Електриці в нашому краї 100 років

Є в Тирасполі, в метрах за сто від місця, де вулиця 25 Октября плавно переходить на вулицю Правди, незвичайна архітектурна споруда – пам’ятник першої в Молдавії електростанції.

На 20-метровій стелі накладний барельєф прикрашають людські долоні, що ніби оберігають Дністер та опору лінії електропередач, що розмістилися в них. Поруч два написи: «Тут у 1922 році було споруджено першу електростанцію Молдавії, названу ім’ям В. І. Леніна» та «Комунізм – це Радянська влада плюс електрифікація всієї країни. Ленін». Вінчає споруду стилізоване зображення лампочки з променями світла, що розходяться від неї. Жителі між собою так і називають скульптуру – «пам’ятник лампочці».

Монумент був виготовлений на Московському скульптурному комбінаті та встановлений на цьому місці, неподалік від розташування історичної електростанції, в 1984 році. Проте дата запуску електростанції набагато раніша –19 квітня 1922 року. Нещодавно цій важливій історичній події виповнилося 100 років. З цього приводу Держслужба управління документацією та архівами ПМР у своєму проекті «Архівний документ місяця» помістила на своєму сайті електронну копію телеграми трудящих м. Тирасполя Голові Ради народних комісарів РРФСР В. І. Леніну про пуск першої електростанції та присвоєння їй імені В. І. Леніна. Цим документом ДСУДА відкрила віртуальну історико-документальну виставку, присвячену 100-річчю утворення Союзу Радянських Соціалістичних Республік.

Наводимо текст історичної телеграми без скорочень: «Москва, Кремль, Леніну. На шляху до створення комуністичного господарства, посиленої напруженої та важкої роботи щодо піднесення економічної могутності Радянської Республіки, її промисловості, сільського господарства та благоустрою, що фіксували VІІІ та ІХ Всеросійські з’їзди Рад, героїчними зусиллями місцевих сил та максимальним використанням вишукуваних місцевих засобів Тираспольським виконкомом, Комгоспом у Тирасполі споруджено, обладнано та відкрито електростанцію для обслуговування підприємств та водопроводу міста, а також найближчих навколишніх сіл. Станція названа Вашим ім’ям як основоположника електрифікації всієї Радянської Росії.

Повідомляючи про це Вам, дорогий товаришу вождь міжнародної революції та великий практик будівництва комунізму, передаємо від імені Робітничо-Селянських мас та організацій Комуністичної партії Тираспольського повіту щирий привіт і тверду впевненість, що наші колективні починання на шляху відновлення та організації комуністичного господарства будуть гарантією якнайшвидшого досягнення перемоги на економічному фронті. 14 червня 1922 року.
Голова Одеського губернського виконкому Аверін, Голова Тираспольського повітового виконкому Крупко, Секретар Повітового партійного комітету Пашковський».
Пропонуємо пригадати передісторію цієї події. У жовтні 1917 року, прийшовши до влади та вирішуючи проблему відновлення та розвитку господарства країни, перший голова Раднаркому В. І. Ленін, базуючись на тезі Маркса про капіталізм як епоху пари, був упевнений, що епохою електрики стане соціалізм. Так виник план Державної електрифікації Росії (ГОЕЛРО). Саме завдяки йому і стало можливим будівництво теплоелектростанції в Тирасполі.
Нині нам складно уявити життя без електрики. Тоді ж був час, коли світло в будинках запалювалося все ще за допомогою олії та гасу. Масово доступна електрика в нашому краї стала з весни 1922 року. На будівництво теплоелектростанції була мобілізована велика кількість людей, зокрема комуністів та комсомольців. Останній дизель був встановлений 19 квітня. Саме з цього дня теплоелектростанція (ТЕС) Тирасполя і почала відлік вироблення своєї електроенергії. В урочистій атмосфері провели мітинг, який приурочили до дня народження В. І. Леніна. Станції було надане ім’я вождя світового пролетаріату.

Як зазначалося в історичній телеграмі, електростанція призначалася для обслуговування підприємств та водопроводу міста, а також довколишніх сіл. За сучасними мірками її потужність була невелика – всього 300 кіловат (для порівняння: потужність розташованої неподалік Тирасполя сучасної МДРЕС – понад 2,5 млн кіловат). Однак та перша станція дала небувалий поштовх промисловому розвитку міста, його культурному зростанню та побутовому будівництву. Першими почали працювати кустарні підприємства харчової та легкої промисловості, вироби яких знаходили широкий попит на місцевому ринку. Відновили роботу швейні, борошномельні, масложирові та взуттєві підприємства. Наприкінці 1922 року їх налічувалося вже близько п’ятдесяти, а 1923 року – понад шістдесят одиниць.
Однак у серпні 1929 року уряд Молдавської Автономної РСР прийняв ухвалу про розширення Тираспольської електростанції. Уже в 1937 році була побудована нова – потужніша станція, тільки в іншій частині міста. На місці ж, де нині стоїть пам’ятник першій на території Молдавії електростанції, простягнувся Семенівський бульвар з однойменним парком. Цей парк був у тираспольчан популярним місцем відпочинку. Всюди росли гіллясті дерева, стояли лавки, був обладнаний павільйон, працювали буфет і ресторан. Поруч розташовувався престижний дитячий садок із професійно спланованими тінистими алеями

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото: tourister.ru