Досвід, помножений на професіоналізм

У нашому суспільстві роботу водія сміттєвозу багато хто вважає непрестижною. Кажуть, що така людина просто не змогла реалізувати себе в іншій сфері діяльності. Однак, хтось же має наводити лад у довкіллі, тим більше, що всі ми хочемо жити в чистому середовищі, без сміття та неприємних запахів.

Олександр Миколайович Богачук – водій служби експлуатації МУП «Спецавтогосподарство міста Тирасполя» (САГ). Уродженець села Ближній Хутір Слободзейського району, він після закінчення школи був призваний на строкову службу. Кілька років прослужив в артилерійських військах, одержав права водія категорії С, і ще продовжував службу за контрактом.

У 2012 році Олександр почав працювати в столичному САГ. Каже, що його зовсім не збентежив той факт, що він сяде за кермо сміттєвозу. «Я і мої колеги знаємо, що своєю працею робимо добрий внесок у покращення умов повсякденного життя городян. І люди щиро вдячні за це, я знаю, що говорю. До нас щодня підходять бабусі, дідусі, люди середнього віку та дякують за чистоту на вулицях. Нам дуже приємно це чути. Тому і працюємо старанно, знаємо, що для людей», – розповів водій.

До 2018 року Олександр Богачук вивозив тверді побутові відходи на старому спецавтомобілі. Потім пересів на нову машину, якою керує й досі. Згадує, що освоїти такий автомобіль довелося на спеціальних курсах.

Оператор маршрутної мережі установи Раїса Михайлівна Константинова розповіла, що Олександр – дуже відповідальна і порядна людина, таких водіїв не часто можна зустріти. По-перше, він ніколи не відмовляється допомогти своїм товаришам по роботі, може вийти на лінію у свій власний вихідний, якщо цього потребує справа. По-друге, вражає його ставлення до машини, якою він керує. Він її доглядає, тримає в порядку, тому ніколи не затримується під час проходження чергового технічного огляду.

Водій їздить за маршрутом у приватному секторі столиці. Мешканці його добре знають, поважають, ніколи не нарікають. Звертає на себе увагу й той факт, що Олександр ніколи не вживає ненормативну лексику. В наш час це феномен.

Сам чоловік зізнається, що кожен співробітник САГ відданий спільній справі, якісно та професійно виконує свої трудові обов’язки. Водій працює в екіпажі. Разом з ним на маршрут, що пролягає мікрорайоном Октябрський, виходять ще два вантажники. Їхній робочий день починається о 7:00. Приїжджаючи за вказаними адресами, вони збирають побутове сміття та поміщають його у вантажне відділення машини. І так до 16:00 п’ять разів на тиждень.

Наш герой зізнається, що в роботі водія сміттєвозу, як і в будь-якій іншій, є свої складнощі. Серед іншого – припарковані автомобілі на вулицях приватного сектора. Сміттєвоз через свої габарити не завжди може протиснутися поміж машинами та дістатися до потрібного об’єкта.

«Доводиться розвертатися, шукати якісь інші шляхи, маневрувати, тому що машина немаленька. Найчастіше саме це ускладнює нашу роботу. Кожен мешканець знає, в який день і в який час здійснюватиметься завантаження. Хочеться, щоб у цьому питанні вони йшли нам назустріч», – пропонує водій.

«Людина року». Розповідаючи про участь у конкурсі, Олександр зізнався, що не очікував на перемогу. Два роки тому, у 2020-му, його кандидатуру вже висували в номінації «Кращий працівник автомобільного транспорту». Тоді він не пройшов. Тому й цього разу був налаштований скептично.

«Коли мені зателефонували з Палацу Республіки й повідомили про перемогу, емоції були невимовними. Звісно, зрадів. Насамперед повідомив рідним і близьким. Вони сказали, що  вірили в мене», – поділився емоціями переможець.

За словами Раїси Константинової, водій Олександр Богачук став лауреатом конкурсу не тільки завдяки своїм професійним позитивним рисам, він може бути зразком для багатьох батьків. Увесь вільний час татусь присвячує своєму єдиному синові, гуляє з ним у парках, на дитячих майданчиках. Саме поєднання професійних та людських чеснот і послужило тому, що його висунули на премію. «Ми гордимося своїм спеціалістом, гарним водієм», – запевнила оператор.

Крім почесної нагороди «Людина року», Олександра Богачука відзначено почесними грамотами підприємства та столичної держадміністрації, а також Подячним листом Президента

Iрина МАСЛОВА.
Фото ІА «Новости Приднестровья»