Від Тирасполя до самих до околиць…

Перший день літа подарував придністровській дітворі безліч чудових моментів. Атракціони, спортивні конкурси та естафети, виставки художніх і технічних виробів, інтерактивні творчі майстерні та майстер-класи, а також театралізовані вистави та святкові концерти.


Попри те, що традиційно цей день відзначається як дитяче свято, коли батьки, рідні та громадськість намагаються зробити подарунки та приділити підвищену увагу дітям, головною метою проведення Дня захисту дітей залишається необхідність нагадати громадськості про те, що у дітей теж є реальні проблеми. Щоб їх вчасно вирішувати, а ще краще – запобігати цим проблемам, дорослі повинні не втрачати пильність і діяти.

Президент Вадим Красносельський, звертаючись до юних придністровців у цей святковий день, від щирого серця побажав їм здоров’я, миру, радості та успіхів: «Коли ми стаємо дорослими, то часто згадуємо наше безтурботне дитинство, в якому завжди є місце для щастя і любові, а світ навколо такий величезний та відкритий. Усі ми, нехай зовсім ненадовго, хотіли б повернутися в той прекрасний світ, де здаються такими великими дерева, де панує душевна гармонія, де здійснюються мрії». Глава республіки також підкреслив, що для забезпечення гідного майбутнього молодому поколінню держава повинна створювати всі умови, а громадськість і бізнес – об’єднати свої зусилля.

Від імені Верховної Ради та від себе особисто привітав мешканців з чудовим святом Олександр Коршунов. Він побажав дітям та їхнім батькам міцного здоров’я, взаєморозуміння і радості, а також миру, щастя й добра. Цього ж дня спікер парламенту вручив подарунки переможцям конкурсу дитячого малюнка.

Фото IA «Новости Приднестровья».

У Тирасполі свято відчувалося з самого ранку. В Катерининському парку по алеї фонтанів гуляли цілими сім’ями, робили пам’ятні знімки у фотозонах. Тут також можна було подивитися виставки образотворчого мистецтва та декоративно-прикладної творчості, а ще долучитися до майстер-класу й самостійно щось виліпити з пластиліну чи просто взяти участь у конкурсах. Дітлахи, як завжди, з задоволенням каталися на атракціонах «Чудо-граду».

У парку «Перемога» малюки й дорослі під голосні вигуки підтримки глядачів та болільників змагалися в перетягуванні канату. Юні красуні прикрашали свої гарнесенькі обличчя аквагримом. Усюди лунала весела музика. На паркових алеях проходив етап змагань зі спортивного орієнтування. Охочі могли залучитися до справжньої битви подушками.

 

Не відставали в розважальних заходах і в літньому таборі спорткомплексу «Шериф». Ранок почався з музики й повітряних кульок, на яких можна було написати свої побажання. Потім діти грали у футбол величезними м’ячами, які називаються фітболами. Дівчаткам навіть дозволили грати руками. Ще до Дня захисту дітей знаменитий футбольний клуб «Шериф» провів акцію, в ході якої наймолодша вболівальниця клубу Аліса дарувала тираспольським дітям кіндер-сюрпризи.

У Бендерах святкувати почали ще з 29 травня, коли на площі Визволення була організована розважальна програма для дітей. 31 травня для вихованців Бендерської корекційної школи-інтернату та дітей із багатодітних, неповних та неблагополучних сімей подарунком стала циркова програма «Гастролі поросяти Фунтика». 1 червня заходи відбувалися вже по всьому місту. На набережній виступали дитячі колективи, проводились естафети й туристичні змагання. Були організовані барвисті фотозони, діти брали участь у майстер-класах і грали в настільні ігри.

Слободзея. Свій подарунок діти одержали у вигляді нової ігрової зони для найменших. Усім присутнім на урочистостях дітям вручали подарунки та солодкі частування. На Аркадній площі гостей чекала театралізована програма «Найбільш дитячий день» за участю улюблених мультиплікаційних героїв.

У цей спекотний (перший літній!) святковий день і в Григоріополі лунали дитячі пісні та проводилися розважальні заходи. Відбувся показ циркових номерів. Охочі могли взяти участь в караоке під назвою «Веселе літо». У «Танцювальному марафоні» дорослі разом із дітьми поринули у світ дитинства. Кожен маленький учасник отримав цінні подарунки, а деяким дітлахам пощастило посидіти за кермом справжнього міліцейського автомобіля.

 

Справжню казку для дітей та їхніх батьків улаштували в Дубоссарах.

Фото держадміністрації м. Дубоссари

У центральній частині міста, на майданчику перед БДЮТ, виступили його вихованці з концертом «Казкова країна». Присутні співали й танцювали разом з юними артистами, розгадували загадки, грали в рухливі та захопливі ігри, а також брали участь у вікторинах. Порадували дітлахів і чотириногі артисти Клубу юних кінологів. Вони демонстрували високу собачу моду і виконували дивовижні трюки. На вулиці Совєтській встановили дитячі фотозони з персонажами улюблених мультфільмів і кіно. Поруч можна було безплатно покататися на машинках та пострибати на батутах, постріляти в тирі або спробувати свої сили на спеціальних спортивних тренажерах. Солодка вата, морозиво, яскраві повітряні кульки на будь-який смак доповнювали свято особливими нотками щастя.

Фото держадміністрації м. Рибниця

У Рибниці ж основні заходи проводились у другій половині дня, хоча в центральній парковій зоні й на каруселях уже з самого ранку лунала музика і дитячий сміх, а також були представлені всілякі ігрові зони. О п’ятій вечора на головній площі міста пройшов феєричний «Парад казкових персонажів», за ним – «Фестиваль дитячих колясок», на якому, дійсно, було чим подивуватися. Біля міського фонтану проводилися конкурси та розважальні програми, які плавно перетекли в театралізовану виставу «Аліса в країні Чудес», підготовлену для діточок театральними творчими колективами міста. Завершальним акордом святкового дня стала концертно-розважальна програма «Цей світ ми даруємо дітям».

До цього доброго свята Кам’янка підготувала своїм юним жителям подарунок у вигляді нового дитячого майданчика на бульварі Солтиса, а також розважальну програму, яка проводилася в парку культури та відпочинку імені Вітгенштейна. Для дітей були представлені фотозони, різні ігрові та конкурсні програми, учасники яких нагороджувалися подарунками.

Не забули в Придністров’ї і про дітей з України, які тимчасово проживають у нашій республіці. До Дня захисту дітей вони отримали продуктові набори та солодощі.

Тож нехай діти будуть щасливими й любими не тільки у свято, а 365 днів у році!


Дмитро ВЛАДОВ.
Фото ІА «Новости Приднестровья»