Цілком віддані мистецтву

Тираспольська картинна галерея презентувала виставку «50 років по тому», приурочену до ювілею МУ «Дитяча художня школа» м. Слободзеї. На вернісажі були присутні викладачі школи, учні, художники Придністров’я та шанувальники мистецтва.

Поінформованість і освіченість у художній царині завжди відображали й відображають рівень розвитку суспільства. Формування та розвиток естетичного смаку є особливо важливими в юному віці. Дитяча художня школа м. Слободзеї вже протягом 50 років виховує таланти, які після закінчення навчання розлітаються по всьому світі, де продовжують вивчати мистецтво, реалізуючись в архітектурі та дизайні.

Подібні пам’ятні дати для навчальних закладів нашої молодої республіки мають велике значення. Це вшанування досвіду, пронесеного через великі історичні події, становлення своєї оригінальної традиції. Виставка є результатом, яким, безперечно, можна пишатися.

З вітальним словом на урочистому відкритті виступила головний спеціаліст районного Управління культури Світлана Вуколова. Вона відзначила важливу роль естетичної та художньої освіти в суспільстві й побажала подальшого процвітання навчальному закладу.

Під час підготовки робіт до експонування столичних мистецтвознавців глибоко вразила злагодженість, взаєморозуміння в дружному викладацькому колективі. Завдяки високому професіоналізму, їм вдалося показати високий рівень порозуміння. Співробітник Тираспольської картинної галереї Ольга Любовецька зазначає: «Дуже вражає їхня згуртованість. Між художниками зовсім не відчувається суперництва, лише дружелюбність. Вони також з теплом і гордістю відгукуються про свого керівника, а це багато про що говорить».

Викладацький склад на постійній основі бере активну участь у міських, республіканських та міжнародних конкурсах. Збірні виставки картин професійних придністровських художників не обходяться без робіт слободейських майстрів. Керує цим чудовим колективом заслужений працівник культури ПМР, член Спілки художників республіки Юрій Затика. Саме він виступив ініціатором створення дитячої художньої школи далекого 1972 року і до сьогодні є його незмінним директором.

У двох залах картинної галереї представлено близько 80 художніх творів митців різних поколінь. За різноманітністю жанрів та матеріалів картин стає зрозумілим високий рівень майстерності. Живопис, графіка, скульптура, а також вироби декоративно-ужиткового мистецтва надзвичайно різноманітні. Водночас їх поєднує легкість виконання, світла кольорова гама та душевна проникливість.

Барвисті пейзажі, квіткові натюрморти, виразні портрети, сюжетні замальовки виконані в техніці олійного живопису. Акварель, гуаш, пастель, кольоровий олівець – ці матеріали якнайкраще передають атмосферу навчання в художній школі.

Картини колишньої випускниці та викладача Аліни Ангелової «Захід», «Затока», «Прибій», «Вечірня блакить» воістину заслуговують на те, щоб бути представленими на великих міжнародних виставках.

Незвичайним сюрпризом, своєрідною родзинкою вернісажу стало створення картин прямо в одному із залів галереї. «Швидкий натюрморт» акварельними фарбами виконали двоє учнів та один із викладачів художньої школи. Наприкінці офіційної частини мистецької події ці роботи представили на суд глядачів, які винесли свій позитивний вердикт рівню підготовки та майстерності художників-виконавців.

Експозиція «50 років по тому» цікава, перш за все, особливим уявленням слободейських художників про рідний край, його багатонаціональну культуру та історичний розвиток. Тираспольська картинна галерея запрошує всіх любителів мистецтва відвідати унікальну виставку. Період її експонування триватиме до 17 червня

Марина СОВА.

Фото автора.