Ініціативи Уряду

Під час засідання члени Уряду опрацювали та одностайно ухвалили низку ініціатив.

Поміж них, наприклад, зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, який встановлює відповідальність за надання митному органу недостовірних відомостей, а також документів, які містять відомості, що можуть бути підставою для звільнення заявника від митних платежів або заниження їх розміру.

Це викликано тим, що минулого року викрито аналогічні факти, які спричинили заниження розміру сплати мита на суми від дев’яти рублів до кількох тисяч рублів.

Відповідно до чинного законодавства, у разі незначного заниження розміру митних платежів мінімальний штраф становить лише 1 рубль, тоді як фінансові витрати митних органів, що складають протоколи, перевищують доходи від сплачених штрафів. Притягнення заявника до адміністративної відповідальності за цими правопорушеннями має для декларанта ще низку негативних наслідків: від анулювання ліцензії до виключення оператора з реєстру та анулювання свідоцтва, що передбачає і скасування всіх спеціальних спрощень, які йому надаються. Тому пропонується звільнити від адміністративної відповідальності як заявника, і декларанта, у разі, якщо заниження розміру митних платежів не перевищує
5 РР МЗП – це 72,5 рублів.

Ще одна ініціатива Уряду – внесення зміни до Закону «Про неспроможність (банкрутство)» з метою підтримки громадян, яким гарантується відшкодування втрати, заподіяної життю та здоров’ю внаслідок нещасного випадку на виробництві чи профзахворювання. Тобто, коли підприємство ліквідується, воно не може здійснити виплати в повному обсязі через свою неспроможність або недостатність майна, і тому виплачує лише 50 % від суми, яку необхідно виплатити за завдану шкоду здоров’ю. В Уряді пропонують забезпечити цій категорії громадян виплати в повному обсязі.

«Справді, йдеться про соціальну справедливість для такої категорії громадян, які дістали каліцтво й отримують відповідну допомогу з непрацездатності. У цьому випадку їхньої провини немає, якщо підприємство ліквідується, вони в цьому не винні», – зазначив Голова Уряду Олександр Розенберг.

Нині в республіці 19 таких осіб. Вони одержують 50 % від суми, що належить, і коливається від 628 до 1 900 рублів. У разі забезпечення вказаних виплат у повному обсязі, річна сума становитиме понад 300 тисяч рублів.

Члени Уряду одностайно підтримали ініціативу щодо спрощення системи укладання договорів взаємодії підприємств ЖКГ та абонентів. У період пандемії виникли труднощі з укладанням та пролонгуванням договорів – обмеження, що нині діють, обумовили зростання черг. Щоб уникнути цього, необхідно змінити спосіб укладання таких угод, вважають у Мінекономрозвитку.

Згідно з оприлюдненими даними, у 2021 році відбулася зміна власника в понад 14 тисяч нерухомих об’єктів, а переукладених договорів на надання комунальних послуг маємо в рази менше.

«З наданих цифр випливає, що не завжди новий власник нерухомих об’єктів своєчасно переукладає договори на надання комунальних послуг. Прийняття проекту дозволить вивільнити та перерозподілити економічні, тимчасові та трудові витрати підприємств галузі природних монополій на підготовку, друкування та укладання договорів», – сказав заступник міністра економічного розвитку Євген Гроссул.

Пропонується встановити й перелік комунальних послуг: у багатоквартирних житлових будинках – це послуги електро- і водопостачання та водовідведення, газо- та теплопостачання, а також збір та вивезення твердих побутових відходів (ТПВ), утримання та ремонт житлофонду, санітарне утримання будівлі та прибудинкової території, а також техобслуговування та ремонт ліфтів.

Власникам приватних домоволодінь проектом передбачено надання послуг з електропостачання, водопостачання, а також газопостачання та теплопостачання у випадку, якщо будинок підключений до централізованих мереж. Договори на вивезення ТПВ власники приватних будинків укладатимуть окремо.

Письмова форма договорів зберігатиметься для нестандартних ситуацій. Наприклад, якщо з певних причин у договорі необхідно відобразити особливості виконання сторонами своїх зобов’язань. Також письмово укладатимуться договори з юридичними особами

Iрина МАСЛОВА.
Фото: tripxoxo.com