Творчі пошуки талановитої молоді

У столичному Будинку народних традицій і ремесел відбулася церемонія нагородження переможців конкурсу «Світле Христове Воскресіння».

Конкурс проводився з метою духовної просвіти, естетичного, морального та патріотичного виховання дітей і молоді, осмислення православних традицій святкування Великодня, залучення дітей до православної культури, розвитку творчого потенціалу засобами образотворчого мистецтва, виявлення та підтримки обдарованих дітей. Цього року до участі в сімнадцятому конкурсі запросили учасників віком від 7 до 17 років.

До події залучилися учні дитячої художньої школи імені Олександра Фойницького, Палацу дитячо-юнацької творчості, екологічного центру та інших установ Тирасполя. Вони змагалися в наступних номінаціях: «рукоділля», «розпис яєчної шкаралупи», «найкращий дитячий малюнок: композиція, натюрморт», «нетрадиційна, новаторська художня технологія оформлення великодніх яєць» тощо. Загалом, у конкурсі взяли участь 175 робіт. Їх оцінювали мистецтвознавці, художники, освітяни, представники духовенства. Конкурсні роботи оцінювалися за традиційними критеріями: відповідність тематиці Великодня, оригінальність, виразне композиційне рішення, самостійність роботи, складність виконання.
Засновниками творчого заходу виступили столична державна адміністрація, Тираспольсько-Дубоссарська єпархія, Союз російських громад, громада «Російський дім» м. Тирасполя. Організатором церемонії став міський Будинок народних традицій та ремесел.

Від імені Тираспольсько-Дубоссарської єпархії учасників заходу привітав протоієрей Георгій Скібаль. Він побажав їм нових творчих пошуків, а всім громадянам республіки – миру та процвітання Придністров’я.

Голова Союзу російських громад Придністров’я Віоріка Кохтарєва теж звернулася до юних учасників: «Конкурс – це не разова акція, а добра традиція. Ми багато говоримо про те, що слід зберігати духовні канони, виховувати молодь у дусі православної культури. Цей захід якраз сприяє цьому. Усі роботи сповнені радістю, світлом, щастям. Це те, що хочуть сказати нам наші діти», – сказала очільниця громади.

Головний спеціаліст-експерт представництва Росспівробітництва Артем Науменков вручив дипломи та призи переможцям.
Усі роботи, створені руками талановитої молоді, можна побачити на виставці, яка діятиме протягом кількох тижнів.

Цього року також вирішили відзначити й педагогів, які працювали з юними обдаруваннями, допомагаючи їм втілити в життя творчий задум чи порадувати шанувальників знахідками в техніці виконання великодніх робіт.
Учасники події були сповнені емоцій та захопливих вражень від участі в конкурсі. Учениця дитячої художньої школи імені Олександра Фойницького Мілана Крайник стала переможницею в номінації «кращий дитячий малюнок». Дівчина у своїй роботі відобразила підготовку своєї сім’ї до святкування Великодня. «Ми разом із мамою, батьком та сестрами розмальовуємо писанки. Великдень є важливим сімейним святом», – розповіла юна художниця.

Батько Мілани Олександр висловив глибоку вдячність організаторам. «Цей творчий конкурс є гарною традицією. Роботи учасників вражають своєю неповторністю та яскравістю. Дівчата та юнаки проявили творче ставлення, фантазію та майстерність. Донька з великим задоволенням узяла в ньому участь. Наступного року бажаю організаторам ще більшої кількості талановитих учасників», – сказав Олександр Крайник

Олександр ЗАЙЧУК.