Всі ми – люди, тож даруймо радість одне одному

Є категорія людей, які через свої недуги особливо гостро відчувають прояви нерівності в суспільстві. Щоб вони почувалися не гірше за здорових і не занепадали духом, 6 червня 1994 року була заснована РГО «Товариство сліпих Придністров’я».

Основними цілями об’єднання є надання соціальної та матеріальної допомоги інвалідам зору, їх медичної та трудової реабілітації. До складу Республіканської громадської організації входять шість територіальних представництв, розташованих у Кам’янці, Рибниці, Дубоссарах, Григоріополі, Тирасполі та Бендерах. У підпорядкуванні організації перебувають два навчально-виробничі підприємства – тираспольський «Рассвет» та бендерський «Маяк».

З 2010 року очолює республіканську організацію і бендерське міське товариство сліпих Віктор Нікіта. Його добре знають і в місті, і в республіці, він входить до громадських рад Бендер та Мінсоцзахисту, до комісії у справах інвалідів при Президентові ПМР. Віктор Георгійович допома-
гає покращувати життя людей з інвалідністю, підказує, де потрібний звуковий світлофор для незрячих, а де – рівні тротуари, без яких людині з тростиною складно орієнтуватися.

У 2021 році Республіканською громадською організацією «Товариство сліпих Придністров’я» (завдяки соціальному проекту) в приміщенні ТОВ «Рассвет» були зроблені капітальний ремонт та реконструкція виробничого цеху. Це дало можливість організувати додаткові робочі місця для незрячих людей, зокрема у виробництві прищіпки білизняної – 10 робочих місць, а на лінії збирання побутових подовжувачів – 30. Для створення комфортних і зручних умов праці були закуплені нові робочі столи та стільці, замінені освітлювальні прилади, в приміщеннях встановили потужні кондиціонери.
За словами Віктора Георгійовича, незрячі або люди зі збереженим залишковим зором досить активні й беруть участь у культурних заходах та спортивних змаганнях. «При товаристві був організований вокально-інструментальний ансамбль «Сперанца», який свого часу здобув звання народного колективу. Не менш сильним був і хор товариства сліпих. Творчі колективи виступали на концертних майданчиках у всьому колишньому Союзі. Тепер лише кілька людей продовжують тішити своїми голосами та віртуозним виконанням музичних творів членів організації на внутрішніх заходах», – розповів Віктор Нікіта.

Безумовно, пандемія також вплинула на проведення різних заходів. Упродовж останніх двох років вони не проводилися. Тільки тепер вдалося відновити проведення культурно-масових подій та спортивних змагань на місцях.
Про те, що слабозорі чи тотально незрячі наші співвітчизники активні, свідчать їхні спортивні перемоги. «У 2016 році наша команда, яка здебільшого складалася з бендерчан, виграла чемпіонат світу з шашок серед спортсменів з обмеженими можливостями здоров’я, що відбувався в Болгарії. У 2017 році шашисти стали вже призерами світу, посівши друге та третє місця. У 2018 році, завдяки підтримці Президента Вадима Красносельського, мені вдалося підкорити п’єдестал світового чемпіонату вже в Польщі. Звідти я повернувся з бронзовою медаллю в особистому заліку та третім місцем у командній першості.
Держава надає значну увагу підтримці людей з обмеженими можливостями. Нове приміщення ДУ «Республіканський спортивний реабілітаційно-відновлювальний центр інвалідів» стало місцем проведення спортивних змагань республіканського рівня. У квітні поточного року відбулися змагання з шашок. Перші місця дісталися представникам Бендер. У червні запланований шаховий турнір. Команда зі спортивного туризму посідає перші місця в першості Молдавії. Спортивна робота організована на високому рівні», – наголосив Віктор Нікіта.
Цього року організація планує провести в жовтні звітно-виборчий з’їзд, на якому оберуть нового голову республіканського товариства сліпих Придністров’я. Нещодавно, Віктора Георгійовича переобрали на посаду керівника Бендерського міського товариства сліпих

Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.