Молодь у мистецтві – новий досвід державного музею

Придністровський державний художній музей (ПДХМ) до Дня Перемоги презентував новий унікальний проект для молоді. У рамках виставки «Війна і мир у живописі» волонтерам запропонували спробувати себе в ролі музейного працівника – екскурсовода, мистецтвознавця, лектора. Школярі та студенти змогли особисто провести екскурсію для відвідувачів музею.

У святкові дні в Придністровському державному музеї відвідувачів зустрічали не штатні працівники установи, а молоді волонтери, впізнати яких було досить просто по спеціальних накидках з написами «Волонтер» та назвою самого проекту «Я покажу тобі музей». Таку акцію організували вперше за прикладом Московського державного музею образотворчих мистецтв імені Пушкіна.

До участі в проекті запросили придністровських школярів та студентів. «Відбирали молодих людей, які знають, що таке волонтерство, беруть у ньому безпосередню участь і вміють поводитися з аудиторією. Нині вас зустрічають учасники театрального самодіяльного колективу, а також студії гімнастики. Це юнаки та дівчата, які звикли до публіки, вміють спілкуватися і тому легко справляються з цим завданням», – розповіла директор ПДХМ Наталія Єгорова.

Першого дня акції у виставковому залі працювали чотири волонтери. Під час екскурсії особливу увагу приділили творам народних художників СРСР Сергія та Олексія Ткачових «Весна 1945 року», а також триптиху заслуженого діяча мистецтв МРСР Микити Бахчевана «Нашестя», «Відплата» і «Мир».

Волонтери Ірина та Валерія вперше виступили в ролі екскурсоводів. Ще до приходу перших відвідувачів мистецтвознавці-стажери репетирували свій перший виступ на музейному майданчику. «Це новий досвід: цікаво було подивитися на ці картини наживо, як вони вигляда-ють, самій відчути їх, зрозуміти самостійно, що хотів донести автор, і, здається, я з цим розібралася. Я дізналася, що є такий вид волонтерської роботи – розповідати відвідувачам про картини. Мені й самій стало цікаво, я ознайомилася з творами й прийшла поділитися враженнями з юними глядачами. Маю намір вступити до інституту мистецтв у Тирасполі на театральну майстерність, тому мені такий досвід корисний», – розповіла учениця середньої школи № 14 м. Тирасполя Ірина Катан.

Першими екскурсантами, уважними слухачами 15-річної школярки стали відвідувачі музею п’яти-шести років. «Це досить цікаво, але водночас і дуже складно, тому що діти ставлять різноманітні та часом несподівані запитання», – зазначила Ірина.

Другій волонтерці, Валерії Березовській, не звикати до роботи з дітьми, тому що вона вже 6 років відвідує аматорський гурток при театрі. Однак у ролі екскурсовода з юними придністровцями студентка Тираспольського технікуму комерції працює вперше. «З дітьми саме в такому форматі, коли треба вести для них екскурсію, донести їм певну інформацію, я працюю вперше. Отже, треба було добре підготуватися, щоб не перехвилюватися. Я перед екскурсією навіть трохи репетирувала.

Мене зацікавив волонтерський рух, я багато років займаюся в театрі, й там мені запропонували спробувати себе в чомусь новому. Після ознайомлення з професійним аналізом картини, мені захотілося дізнатися про неї якомога більше: коли та ким вона була написана і що хотів сказати автор», – розповіла Валерія.

«Акція «Я покажу тобі музей» цікава за двома напрямками, по-перше, ніде нікого не вчать роботі в музеї. Немає в нас ні середніх спеціальних, ні вищих навчальних закладів, де давали б професію «музейний працівник». Тому, коли ми залучаємо молодь до волонтерського руху, то тим самим готуємо собі зміну, намагаємося викликати в учасників інтерес до цієї професії. Це досить цікаво, адже вони можуть стати мистецтвознавцями, художниками, журналістами. Робота в музеї – це певна специфіка, якій треба вчитися.

Другий момент – це те, що для цієї акції цікава саме сьогоднішня ситуація, коли події Другої світової трактують з різними відхиленнями, коли чорне видається за біле й навпаки. На матеріалах про Велику Вітчизняну війну ми хочемо показати, як митці образно розуміють події війни та миру», – наголосила директор музею.

Акція «Я покажу тобі музей» триватиме до кінця травня

Оксана КРУК.

Фото автора.