Храм спорту, культури та просвіти

Так урочисто називає Державну установу «Республіканський спортивний реабілітаційно-відновлювальний центр інвалідів» її керівник Георгій Чебан.

Установу заснували 7 червня 2001-го за указом Президента ПМР. Для якісної повноцінної роботи не вистачало лише достойного приміщення. Про нього мріяв і нинішній очільник осередку.
Заповітна мрія Георгія Павловича та всіх його друзів, колег – людей з інвалідністю, здійснилася 3 вересня 2020 року, в 30-річчя ПМР, коли Президент Вадим Красносельський разом із представниками ВР та Уряду республіки урочисто відкрив унікальну установу, рівної якій нема в жодній пострадянській країні.

На місці занедбаного довгобуду коштом Фонду капвкладень зведено сучасну світлу споруду, яка привертає до себе увагу чистотою та доглянутістю. «Це була ініціатива Президента, і підтримка його була. Установа є відмінною особливістю нашої республіки. Центр розвивається, створюються секції. Наші спортсмени в різні роки виступали на чемпіонатах республіки, Європи, світу, брали участь у Паралімпійських іграх. Є бронзові призери Паралімпійських ігор, багато чемпіонів Європи, світу. Центр відкрив людям можливість дістати реабілітацію у спорті, а також розкрити себе, свої можливості через науку, освіту, культуру. Ми відкрили бібліотеку для незрячих та слабозорих, комп’ютерний клас, студію звукозапису, проводимо конкурс мистецької самодіяльності. Щоб люди з обмеженими можливостями могли розвиватися скрізь – це і є цілі та завдання цього центру», – розповів його керівник.
Облаштовані в реабілітаційному центрі їдальня, чоловічі та жіночі роздягальні, сауна, масажний кабінет, санвузли. Тут є й особлива кімната, в якій панує напівтемрява, де відбуваються заняття з настільного тенісу для сліпих (шоудаун). На відміну від звичайного настільного тенісу, в ньому спортсмени використовують біту, м’яч з озвучкою (сталеві кульки всередині), рукавичку з товстою тильною поверхнею для захисту руки від ударів м’яча та світлонепроникну маску.
Привертає увагу велика зала з безліччю спортивних тренажерів. Спеціаліст-реабілітолог проводить заняття з людьми, що мають для цього медичні показання. Кожен рух відбувається під наглядом фахівця. Допомагають вони й дітям із ДЦП.

Бібліотека багата на спеціальну літературу, призначену для читання незрячими. Це сотні творів зарубіжних авторів, російської класики, наукових журналів. Завідує цим скарбом інвалід ІІ групи за зором, студентка філфаку ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Ірина Щербакова. Вона вивчає українську філологію і прагне з часом навчати дітей у школі. В комп’ютерному кабінеті «ворожить» фахівець-айтішник В’ячеслав Залізнюк, який навчає людей користуватися сучасними гаджетами, а також вмінню спілкуватися в соцмережах.
Половина (майже 50 %) співробітників закладу – це люди з інвалідністю. На роботу приймають тих, хто має якусь спеціальність: бібліотекар, бухгалтер, тренери та масажисти, методисти та медики. Багатьом інвалідам активісти допомагають вибрати свій шлях у житті: спрямовують на навчання до освітніх закладів республіки, сприяють у працевлаштуванні та веденні власного бізнесу.

Георгій Павлович розповів, що наприкінці травня в Центрі відбувся відкритий чемпіонат ПМР з настільного тенісу та кваліфікаційний турнір із шашок, було організовано майстер-клас із бочче. Колектив художньої самодіяльності установи сформувався з любителів музики та співу. Аматори брали участь у міських заходах, присвячених травневим святам, готуються й до виступів на культурних майданчиках столиці. Для охочих методисти влаштовують екскурсії в музеї, картинні галереї, ботанічний сад тощо.
Переглянувши план роботи на червень, можна тільки дивуватися, наскільки насиченим та різнобарвним виглядає життя цього унікального закладу. Республіканський спортивний реабілітаційно-відновлювальний центр інвалідів повною мірою виправдовує своє призначення. Саме так повинен виглядати храм спорту, культури та просвіти. Цілком слушно, що сам заклад нагородили Грамотою Президента, а його керівника Георгія Чебана – орденом «Трудова слава»

Iрина МАСЛОВА.

Фото автора.