Підсумки конкурсу «Я і моє майбутнє в ПМР»

«Музика для мене – це ковток свіжого повітря, це зв’язок зі світом предків, це причетність до світової культури.


Я народився в сім’ї відомих музикантів. Саме мій дідусь, народний артист ПМР Олександр Юхимович Галацан, познайомив мене з прекрасною народною молдавською музикою, з фольклорною спадщиною інших народів, з класичними та сучасними музичними творами. Я – музикант не за призначенням, а за своєю природою та покликанням», – це рядки з твору Олександра Галацана (Навчально-профорієнтаційний центр м. Тирасполя), який він представив на республіканський конкурс «Я і моє майбутнє в ПМР», проведеного в рамках I Республіканського фестивалю «У світі професій». Це одна з найкращих робіт конкурсу.

Оргкомітет фестивалю так визначив мету та основні завдання заходу:

– сприяння професійному самовизначенню учнів 8–10 класів загальноосвітніх закладів ПМР;

– створення умов для самореалізації учнів, підвищення їх соціальної та творчої активності;

– виявлення та підтримка талановитих і обдарованих учнів;

– розвиток особистісних, моральних та естетичних засад учнів;

– розвиток і стимулювання інтересу учнів до пізнання світу професій.

Компетентне журі підбило підсумки заходу, в результаті чого були виявлені переможці та призери Республіканського конкурсу творів «Я і моє майбутнє в ПМР».

Серед учнів закладів з російською мовою навчання два перших місця посіли: учень Бендерської ЗОШ № 18 Олександр Христовський та учениця Бендерської гімназії № 2 Валерія Калініна. Друге завоювали Олександр Галацан (Навчально-профорієнтаційний центр м. Тирасполя); Уляна Чечітко (Рибницька ЗОШ № 3) та Єва Лешан (Парканська середня загальноосвітня школа-інтернат). Третє місце дісталося Юлії Нетіда (Бендерська ЗОШ № 17); Микиті Євдокимову (Кіцканська ЗОШ № 2) та Дмитру Шевчуку (Тираспольське Суворовське військове училище).

«Я вважаю, що справжні чоловіки повинні відрізнятися мужністю, героїзмом, самопожертвою не тільки у воєнний час, – пише у своєму творі Олександр Христовський. – Такі людські риси, якими прагне володіти кожен юнак, виховуються в лавах нашої армії. Тому я маю намір вступити до Військового інституту Міністерства оборони ПМР імені О. І. Лебедя. Я вважаю, що ця професія героїчна, досить шанована і при цьому високоморальна».

Поміж учнів закладів з молдавською мовою навчання місця розподілилися таким чином: Анна Руснак (Подоймська загальноосвітня середня школа – дитячий садок) виборола почесне 1-е місце, Катерина Чебан (Карагашська ЗОШ) та Маріанна Голубова (Ташлицька ЗОШ) – відповідно 2-е і 3-є місця.

Крім того, в ході підбиття підсумків журі конкурсу прийняло спеціальне рішення: виділити в протоколі дві додаткові номінації. Їх присудили Петру Станкулу (Грушківська основна загальноосвітня школа-дитячий садок) – у додатковій номінації «За вірність традиціям династії» та Анастасії Чорноморець (Рибницька ЗОШ № 6 з ліцейськими класами» – у додатковій номінації «За вибір однієї з найблагородніших і гуманних професій сучасності».

Ось рядки з твору Насті Чорноморець: «Бажання бути корисною людям стало причиною мого вибору. Що для людини найважливіше? Життя. Повноцінне і здорове. Хочеться бути причетною до цього дива. Впевнена, що не диплом і не білий халат роблять людину лікарем. Милосердя, співчуття, відповідальність, почуття обов’язку, принцип поваги до особистості, любов до своєї професії, культура спілкування, уважність – ці характеристики повинні бути притаманні медику!»

В організаціях спеціальної (корекційної) освіти перше місце вирішили не присуджувати. Два других місця посіли Дмитро Черніцов та Ольга Войтенко (обоє – Рибницька спеціальна (корекційна) загальноосвітня школа-дитячий садок). Ось що написав у своєму творі Діма Черніцов: «З вибором своєї професії я вже визначився: буду вчитися на сталевара. Ви запитаєте: А чому я вирішив стати металургом? У нашій родині тато і мій старший брат трудяться на ММЗ в рідному місті. Вони справжні професіонали своєї справи! На сьогодні тато працює майстром сталеплавильного цеху, брат – електриком. Я розумію, дорога до пізнання професії буде тернистою, але впевнений, що зумію подолати всі перешкоди на шляху до своєї мрії та зможу зробити свій внесок у долю нашого Придністров’я».

«Проведення конкурсу творів «Я і моє майбутнє в ПМР» – досить цікава та приваблива ідея. Найголовніше – сучасна і свіжа. Мені навіть не довелося нікого переконувати брати участь у ньому, а охочих набралося понад сотню. Дуже важливо, що й учні корекційних шкіл теж залучилися до участі в події. Просто відмінно попрацювало Міністерство просвіти!» – поділилася з автором своєю думкою Оксана Хільчук, методист Тираспольського навчально-профорієнтаційного центру

Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото: nao-news.net