Розподіл державних коштів в умовах нестабільної зовнішньоекономічної ситуації

Про це говорив 6 червня очільник Уряду Олександр Розенберг на робочій нараді, в якій взяли участь керівники відомств фінансово-економічного блоку та держадміністрацій міст республіки.

Головна тема порядку денного – діяльність Фонду капвкладень, а також базовий прогноз видатків та доходів бюджету на поточний рік.
«У прогнозі, який нині буде покладений в основу проекту з секвестрування (скорочення) бюджету, позначено серйозну суму, що випадає з нього, – зазначив заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник. – Ця вилучена сума, з огляду на збалансованість нашого бюджету, безумовно компенсується скороченням програм розвитку з тим, щоб забезпечити ресурсами виконання зобов’язань за соціально захищеними статтями».

Керівник Мінфіну Олена Рускевич пояснила, що це означає: «Йдеться про сукупне скорочення надходжень і з податків, і з неподаткових надходжень, і за основним джерелом покриття дефіциту на суму близько 589 млн руб. Нині, з урахуванням коштів, які також зарезервовані за рахунками місцевих бюджетів, ця сума склала понад 173 млн руб. На рахунках місцевих бюджетів зарезервовано, відповідно до прийнятого Верховною Радою рішення, понад 44 млн рублів».
Фахівці Мінекономрозвитку вважають, що в умовах, які склалися, необхідно зменшити витрати приблизно на 230 млн. Тобто, скоротити фінансування Дорожнього фонду на 72 млн, Фонду капітальних вкладень (ФКВ) з урахуванням перерозподілу частини об’єктів – на 127 млн, Фонд розвитку підприємництва – на 10 млн, Фонд підтримки сільського господарства – на 4 млн, розвиток меліорації – на 6 млн. Не отримає 3 млн руб. Республіканський екологічний фонд та поки не фінансуватимуться територіальні Екологічні фонди.

«Я хотів би всіх нас зорієнтувати на наступне: ми повинні обговорити, які об’єкти нам треба виключити для того, щоб залишити пріоритети, які дійсно існують», –
зазначив прем’єр. Олександр Розенберг також запропонував главам держадміністрацій шукати нові джерела фінансування для робіт із благоустрою та розвитку інфраструктури.

Про Фонд капвкладень. Через скорочення фінансування цієї програми на 127 млн руб., було прийнято рішення в першу чергу закінчити соціально значущі об’єкти, на яких уже ведуться роботи. Починати ремонт на нових ділянках поки неможливо. Проте, під час підготовки проекту зі скорочення, з’явилися ініціативи щодо перерозподілу фінансування між об’єктами ФКВ за пріоритетністю. До того ж, Глава держави позначив нові об’єкти, що не терплять зволікань. На ці цілі може знадобитися додатково близько 30 млн. руб.
Глави адміністрацій міст і районів розповіли про пріоритетні об’єкти та перебіг поточних робіт за раніше затвердженою програмою, акцентуючи увагу на проблемних ділянках.

Олександр Розенберг закликав учасників наради до оперативної спільної роботи з перегляду об’єктів програми ФКВ за їхньою пріоритетністю. Він зазначив, що насамперед треба звертати увагу на об’єкти охорони здоров’я та дошкільної освіти.
Щодо реалізації програми з благоустрою та озеленення міст і районів. Для цього було заплановано близько 18 млн руб. Джерелом цих видатків у нинішніх умовах можуть стати залишки коштів на рахунках держадміністрацій.
Олександр Розенберг доручив профільним відомствам розглянути варіанти економії коштів та пошуку нових джерел доходів в умовах кризи

Аліса КОХАНОВА.

Фото прес-служби Уряду.