Рік охорони здоров’я крокує Придністров’ям

Заходи в рамках Року охорони здоров’я, оголошеного в республіці, продовжуються. Для тираспольчан та гостей міста 17 травня відчинили свої двері дві медичні установи: поліклініка № 1 в Октябрському мікрорайоні, та поліклініка № 3 в центрі міста.

Під час прийому консультації надавали терапевти. Відвідувачі могли виміряти артеріальний тиск, перевірити рівень цукру в крові та власну вагу, індекс маси тіла та визначити фактори ризику. Жінок обстежували в оглядовому кабінеті, а за показаннями стану здоров’я фахівці направляли на електрокардіограму осіб, у яких виникла в цьому потреба.

Завідувач поліклініки № 1 Людмила Бєлінська, трудовий стаж якої в цій медустанові становить понад 40 років, розповіла, що нинішнього року «День відкритих дверей» тут відбувся вперше. З самого ранку на консультативний прийом прийшли 15 людей. Лікар Сергій Шведюк спілкувався з ними, відповідав на запитання, давав рекомендації щодо ведення здорового способу життя, звернув увагу, наскільки важливо стежити за власною вагою тіла, щоб не допускати ожиріння.

Сергій Дмитрович розповів, які бувають причини ожиріння та надмірної ваги. В основному – це енергетичний дисбаланс, тобто калорійність раціону перевищує енергетичні потреби й трати організму. Люди споживають досить калорійні продукти з високим вмістом жиру; мало приділяють уваги фізичним навантаженням, а також, через свою професійну діяльність, годинами просиджують за робочим столом тощо.

Це призводить до розвитку серцево-судинних захворювань (головним чином, хвороб серця та інсультів), які часто стають головною причиною смерті; діабету; порушення опорно-рухової системи (особливо остеоартриту – дегенеративного захворювання суглобів); провокує деякі онкологічні захворювання (такі як рак ендометрію, молочної залози, яєчника, передміхурової залози, печінки, жовчного міхура, нирки та товстої кишки). Ризик цих неінфекційних захворювань зростає зі збільшенням ІМТ.

Людмила Кирилівна звернула увагу, що ефективність «Дня відкритих дверей» у тому, що фахівці мають більше часу для профілактичних бесід. Лікар може не тільки відповідати на запитання та консультувати, а й розповісти, як уникати тих чи інших проблем із власним здоров’ям. Бо, як відомо, профілактика має досить велике значення в попередженні десятків хвороб, у поліпшенні якості нашого життя.

Завідувач виявила одну закономірність: молоді жінки та чоловіки у віці від 25 до 35 років уважніше ставляться до відвідання поліклінік, проходять медогляди, флюорографію, вчасно роблять щеплення. Вона вважає, що це викликано сучасними умовами прийому на роботу. Адже роботодавець хоче бачити у своєму колективі здорових людей, які працюватимуть з повною віддачею. Як висновок – відповідальне ставлення до себе означає таке ж ставлення до роботи. Старше покоління з’являється на прийом до фахівця тоді, коли вже щось трапилося.

Керівник закладу зазначила, що загалом цього дня з 8-ї ранку до 12 години на обстеження прийшли 39 людей. Після огляду виявилося, що у двох осіб був підвищений тиск, ще у двох –патологія на кардіограмі, тому лікар виписав їм направлення до кардіолога. У п’ятьох встановили значні порушення маси тіла, і лікар дав кожному індивідуальні рекомендації щодо правильного способу життя та харчування.

Окуліст перевірив у 9 осіб внутрішньоочний тиск, щоб виключити глаукому. Всі вони виявилися здоровими. Акушерка також оглянула 11 жінок, проте лише одну з пацієнток довелося направили до лікаря акушера-гінеколога через відхилення.

Щодо профілактики. Завідувач поліклініки розповіла, що в робочому розкладі кожного лікаря передбачено кілька годин на місяць для проведення санітарно-просвітницької роботи серед населення. Фахівці виїжджають на великі підприємства, виступають з лекціями в школах перед старшокласниками. Наприклад, лікар з кабінету репродуктивного здоров’я – часта гостя в молоді. У юнаків та дівчат багато запитань, тому необхідно давати кваліфіковані відповіді.

У поліклініці № 3, що на вулиці Свердлова, за час прийому побувала 31 особа. Про це повідомив завідувач медустанови Сергій Ротаренко. Він же розповів, що всіх прийняв та оглянув терапевт, половину з них лікар направив на електрокардіограму. Рік охорони здоров’я продовжує свою ходу республікою

Уляна БОНДАРЧУК.

Фото автора.