Захоплення суспільства – філателія

У минулі часи колекціонувати марки могли освічені люди, які мали гроші в кишені. На сьогодні це захоплення вже не таке популярне і віддають йому перевагу хіба що справжні поціновувачі філателії.

Для них у нашій республіці «Видавництво «Марка Придністров’я» щороку друкує кілька серій поштових марок. Установі 29 травня виповнилося 20 років з дня заснування.

Наприкінці травня установа, яку очолює Всеволод Лаврентьєв, відзначила 20-річчя, але насправді придністровська філателія бере свій початок з кінця 1992 року: 31 грудня вийшов у світ наш перший випуск марки. «Вона була видана досить великим тиражем, на ній зображений герб Придністров’я», – розповів Всеволод Іванович.

Щороку підприємство видає кілька серій марок. Є й унікальні випуски, тому поштовою мініатюрою нашої республіки цікавляться філателісти з усього світу. «Вже протягом 3 років на нашому інтернет-сайті є каталог з усіма марками, публікуються новини про марки, які тільки вийшли у світ. Люди купують і через наших колекціонерів, приїжджають філателісти з сусідніх країн», – наголосив директор закладу.

Чому будуть присвячені нові поштові мініатюри, вирішують наперед. Складається тематичний план, у процесі задіяні різні спеціалісти – від істориків до художників. «Упродовж року нині в нас друкується від 20 до 25 тематичних серій, виходять стандартні випуски та конверт з оригінальною маркою. Кожен рік несе якісь унікальні події, наприклад, до 100-річчя революції в нас є випуск. Такий начебто навіть у Росії був. До річниці миротворчої операції ми також випустили серію. Наші поштові знаки розходяться по всьому світу, тому ми звертаємося й до подій всесвітньої історії», – розповів Всеволод Лаврентьєв.

Напередодні своєї річниці установа здійснила чергове спецгасіння. Унікальна серія «Легенди Бендерської фортеці» тиражем майже 5 тисяч екземплярів включає два види марок. Одна увічнює політ барона Мюнхгаузена, а на другій зображена золота карета гетьмана Мазепи. Крім того, поштова колекція включає образ знаменитої Білої Дами, її портрет прикрашає конверт першого дня – на малому поштовому аркуші зображення жінки в білому вбранні.

Легенда про Білу Даму, яка з’являється поблизу цитаделі Бендерської фортеці, відсилає нас до епохи османських завойовників і є одним із найбільш загадкових міфів. Як стверджує чутка, опівночі, неодмінно при повному місяці, в середній вежі цитаделі з’являється примара: жіноча постать в білому одязі з дитиною на руках, яка потім безшумно пропливає до Надбрамної вежі, де і зникає.

Цікавий факт, що місце, куди дама спускалася з вежі, все посічене кулями – як мушкетними, так і сучасними. Так реагували на її появу вартові, що чергували тут. За припущенням істориків, Біла жінка могла бути дружиною коменданта фортеці, яку за спробу втекти скинули з вежі.

Видавництво вирішило популяризувати «Легенди Бендерської фортеці» та презентувало нову серію марок. «Усі поштові адміністрації цього року випускають марки на тему легенд та міфів тієї території, де розташовані. Наша республіка багатонаціональна, з цікавою історією, тому серед багатьох легенд ми вибрали три найбільш відомі – про Бендерську фортецю», – розповів директор видавництва.

Зазначимо, що цей поштовий випуск належатиме до світової серії марок, об’єднаних загальною тематикою «Міфи та легенди країн і народів».

Розумний, освічений, і в переважній більшості – мужчина. Такий портрет сучасного колекціонера малюють експерти. І додають: величезна кількість філателістів доживає до 100 років і більше, а такі хвороби, як Паркінсона та Альцгеймера – виключені. Отже, приводів, щоб зайнятися новим «інтелектуальним» хобі є достатньо, а «Видавництво «Марка Придністров’я» лише розпалить ваш інтерес

Леся ПОТОЦЬКА.

Фото: mincifra.gospmr.org.