МУЗИКА – мрія її життя

Учитель музики, викладач вокалу ДОЗ «Республіканський український теоретичний ліцей-комплекс» Яна Луценко знайомить юних придністровців із чарівним світом людської культури.

У сім’ї дубоссарських педагогів (викладача історії та вчительки початкових класів) 25 лютого 1989 року народилася дівчинка. Все відбувалося, як у казці: «З дитинства я захоплювалася музикою. У шкільні роки любила предмет «Музика». Пройшла повний курс навчання в Дубоссарській музичній школі за класом фортепіано. Після закінчення середньої школи вступила в Придністровський державний університет ім. Т. Г. Шевченка на факультет мистецтва та архітектури. Здобула спеціальність «Учитель музики», – розповіла Яна.

Трудова діяльність молодого педагога розпочалася у 2010 році в Палаці дитячо-юнацької творчості (м. Бендери). З 2011-го Яна Петрівна працює в Республіканському українському теоретичному ліцеї-комплексі (РУТЛ-К). Справа в тім, що на базі ліцею функціонує школа мистецтв. Тут вона навчає своїх учнів азам і манері вокального співу.

Молодий педагог до кожного свого уроку готується ретельно, щоб не тільки естетично розвивати учнів, а й самій діставати задоволення та радість від своєї праці. «Будь-який учитель знає, що здібності дітей розкриваються по-різному: в одних це відбувається в ранньому віці, в інших – пізніше, під педагогічним впливом. Та досить часто ці здібності заглушаються через невміле поводження з ними. Музика допомагає нам виховувати дітей, вселяє в них добро, почуття прекрасного, любов до Батьківщини, до матері, до вчителя! Можливо, це голосні слова, проте так воно є!», – впевнена Я. Луценко.

Яна Петрівна та її учні є учасниками та призерами різних республіканських і міжнародних конкурсів. Нещодавно вони взяли участь у Республіканському фестивалі громадянсько-патріотичного спрямування «Ми цій пам’яті вірні». На думку педагога, пісні, присвячені Великій Вітчизняній війні, житимуть вічно.

У 2019 році вона отримала Гран-прі фестивалю української пісні «Пшеничне перевесло», який відбувся в Рибниці.

Учитель розповіла, як з дитинства захоплювалася українськими народними піснями: «Любов до них мені прищепила моя бабуся. Народна пісня – це душа будь-якого народу. Тим більше, якщо це стосується української пісні. Оскільки наша мова – співуча, за красою та милозвучністю недарма посідає одне з перших місць у світі. Найулюбленішими є пісні «Цвіте терен», «Ой, на горі два дубки».

До педагогічної діяльності Яни Луценко з великою повагою ставиться і керівництво РУТЛ-К. Директор закладу Тетяна Гілаш розповіла, що діти з великим ентузіазмом відвідують музичні заняття, й додала: «Яна Петрівна допомагає в організації різноманітних ліцейських заходів. Вона досить відповідальна, сумлінна і добросовісна, в колективі її поважають за талант і професійність. Найголовніше те, що вона займається улюбленою справою».

Яна Луценко, без сумніву, щаслива людина: з чоловіком Сергієм, за професією музикантом, виховують разом доньку Софію, яка також захоплюється музикою. Вона займається тим, що знає, що вміє, що любить. Учителям, які тільки розпочинають свій професійний шлях, Яна радить: «Якщо ви обрали шлях педагога, не шкодуйте своїх сил і часу для того, щоб дарувати дітям теплоту свого серця, часточку душі, що випромінює світло. Тільки тоді наші діти зможуть зробити велику планету прекрасною, зоряною та яскравою, адже виховання красою ушляхетнює душу і почуття дитини!»

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.