ШАНОВНІ ПРИДНІСТРОВЦІ!

Поява слов’янської писемності та культури своїм корінням сягає IX століття, коли християнські святі, проповідники та просвітителі Кирило і Мефодій створили алфавіт. Слов’янські народи дістали консолідаційну основу для створення спільного історико-культурного простору, який і сьогодні є найважливішим фактором у їхній міжкультурній комунікації.

З часу заснування Придністровської Молдавської Республіки багатонаціональний народ нашої держави завжди прагнув надання рівних умов для представників усіх національностей. Закріплені в Конституції положення про статус офіційних російської, української та молдавської мов, які функціонують на основі кириличної графіки, відображають історично сформовані традиції Придністров’я, його ідентифікаційну основу в руслі слов’янсько-православної цивілізації.

Тисячолітні традиції слов’янської писемності виховали в придністровському суспільстві систему цінностей, яка лежить в основі освіти, науки та культури Придністровської Молдавської Республіки. День слов’янської писемності та культури є міцною основою для придністровської ідентичності.

Особливе місце у зміцненні братерства слов’янських народів нині належить Російській Православній Церкві. Перебуваючи в постійній взаємодії та співпраці з державою, Тираспольсько-Дубоссарська єпархія налагодила міжконфесійний діалог, у рамках якого обговорюються і питання розвитку мов, національної культури.

Шановні придністровці!

Миру, здоров’я і добробуту вам!

Президент

В. М. КРАСНОСЕЛЬСЬКИЙ