Допомагати іншим означає бути людиною

Добровільна акція по здачі крові – чудова можливість зробити посильний внесок, щоб змінити на краще чиєсь життя.

Захід, що відбувся, ініціював Загальнопридністровський народний форум (ЗНФ). Він дістав підтримку з боку Координаційної ради добровольчої діяльності при Уряді ПМР, а також Міністерства цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій. Механізм інформування громадян через офіційні ЗМІ та соціальні мережі успішно реалізується.

Очолив акцію керівник виконкому ЗНФ Сергій Шерстюк. Під його керівництвом зібралася левова частка активістів. Зустрівшись біля медичного закладу, вони з нетерпінням чекали прийому. Серед юнаків та дівчат навіть точилися суперечки, хто ж буде першим.
«В останні роки ми спостерігаємо, що кількість охочих добровільно здати кров серед молодих неухильно зростає. Молодь починає усвідомлювати важливість процесу донації (процедури здачі крові людиною). Це не тільки турбота про власне здоров’я, а й шанс урятувати чиєсь життя. Нинішнього року акція стала першою, вважаю, ми обов’язково організуємо ще одну», – зазначив Сергій Олександрович.

Мета подібних заходів – показати суспільству, як просто й актуально бути донором, що, своєю чергою, рятує та змінює життя сотень людей. Такі події спрямовані на формування в молодого покоління розуміння важливості та необхідності медичного волонтерства.
Цього дня кров здали понад 15 людей. На початковому етапі всі учасники акції пройшли необхідне попереднє опитування та огляд, а також заповнили спеціальну анкету про самопочуття та стан здоров’я. Проводили роз’яснювальну роботу з охочими стати донорами та процедуру реєстрації досвідчені доброзичливі медичні працівники Республіканського центру крові.

Після забору крові добровольці ще певний час залишалися під наглядом лікарів. Кожному донору вручили талончик на обід, а перед здачею крові напоїли гарячим солодким чаєм із печивом. Це обов’язкові атрибути подібних процедур, спрямованих на відновлення фізичних сил, а от емоційні поповнювати не довелося. Настрій у добровольців підвищився в кілька разів.
У стінах лікарняного закладу можна було зустріти як новачків, так і досвідчених добровольців. За матеріальним заохоченням цього дня прийшов почесний донор ПМР Сергій Нагаєв. У свої 69 років він згадує, як багато разів до нього зверталися по допомогу у важкі хвилини знайомі та односельці. Одним із найбільш пам’ятних моментів життя була здача крові під час збройного конфлікту в Придністров’ї 1992 року.
«Людей треба рятувати. На своєму прикладі я показував це сім’ї. Моєму старшому сину залишилося ще дві процедури здачі крові до звання почесного донора, та й молодший від нас не відстає», – з гордістю поділився Сергій Іванович.

Як повідомляє МОЗ, за даними минулого року, «почесними донорами» в нашій республіці є понад 2,5 тисячі людей. Це ті громадяни ПМР, які добровільно здали кров 40 і більше разів.
Студент ПГФ Ілля Дядюк прийшов на свою першу здачу крові за прикладом старости групи, яка робила це вже не один раз і розповідала своїм однокурсникам. Попередньо ознайомившись в Інтернеті з вимогами до донорства та визначивши свою придатність, наважився зі своїми друзями приєднатися до оголошеної акції.

Цей факультет зовсім недавно відзначився також створенням нового молодіжного добровольчого руху «Екологія душі». Студенти різних факультетів ПДУ імені Т. Г. Шевченка об’єдналися з метою просування та популяризації суспільно корисних справ.
Найголовнішою метою людей, які дають свою кров для переливання, є шанс врятувати людське життя. До того ж, під час донації стимулюється робота кісткового мозку, виробляються еритроцити, кров оновлюється, нормалізується тиск, що сприятливо впливає на організм людини. Зібраний матеріал донора перевіряється на наявність серйозних захворювань, таких як ВІЛ, гепатит та інші небезпечні інфекції, що в наш час також є досить важливим.

Пандемія, яка триває в Придністров’ї, негативно вплинула на обсяги запасів банку крові. Проте зараз кількість активістів поступово зростає. Їхні ряди можете поповнити й ви. Для цього потрібно ознайомитися з інформацією щодо правил донації на офіційному сайті МОЗ. Для детальної консультації всі охочі можуть звернутися до Республіканського центру крові м. Тирасполя або зателефонувати до реєстратури донорів за контактним телефоном: 0 (533) 2-55-05

Марина СОВА.

Фото автора.