Права наших жителів захищені

Уповноважений з прав людини в ПМР В’ячеслав Косинський провів 9 червня особистий прийом громадян. Омбудсмен приймав відвідувачів у будівлі державної адміністрації Слободзейського району та міста Слободзеї в кабінеті № 116.

Приїзд В’ячеслава Миколайовича до Слободзеї викликаний тим, що в райцентрі немає постійного представника керованого ним апарату, а район представляє велику територію зі складною логістикою і транспортною обстановкою, що ускладнює можливості мешканців потрапити до Тирасполя на прийом до омбудсмена.
Ефективність подібних дій особи, яка стоїть на захисті прав людини та всього суспільства, підтвердилася цього четверга.
На прийомі побувало понад півтора десятки мешканців Слободзейського району. Порушувалися питання виплати заробітних плат у зв’язку зі скороченням, зокрема в аптечному управлінні Слободзеї; забезпечення біженців з України продуктами та грошовими виплатами; нарахування пенсій бюджетникам тощо.
Висновки, за словами В’ячеслава Косинського, робити рано, в кожну проблему необхідно вникнути, розібратися, а вже потім вдаватися до конкретних дій.
З початку року до апарату уповноваженого з прав людини звернулося близько 200 мешканців республіки. Спектр звернень найрізноманітніший: від питань освіти, охорони здоров’я до грошової допомоги та відновлення або первинної видачі документів. Після ретельного аналізу суті звернень частина з них була позитивно вирішена на користь тих, хто звернувся.
Наприклад, на законних підставах військовий квиток одержав громадянин, який тривалий час проживав у Придністров’ї, а через відсутність цього документа мав значні проблеми під час працевлаштування, оформлення пенсії та виконання інших дій.
«З таких проблем, які декому здаються незначними, – говорить В’ячеслав Миколайович, – складається життя наших громадян. Були випадки, коли доводилося документувати людей паспортами, оскільки вони разом із дітьми довгий час жили на території республіки без відповідних посвідчень особи. До розв’язання цієї проблеми підключили й представника Молдови – народного адвоката, щоб повною мірою дотриматися прав людини.

Поки наша служба діє – права громадян на території ПМР надійно захищені. У разі потреби вони можуть звернутися до апарату уповноваженого з прав людини усно чи письмово за адресою: м. Тирасполь, вул. 25 Октября, б. 114»

Олег ГАВРИЛЕНКО.

Фото автора.