Аспекти взаємодії архівістів зі ЗМІ

У Придністров’ї День працівників архівів та управління документацією відзначають 1 червня. Цього року Державній службі управління документацією та архівами ПМР (ДСУДА) виповнюється 31 рік.

Президент республіки Вадим Красносельський від щирого серця привітав зберігачів історичних документів з їхнім професійним святом: «У ПМР централізоване управління архівами здійснює Держслужба управління документацією та архівами, співробітники якої багато і цілеспрямовано працюють, щоб забезпечити збереження цінних та значущих для республіки матеріалів.

Відповідальність, скрупульозність, серйозне та вдумливе ставлення до справи архівних працівників сприяють надійності архівних фондів. Робота з ними, зокрема й у напрямку створення єдиної електронної бази даних придністровських архівів, надзвичайно важлива».

Напередодні цієї дати, 31 травня, ДСУДА організувала і провела круглий стіл «Аспекти взаємодії архівістів зі ЗМІ». Його учасниками стали заступник міністра цифрового розвитку, зв’язку та комунікації Максим Кравець, директор Центру дослідження духовної та культурно-історичної спадщини Придністров’я, заступник голови Товариства істориків-архівістів ПМР Микола Димченко, журналісти республіканських і муніципальних ЗМІ. Крім того, в цьому заході взяв участь редактор газети «Православное Приднестровье» протоієрей Олександр Федоров.

Вітаючи учасників круглого столу, Максим Кравець підкреслив: «У архівістів і журналістів один дух. Тому що кожен матеріал журналіста – це дослідження, пошук інформації». Потім начальник ДСУДА Зінаїда Тодорашко розповіла про історію галузі, її архівний фонд, технічні можливості, особливості діяльності, методи роботи, про реалізовані проекти та деякі плани на майбутнє.

У продовження обговорення теми виступили заступник начальника ДСУДА Тамара Мокан, директор Центрального державного архіву ПМР Олег Косенко, директор Центрального держархіву аудіовізуальної та електронної документації Олександра Кравченко. Вони розповіли про напрямки діяльності установ, які належать до архівної галузі країни, а також обговорили різні сторони взаємодії архівів ПМР з державними та недержавними ЗМІ Придністров’я.

Було відзначено, що архівний фонд зберігання документів у республіці перевищує 1 млн одиниць зберігання. В Росії, наприклад, їх 60 млн, однак варто взяти до уваги обсяги територій і кількість населення Росії та Придністров’я.

Підбиваючи підсумки зустрічі, Зінаїда Тодорашко особливу увагу приділила спільному з мас-медіа накопичувальному та просвітницькому аспектам діяльності. «Усі ЗМІ з самого початку, з моменту свого створення є джерелами комплектування архівного фонду. Ця інформація повинна зберігатися вічно заради того, щоб про те, що відбувалося колись, дізналися наші нащадки. Не забувайте, що матеріали засобів масової інформації на будь-якому носії – аудіовізуальному, традиційному паперовому, цифровому – це найважливіше історичне джерело. Коли до нас приходять дослідники, які вивчають будь-які проблеми, вони насамперед просять підшивки газет, а також інші матеріали засобів масової інформації», – підкреслила вона.

Особливо зазначивши, що архівісти й журналісти одне без одного обійтися не можуть, начальник ДСУДА продовжила: «Досить великий інтерес становлять для нас ваші проекти. Ми постійно відстежуємо роботу ЗМІ. Для цього в нас є спеціальні архіви». Вона виділила найцікавіші проекти в деяких придністровських засобах масової інформації, присвячених історії та географії нашого краю. «Колись існував великий радянський проект, який повинен був увібрати в себе інформацію про всі населені пункти. Деякі союзні республіки встигли його реалізувати. У Молдавській РСР він не був здійснений на території майбутньої ПМР. Його необхідно довести до логічного завершення», – наголосила Зінаїда Тодорашко і закликала журналістів зайнятися цим спільно з відповідними науковими лабораторіями ПДУ імені Т. Г. Шевченка й Товариством істориків-архівістів Придністров’я.

Начальник ДСУДА подякувала телебаченню і радіо Придністров’я, інформаційному агент-ству «Новости Приднестровья», ТСВ, республіканським газетам «Приднестровье», «Адевэрул Нистрян», «Гомін», муніципальній газеті «Днестровская правда», відомчому виданню «Приднестровский университет». Подяки організаторів круглого столу були удостоєні також Інформаційно-видавничий відділ Тираспольсько-Дубоссарської єпархії та редакція газети «Православное Приднестровье», які довгі роки співпрацюють із Держслужбою управління документацією та архівами.

Представники засобів масової інформації щиро подякували архівістам за їхню відкритість та плідну спільну діяльність і висловили надію на таку ж саму «…подальшу взаємовигідну співпрацю»

Iгор ШЕВЧЕНКО.
Фото: norma.uz