Літературний аншлаг

Навчальний рік наближається до свого завершення. Настає час підбити підсумки всього вивченого з усіх предметів. Останній же урок української літератури – завжди особливий. Пропонуємо учителям і учням добірку матеріалів, з яких можна сконструювати цікаве заняття, щоб повторити й систематизувати знання з літератури, згадати про письменників і твори, що вивчалися в школі й викликали найбільше роздумів, а, можливо, й суперечок.

*Установіть відповідність між творами та їхніми авторами

 

1 «Давня казка». А Т. Шевченко
2 «Сто тисяч». Б О. Довженко
3 «Дорогою ціною». В М. Коцюбинський
4 «Ніч перед боєм». Г І. Карпенко-Карий
Д Леся Українка

 *Вікторина

 

  1. «Благородним розбійником», народним месником називають у народній пісні (Устима Кармалюка).
  2. Дівчина-легенда, пісні якої допомагали воїнам під час захисту рідної землі (Маруся Чурай).
  3. Дівчина – героїня думи, яка визволила з неволі 700 козаків, ризикуючи собою (Маруся Богуславка).
  4. Письменниця зі знаменитої письменницької родини, яка, сама постійно перебуваючи в скрутному становищі, допомагала та підтримувала інших (Леся Українка).

5. Назвіть двох Марусь, уславлених в українській літературі та фольклорі (Маруся Чурай, Маруся Богуславка).

  1. Письменниця, дочка письменниці (Леся Українка).
  2. Інтриги, махінації, обман, гроші, нечистий – усе це є у … (трагікомедії I. Карпенка-Карого «Сто тисяч»).
  3. Які кольори символізують долю людини у вірші А. Малишка «Пісня про рушник»? (червоний і чорний).
  4. Народний псевдонім Івана Франка (Каменяр).
  5. Народний псевдонім Тараса Шевченка (Кобзар).

* Упізнайте письменника за його портретом

На дошці висять п’ять портретів письменників. Вони закриті папером. На основі кількох підказок учні повинні вгадати, кого на них зображено та стисло прокоментувати власну думку.

  1. Портрет № 1. (Т. Шевченко). Він був сином мужика – і став володарем у царстві духа. Він був кріпаком – і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком – і вказав нові, світлі і вільні шляхи професорам і книжним ученим.
  1. Портрет № 2. (П. Куліш). Перший український літературний критик, перекладач Біблії, творів В. Шекспіра, Й. Гете; автор підручників для школи, першого українського правопису, автор першого українськомовного історичного роману.

 

  1. Портрет № 3. (Г. Сковорода). Філософ, просвітитель, поет. Дотримувався християнських морально-етичних ідеалів. Більшість його творів містить біблійну основу та вчення про самопізнання і «сродний труд».

4. Портрет № 4. (І. Котляревський). Він єдиний, хто описав останнє захоплення російськими військами Бендерської фортеці в 1806 році; у Бендерській фортеці йому встановлений пам’ятник.

5. Портрет № 5. (Марко Вовчок). Українська письменниця, якій Т. Шевченко присвятив твір «Сон» («На панщині пшеницю жала…»); він називав її пророком і «своєю донею».

 

За наведеними уривками визначте художній твір і автора, якому він належить

  1. «Все йде, все минає – і краю немає, куди ж воно ділось? Відкіля взялось? І дурень, і мудрий нічого не знає. Живе… умирає… одно зацвіло, а друге зав’яло, навіки зав’яло…» (Т. Шевченко «Гайдамаки»).
  2. «Ви пан, а я сирота; ви багатий, а я бідна; простого роду; та й по всьому я вам не під пару» (I. Котляревський «Наталка Полтавка»).
  3. «…був парубок моторний. І хлопець хоть куди козак, удавсь на всеє зле проворний, завзятіший од всіх бурлак» (I. Котляревський «Енеїда»).
  4. «Хіба ти забув, що я твій батько, а ти мій син? Як можу я не пробачити тобі? Так, ти винен, але ти повернувся, покаявся. Ходім же мерщій до хати й забудьмо всі злигодні!» (Притча про блудного сина).
  5. «Життя іде і все без коректур. І час летить, не стишує галопу» (Л. Костенко).
  6. «Ти знаєш, що ти – людина? Ти знаєш про це чи ні? Усмішка твоя – єдина, мука твоя – єдина, очі твої – одні» (В. Симоненко).

