Війна і мир на Дністрі: 30 років миротворчої операції в ПМР

У столиці Придністров’я 27 травня відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Війна і мир на Дністрі: 30 років миротворчої операції в Придністров’ї».

Організаторами події виступили делегація ПМР в Об’єднаній контрольній комісії (ОКК) і ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. Захід присвятили Міжнародному дню миротворця, який щорічно відзначається 29 травня, а також 30-річчю миротворчої операції в ПМР.

До участі у форумі залучилися: заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва, міністр закордонних справ Віталій Ігнатьєв, співголови ОКК від Придністров’я та Росії Олег Бєляков і Олександр Андрєєв, ректор ПДУ Владислав Соколов, глави держадміністрацій міст і районів республіки, депутати Верховної Ради, офіційні представники в ПМР республік Абхазія та Південна Осетія Віталій Янковський і Олександр Ватаман, експерти з Придністров’я та з-за кордону, викладачі та студенти Придністровського держуніверситету, миротворці, суворовці, курсанти Військового інституту імені О. І. Лебедя і ТЮІ МВС.

За традицією, що склалася для такого роду заходів, із залу культурно-просвітницького центру імені Кирила і Мефодія ПДУ, де проводили конференцію, з кошиками квітів вийшли дві групи представників конференції. Церемонії покладання квітів відбулися в селі Паркани біля Арки Миру «Блаженні миротворці» та в місті Бендери – біля пам’ятника воїнам-миротворцям.

На початку пленарного засідання були оголошені вітання від імені Президента ПМР Вадима Красносельського, Голови Верховної Ради ПМР Олександра Коршунова, першого заступника Голови Комітету Державної Думи РФ у справах СНД, євразійської інтеграції та зв’язків зі співвітчизниками Костянтина Затуліна, Посла з особливих доручень МЗС РФ Віталія Тряпіцина, глави Офіційного представництва ПМР у Росії Леоніда Манакова.

Текст звернення до учасників конференції Глави нашої держави зачитав співголова ОКК від Придністров’я Олег Бєляков: «У 1992 році наша молода держава зазнала широкомасштабної збройної агресії з боку РМ. Тоді в боротьбі за свободу і незалежність ми втратили сотні кращих синів і дочок. Ця втрата й донині відгукується болем у наших серцях. Знаю, скільки не минуло б років від тих страшних подій, придністровський народ пам’ятатиме про невинно убієнних мирних жителів, героїчних захисників Вітчизни, російського солдата-миротворця, нашу історію, яку не забути й не переписати. Цього року ми відзначаємо не лише дату 30-річчя початку війни на Дністрі, а і 30-ту річницю введення миротворців у зону конфлікту. Час нам довів, що миротворча місія в Придністров’ї на сьогодні є однією з найуспішніших і ефективних. Найголовніше, що придністровський народ цілком підтримує її реалізацію і не бачить їй альтернатив. На мій погляд, проведення подібних наукових зустрічей допомагає в діалозі знову зрозуміти всю суть історичних подій початку 1990-х, а значить – чітко усвідомлювати всю природу нашого сучасного світу».

Пленарне засідання форуму передбачало три доповіді про особливості, проведення та сучасний стан миротворчої операції в Придністров’ї, а також роль Росії в її здійсненні. «У республіці впродовж останніх 30 років проводиться єдина у світі своєрідна за формою й унікальна за своєю ефективністю миротворча операція. Всі процеси, що відбуваються в Зоні безпеки, повністю керуються ОКК, Об’єднаним військовим командуванням і переданими в їхнє підпорядкування спільними миротворчими силами та військовими спостерігачами. За всі минулі роки після гарячої фази конфлікту, завдяки саме цій операції, в Придністров’ї більше не проливалася кров, не загинув у братовбивчих сутичках жоден мирний житель і не постраждав жоден солдат-миротворець. Особлива схема проведення операції в країні дозволяє забезпечити миротворчі процеси таким чином, що сторони мають можливість шукати взаємоприйнятні шляхи для врегулювання конфлікту і виключити силові методи під час їх вирішення», – зазначив Олег Бєляков.

Віталій Ігнатьєв детально зупинився на актуальних проблемах миротворчої операції на Дністрі й підкреслив, що миротворчий механізм нині перебуває в досить складному становищі через цілеспрямовані спроби керівництва РМ демонтувати його «тут і зараз». Очільник МЗС також зробив особливий акцент на процесах мілітаризації Молдови й посилення її військово-технічного співробітництва з НАТО, які були узаконені рішенням Конституційного суду Молдови, та звернув увагу на те, що в рамках плану індивідуального партнерства з НАТО РМ модернізує свої збройні сили за стандартами альянсу, здійснює їхнє технічне переозброєння і відправляє військові контингенти для участі в різних місіях і військових навчаннях НАТО. «Ці тривожні сигнали та дії з року в рік складаються в певну лінію поведінки, яка дійсно завдає дуже серйозної шкоди діяльності миротворчої операції», – підсумував керівник зовнішньополітичного відомства.

Олександр Андрєєв у своєму виступі підкреслив, що важливим елементом миротворчої операції є Оперативна група російських військ, яка виконує програму підготовки та ротації російського миротворчого контингенту в Зоні безпеки. «Принциповою залишається позиція Росії про неприпустимість зміни існуючого формату, який довів свою високу ефективність. Ситуація, що склалася на сьогодні, відрізняється тим, що миротворча операція сприймається придністровцями, та й громадянами Молдови, як єдина реальна гарантія збереження миру і стабільності», – сказав він.

Другою частиною міжнародної конференції стали секційні засідання. Експерти з ПМР і РФ очно й у форматі онлайн обговорили дві основні теми: «Миротворча операція Росії – основа безпеки й пошуку мирного розв’язання конфлікту між Придністров’ям і Молдовою» та «Миротворча операція у формуванні громадянськості та ідентичності придністровської молоді».

Завершився захід ухваленням резолюції, яку разом з усіма іншими матеріалами конференції «Війна і мир на Дністрі: 30 років миротворчої операції в Придністров’ї» опублікують в «Історичному альманасі Придністров’я». Крім того, було прийнято рішення на базі ПДУ імені
Т. Г. Шевченка відкрити науково-дослідний центр з вивчення миротворчого процесу на Дністрі

Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото: mopmr.org.