Актуальні проблеми – на порядку денному

У Бендерах відбулася зустріч керівництва міста з громадськими організаціями.

Захід традиційно організовують напередодні важливої дати – річниці Бендерської трагедії. До діалогу запросили представників Спілки «Пам’ять», бендерських інвалідів війни – захисників Придністров’я, Спілок жінок на захист Придністров’я та жінок міста Бендери. Мета зустрічі – обговорити поточні події, почути пропозиції щодо розв’язання проблем.

Животрепетні теми в житті республіки й, зокрема міста Бендери, стали провідною темою порядку денного зустрічі. Запитання від громадських працівників були як про зовнішню політику нашої країни, так і про проблеми внутрішні. Наприклад, захисницю Придністров’я Лору Лапухіну хвилює надійність та безпека Бендер у зв’язку з ситуацією в Україні. «Як говорив неодноразово Президент, ми сусідів не вибираємо, ми змушені виходити з тих обставин і умов, за яких ми перебуваємо. Придністров’я – це миролюбна держава, яка не веде агресивної зовнішньої політики, вся політика (і внутрішня, і зовнішня)спрямована на добросусідство з цими країнами», – зазначив глава адміністрації міста Роман Іванченко.

Цікавило громадських активістів і питання щодо запасів продовольства. «Запаси пшениці, соняшника є в достатній кількості, а їх залишки постійно перебувають під контролем. Створені певні обсяги держрезерву, вони контролюються і завжди на складах», – наголосив мер міста Бендери.
Від проблем республіканського характеру учасники зустрічі перейшли до внутрішніх, тобто міських. Наприклад, бендерчанка поскаржилася на недостатній комфорт одного з мікрорайонів міста – на Ленінському мало аптек, продовольчих магазинів, ощадкас, однак головною актуальною проблемою залишається доступність громадського транспорту.

«На вулиці Космонавтів та на вулиці Дружби немає безкоштовного, пільгового, транспорту. Спільно з міськрадою ми опрацювали рішення щодо закупівлі (додатково) автобусів, щоб закрити кілька маршрутів, де у нас немає безкоштовного транспорту. Це, насамперед, вулиця Космонавтів, вулиці Дружби та 40 років ВЛКСМ – виїзд на Каушани. Я думаю, що цього року ми транспорт придбаємо та запустимо, він буде пільговим.

На жаль, будівництво в цьому районі нової тролейбусної лінії є недоцільним, на це потрібно понад 13 млн рублів. Ми також працювали над питанням ремонту вулиці Космонавтів. На нього знадобиться близько 11 млн рублів, це колосальні кошти, на жаль, у нас уся міська дорожня програма становить трохи більше цієї суми. Отже, поки що не вдається ці питання розв’язати.
Президент ухвалив рішення виділити гроші місту Бендери на ремонт у мікрорайоні Ленінський: там жахлива ділянка дороги, проїжджати просто неможливо. Проте, з огляду на економічну ситуацію, цю програму зупинено», – розповів у ході зустрічі з громадськими діячами Роман Іванченко.
Під час відкритого діалогу влади міста з його жителями зазначалося, що Бендери за останні кілька років дуже змінилися – з’явилися нові парки, спортмайданчики. Представників громадських організацій хвилював ще один об’єкт, який, на їхню думку, вимагає уваги – парк Дружби народів у мікрорайоні БАМ.

Як зазначив глава міста, роботи з його благоустрою розпочнуться вже поточного року. «Хочеться зробити це озеро такою гарною рекреаційною зоною, де можна буде погуляти, поїздити велосипедами. Це вимагає серйозних фінансових витрат, частково почнемо виконувати роботи цього року, а коли програми, в тому числі й екологічну, буде розморожено в повному обсязі, почнемо серйознішу реорганізацію за даним об’єктом. Це чудове місце відпочинку всіх бендерчан, тому ми приділятимемо йому увагу», – розповів Роман Іванченко

Марія КРАВЕЦЬ.