Розгадування кросворду

Такий вид навчальної діяльності дає учням ще одну можливість у засвоюванні нових знань. Він розвиває грамотне мовлення й логічне мислення, спонукає учнів до креативної творчості. Це ще один новий підхід до того, як можна ознайомити учнів, наприклад, з автором того чи іншого літературного твору.

Ліна Костенко та її Маруся Чурай

За горизонталлю

  1. Мiсто, в якому народилася Маруся Чурай (Полтава).
  2. Назва пiснi на слова Лiни Костенко, яку виконує Джамала (Неандертальці).
  3. Iм’я батька Марусi (Гордій).
  4. Мiсто, в якому народилася Лiна Костенко (Ржищів).
  5. Один iз романiв у вiршах Лiни Костенко (Берестечко).
  6. Назва пiснi на слова Лiни Костенко (Горлиця).
  7. Ким була Маруся Чурай (піснярка).
  8. В яку пору року Маруся повертається до Полтави (весна).

За вертикаллю

  1. У якому роздiлi найповнiше розкривається душа Марусi (сповідь).
  2. Професiя, яку поетеса мрiяла здобути в дитинствi (льотчиця).
  3. Книга Лiни Костенко, яка була видана iталiйською мовою (Iнкрустація).
  4. До якого лiтературного перiоду належить Лiна Костенко (шістдесятники).
  5. Назва другої збiрки Лiни Костенко (Вітрила).
  6. Прiзвище Гриця (Бобренко).
  7. Жанр твору «Маруся Чурай» (роман).
  8. Яке мертве мiсто вiдвiдала Лiна Костенко з дослiдницькою експедицiєю (Чорнобиль).
  9. Який вчинок Гриця засуджується у творi (зрада).
  10. Iм’я коханого Марусi (Гриць).

Установіть відповідність між назвами художніх засобів та прикладами

 

…Дрімали коти, собаки, свині й кози впереміш, наче одна родина.
До чого дійшли вже? За кого я її віддам? Де герої? Де лицарі уславлені подвигами?
Манна небесна, викинути фортель, й гадки не мати.
Дракон набрав у легені повітря і разом з полум’ям випустив на волю так довго тамоване ревіння. Аж з гори каміння посипалось, а дерева пригнуло до землі, а на полохані коні рвонули навсібіч, скидаючи лицарів на землю.
Сонце висіло над головою золотим яструбком і лило проміння, густе проміння западаючего в сон літа.
Ти сни колись бачив рожеві і білі…
Славний чоловік, ненаситна юрба, справжній пустельник
Гіпербола
Метафора
Епітети
Порівняння
Риторичні запитання
Фразеологізми
Інверсія

 

 

Упізнайте твір за початком

  1. «Недалеко от Богуслава, коло Росi, в довгому покрученому яру розкинулось село Семигори. Яр в’ється гадюкою мiж крутими горами, мiж зеленими терасами; од яру на всi боки розбiглись, неначе гiлки дерева, глибокi рукави й поховались десь далеко в густих лiсах» (I. Нечуй-Левицький «Кайдашева сім’я»).
  2. «У мене нема жодного сумнiву в тому, що я народився, хоч i пiд час мого появлення на свiт бiлий i потiм – рокiв, мабуть, iз десять пiдряд – мати казали, що мене витягли з колодязя, коли напували корову Оришку» (О. Вишня «Моя автобіографія»).
  3. «Надворі весна вповні. Куди не глянь – скрізь розвернулося, розпустилося, зацвіло пишним цвітом. Ясне сонце, тепле й приязне, ще не вспіло наложити палючих слідів на землю: як на Великдень дівчина, красується вона в своїм розкішнім убранні… Поле –що безкрає море – скільки зглянеш – розіслало зелений килим, аж сміється в очах. Над ним синім шатром розіп’ялось небо – ні плямочки, ні хмарочки, чисте, прозоре – погляд так і тоне…» (П. Мирний «Хіба ревуть воли, як ясла повні?»)
  1. «Я виходжу з-за клуба, в новенькому дешевому костюмі (три вагони цегли розвантажив з хлопцями-однокурсниками, то й купив) і з чемоданчиком у руці. І перше, що бачу – хату… А перед нею – молоденька сосна рівними рядочками на жовтому піску» (Г. Тютюнник «Три зозулі з поклоном»).
  2. «Доки будете жити в громадськім порядку, дружно держатися купи, незломно стояти всі за одного, а один за всіх, доти ніяка ворожа сила не побідить вас» (I. Франко «Захар Беркут»).

