Професія сьогодення – МЕХАТРОНІК

Ще зовсім недавно вважалося, що мехатронік – це професія майбутнього. Проте вже нині на придністровських полях працює величезна кількість сучасної техніки. I попри те, що два навчальні заклади в республіці готують таких спеціалістів, сільгоспвиробники гостро відчувають нестачу фахівців, здатних забезпечити її експлуатацію, обслуговування та ремонт.

Сучасні машини можуть самостійно здійснювати діагностику та контроль свого стану, а фахівець повинен уміти перевіряти складні мехатронні механізми, виявляти їх несправності, користуватися ремонтними та вимірювальними пристосуваннями, розуміти принципи їх використання, призначення та обслуговування.

Уродженець села Гиртоп Григоріопольського району Анатолій Горобець – 19-річний учень «Тираспольського аграрно-технічного коледжу ім. М. В. Фрунзе». Він навчається на третьому курсі за спеціальністю «Експлуатація і ремонт сільськогосподарської техніки та обладнання», а паралельно з цим освоює спеціальність «Мехатроніка в сільському господарстві».

«На одному з занять куратор нашої групи Тетяна Мокрянська розповіла про можливість здобути додаткову сучасну і популярну професію за програмою дуального навчання. Вона називається мехатронік. Близько 10 осіб із нашої групи, зокрема й я, вирішили скористатися слушною нагодою», – розповів Анатолій.

Як виявилося, цей хлопець – нащадок механізаторів уже в третьому поколінні. З подібною спеціальністю поєднали своє життя його дід і батько. Мати теж схвалила професію, обрану сином.

Анатолій з дитинства крутився біля техніки, допомагаючи батькові. Завдяки цьому, ази технічних знань і досвід роботи «руками» сформувалися в нього ще у шкільні роки. Тож і вибір спеціальності не представляв особливої складності.

У процесі навчання А. Горобець зрозумів, що він на правильному шляху. Юнак високо оцінює рівень освітнього процесу в коледжі. Вдячний своїм викладачам, особливо Ігорю Ребчуку – вимогливому і творчому педагогу, який намагається зацікавити учнів, максимально поділитися з ними своїми знаннями та досвідом.

«Ігор Юрійович – майстер своєї справи, вчитель, який всі свої знання і вміння передає нам, – продовжив хлопець. – На кожному занятті він намагається показати на практиці всілякі хитрощі, які можуть стати в пригоді під час роботи».

Для Анатолія можливість додатково опанувати ще одну професію виявилася, як ніколи, до речі.

«На третьому курсі я проходив практику в ТОВ «Агро Компакт». Там я проявив ініціативу і запропонував випробувати мене в ролі мехатроніка. Степан Плацинда, один із керівників підприємства, направив мене до головного інженера, під наглядом якого я провів діагностику і регулювання бортового комп’ютера. Спеціаліст залишився задоволений моїми знаннями, й подальшу діагностику парку підприємства ми проводили разом», – з гордістю зазначив Анатолій.

Зовсім скоро майбутній спеціаліст стане випускником коледжу, але на цьому не хоче зупинятися. У його планах – продовжити навчання у вищому навчальному закладі та освоїти професію агронома.

Випускникам шкіл, які поки ще задумуються над вибором майбутньої професії, він дуже радить придивитися до спеціальності мехатроніка: «Хочу звернути увагу на те, що це дуже потрібна і високооплачувана спеціальність, яка виводить роботу з технікою на новий рівень. Крім того, вона дуже цікава, заснована на програмуванні та сучасних технологіях».

У сільському господарстві мехатронік – це професія не тільки сьогодення, а й майбутнього, адже вже тепер майже не залишилося техніки, керування якої здійснюється не бортовим комп’ютером

Дмитро ВЛАДОВ.

Фото автора.