Прованський вид спорту в Придністров’ї

Удруге відбувся відкритий турнір із петанку «Кубок Бендер – 2022». Спортсмени змагалися у форматі «особистий турнір» та «парний турнір». При цьому пари формувалися з представників параспорту та гостей змагань.

Організатором події став Республіканський благодійний фонд «Світ рівних можливостей» за підтримки держадміністрації Бендер та «Лайонс-клубу» Придністров’я.

Петанк – гра, що прийшла з Провансу. Її назва походить від французького словосполучення «ноги разом». У самій назві закладене основне правило гри: під час кидка кулі ноги гравця не повинні відриватися від землі та переступати окреслене коло.

Ігри, схожі на петанк, ще до набуття популярності у Франції, були поширені в Стародавній Греції та в Стародавньому Римі. Нині цей вид спорту, завдяки представникам благодійного фонду «Світ рівних можливостей», освоюють і в Придністров’ї. «Петанк розвиває окомір, спритність, стратегічне мислення, вчить працювати в команді й надзвичайно захоплює. Суть гри полягає в тому, щоб докинути спеціальні металеві кулі якомога ближче до мети. Це проста гра зі складною стратегією, одна з найпопулярніших на свіжому повітрі в усьому світі. Важливий момент – вона не має вікових обмежень», – розповів організатор турніру Дмитро Кузук.

Змагання відбулися на тенісному корті у сквері Ленінського комсомолу. «Є певні стандарти – 4 м ширини та 12 м довжини. Такого майданчика, на якому м’ячі не просто котилися б, а перекочувалися, у нас немає. Якщо ущільнити ґрунт, це було б ідеальне місце для гри. До вибору майданчика ми ставилися досить скрупульозно, щоб спортсмени не втрачали інтерес, оскільки одна з наших цілей – розвивати мотивацію до цього виду спорту», – пояснив організатор.

«Кубок Бендер – 2022» – це відкритий турнір, тому до участі в змаганнях міг приєднатися будь-хто. «Це така гра для відпочинку, для того, щоб діставати задоволення з друзями, з родичами. Чим вона хороша, так це тим, що в неї можуть грати люди будь-якого віку. У нашій республіці ми проводимо такий турнір другий рік та культивуємо цей вид спорту. На жаль, у нас немає поки що такого стандартного майданчика, де ми могли б займатися. Я вважаю, що в кожному місті, в кожному парку має бути зона для гри в петанк», – наголосив керівник Республіканського благодійного фонду «Світ рівних можливостей» Дмитро Кузук.

Ольга Альошкіна грає в петанк уперше, але правила засвоїла швидко. Її завдання – кинути металевий м’яч якомога ближче до маленької дерев’яної кульки з гарною назвою кошонет. «Я граю вперше, чесно кажучи, дуже хвилююся. У мене аж серце б’ється. Вже зіграла з одним хлопцем, виграла в нього з рахунком 8:0, ще чекаю на гру з двома учасниками», – розповіла дівчина.

Для багатьох гра стала цікавим починанням, охочих випробувати новий вид спорту було чимало. «Спортсмени – це велика сім’я, а взяти участь у таких заходах – це завжди на радість. Особливих тренувань не було, ми більше настільним тенісом займаємося, але чому б не взяти участь і не зустрітися з друзями», – розповів представник клубу «Тирас-Ракета» Віталій Сліпченко.

Можна з гордістю сказати, що прованський вид спорту приживеться і в Придністров’ї, а зародився саме в Бендерах. «Радий, що ми приймаємо учасників змагання з петанку, освоюємо нові види спорту. Висловлюю надію, що турнір стане ще однією доброю та корисною традицією нашого міста. Розвиток спорту та туризму є пріоритетним завданням нашої держави. З огляду на це хочу відзначити вагомий внесок у розвиток спорту організації «Інвапанспорт», – зазначив у своєму зверненні глава держадміністрації м. Бендери Роман Іванченко.

До речі, спробувати свої сили в новому виді спорту може кожен охочий. Для цього потрібно прийти до бендерського центру адаптивного спорту. Двері для всіх відчинені з 15:00, а час за розвагами минає весело та з користю для здоров’я

Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото: bendery-ga.org