30 років на варті миру

Iнститут державного управління, права та соціально-гуманітарних наук спільно з делегацією ПМР в Об’єднаній контрольній комісії 13 травня провели в ПДУ імені Т. Г. Шевченка Республіканський круглий стіл «Миротворчі сили – 30 років на варті миру», присвячений 30-річчю миротворчої місії на території республіки.

До важливої події залучилися керівники та представники міністерств і відомств, громадських організацій Придністров’я, а також викладачі та студенти вишів.

Відкрив зустріч ректор ПДУ професор Владислав Соколов. Він зазначив, що упродовж 30 років університет неодноразово ставав дискусійним майданчиком з дослідження функціонування миротворчої операції Росії в Придністров’ї, з аналізу дипломатичних, політичних, історичних передумов та умов цієї операції. «Висловлю надію, що миротворча місія в ПМР буде продовжена в незмінному форматі», – наголосив Владислав Соколов у своєму виступі.

З основною доповіддю «Особливості проведення миротворчої операції під керівництвом ОКК як основного органу управління миротворчою операцією» перед учасниками круглого столу виступив співголова комісії від ПМР Олег Бєляков.

У своєму виступі він згадав і період, коли почалася миротворча місія РФ у Придністров’ї, й про те, як відбувався процес пошуку способів розв’язання конфлікту між ПМР і Молдовою, розповів про роль ОКК у підтриманні миру на території нашої республіки.

Відзначаючи важливість зустрічі як своєрідного підсумку 30-річної роботи миротворчої операції РФ на території ПМР, Олег Бєляков підкреслив, що проведена миротворчими силами Росії місія сприймається громадянами Придністров’я і більшістю громадян Молдови тільки з позитивного боку. «Ми, придністровці, вважаємо ефективною та успішною цю миротворчу операцію, оскільки на берегах Дністра вже 30 років не лунають постріли, не проливається кров. За весь її період не було зафіксовано жодного випадку протестного настрою населення щодо спільних миротворчих сил і в цілому до цієї операції в регіоні. Навпаки, створилися певні умови для мирного життя на цій землі, коли працюють підприємства, дитячі садки, навчальні заклади. Усе це стало можливим тільки завдяки миротворчій операції на Дністрі», – закінчив він.

Співголова ОКК від РФ Олександр Андрєєв у доповіді «Роль Російської Федерації у проведенні миротворчої операції на Дністрі» висловив думку, що ситуація в Придністров’ї в 1992 році потребувала створення Зони безпеки під контролем ОКК. Усі елементи проведення миротворчої операції на території ПМР не змінилися й дотепер і лише підтвердили свою ефективність у процесі життєдіяльності. Він підкреслив: «Випробуванням для миротворчої операції стала регіональна криза безпеки, пов’язана з подіями в Україні, яка почалася 2014 року і триває досі. Всі ці політичні загострення не призвели до ескалації конфлікту саме тому, що миротворчі механізми продовжували діяти».

У рамках зустрічі учасники форуму обмінялися думками про хід миротворчої операції. Начальник Головного зовнішньополітичного управління МЗС ПМР Дмитро Паламарчук і старший військовий начальник Миротворчих сил ПМР Микола Ніконов відзначили особливості проведення миротворчої операції, її історико-правові основи, роль країн-учасниць переговорного процесу.

Завершила серію виступів завідувач кафедри політичного аналізу ПДУ професор Світлана Осипова. У своїй доповіді «Миротворчість – інститут миру і стабільності» вона розглянула не тільки миротворчу операцію, що проводиться в ПМР, а і механізми створення миру, що застосовуються в інших країнах, як новий досвід розв’язання політичних конфліктів.

Підбиттям підсумків роботи круглого столу стала жива дискусія його учасників з проблем, порушених у процесі виступів. У ході обговорення було зазначено, що у придністровців є чітке і правильне розуміння ролі миротворчої місії. За три десятиліття не було жодного заперечення, невдоволеного настрою щодо спільних миротворчих сил. Миротворча місія підтримана народом Придністров’я, а воїни-миротворці ось уже 30 років – гаранти безпеки та стабільності.

Напередодні Міжнародного дня миротворців, який людство щорічно відзначає 29 травня, не можна не згадати слова Президента ПМР Вадима Красносельського про місію миротворців: «ПМР повною мірою розділяє устремління всіх людей доброї волі на шляху до забезпечення мирного співіснування держав, схильна до цінностей миру, які сьогодні вже не мисляться без успішно функціонуючих миротворчих місій. Миротворча операція на берегах Дністра є надефективною й однією з найуспішніших в історії. Об’єднані миротворчі сили, перебуваючи на варті миру, день у день несуть службу з охорони непорушності архітектури безпеки, є надійним гарантом стабільності в регіоні»

Олександр ПЕТРЕНКО.
Фото: spsu.ru