Портрет літературної героїні

  1. «Дівчина була невелика на зріст, але рівна, як струна, гнучка, як тополя, гарна, як червона калина, довгообраза, повновида, з тонким носиком. Щоки червоніли, як червонобокі яблучка, губи були повні та червоні, як калина. На чистому лобі були ніби намальовані веселі тонкі чорні брови, густі-прегусті, як шовк» (Мелашка, I. Нечуй-Левицький «Кайдашева сім’я»).
  2. «Вона стоїть без хустки, сива, пишноволоса – колись її волосся сяяло проти сонця золотим, тепер не сяє. Видно, думаю собі, волосся умирає раніше, ніж людина» (Марфа Яркова, Г. Тютюнник «Три зозулі з поклоном»).
  3. «Вона була вже не молода, але й не стара, висока, рівна, з довгастим лицем, з сірими очима, з тонкими губами та блідим лицем. Замолоду довго служила в дворі, у пана, куди її взяли дівкою. Вона довго терлась коло панів і набралась од їх трохи панства. До неї прилипла якась облесливість в розмові й повага до панів» (Маруся Кайдашиха, I. Нечуй-Левицький «Кайдашева сім’я»).
  4. «Золото – не дiвка! Окрiм того, що красива, розумна, моторна i до всякого дiла дотепна, – яке в неї добре серце, як вона поважає матiр свою; шанує всiх старших вiд себе; яка трудяща, яка рукодiльниця; себе i матiр свою на свiтi держить» (Наталка, I. Котляревський «Наталка Полтавка»).
  5. «Низенька, чорнява, заквітчана польовими квітками, вона й трохи не схожа була на селянок, часто запечених сонцем, високих, іноді дуже неповоротких дівчат. Маленька, кругленька, швидка й жвава, одягнена в зелене убрання, між високим зеленим житом, – вона здавалася русалкою» (Галя Гудзь, П. Мирний «Хіба ревуть воли, як ясла повні?»).

Цитати про письменників

Назвіть прізвище письменника, про якого йдеться в цитаті

  1. «Він перший став писати мовою, якою говорило населення цілого краю, але у якого не було писемності. Він зробив цю легку, виразну, сильну, багату мову мовою літературною, і українська мова, яку вважали лише місцевим наріччям, з його легкої руки залунала так голосно, що звуки її рознеслися по всій Росії» (Iван Котляревський).
  2. «Він був таким, яким вродила його мужицька хата в Нагуєвичах. Завзятим, роботящим, розумним, тверезодумаючим, ворогом брехні, а тому й гризьким, дотепним, саркастичним. пострахом «патріотів» з печі, нещирих, кар’єристів, фарисеїв. А понад усе був скромний» (Iван Франко).
  3. «Його фейлетони і гуморески робили тиражі газетам, у яких друкувались. Він скоро завоював село, його ім’я стало чи не найпопулярнішим після Т. Шевченка» (Остап Вишня).
  1. «Протягом усього життя послідовно уникає всього того, що могло б уярмити його дух і волю до свободи, і з повним правом заповів написати на  могилі слова: «Світ ловив мене, та не спіймав» (Григорій Сковорода).
  1. «Митець почував себе щасливим, що народився на березі сивої Десни і ніколи не зійшов з її берегів. Зупиніться на мить у цьому шаленстві долання вічного часу – і ви побачите його, здивованого маленького хлопчика з широко розкритими зеленими очима, на березі вічної української ріки…» (Олександр Довженко)

Олена ДВОРСЬКА.