Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 8 червня народні обранці опрацювали низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер діяльності держави.

У другому остаточному читанні депутати ухвалили зміни до закону «Про додаткову освіту». У ньому прописані категорії дітей, які мають право на пільгу у 100 % або 50 % в оплаті навчання в дитячих музичних та художніх школах, а також у школах мистецтв. Раніше ці пільги були визначені постановою Уряду.

За словами голови Комітету з соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Сергія Чебана, виконавчий орган влади запропонував і депутати одностайно підтримали зміни, щоб ці категорії були чітко зафіксовані в законі. «Буде чітко зазначено, які категорії матимуть пільги у 50 %, а які – у 100 %.
Віднині під час розробки та затвердження бюджету місцеві органи влади матимуть можливість визначити, скільки приблизно дітей відвідують кожен із таких муніципальних закла-
дів», – підкреслив законодавець.
Народний депутат розповів, що раніше аналогічні рішення приймалися щодо пільг на харчування в школах.
Право на безкоштовне навчання в організаціях додаткової освіти надається дітям-сиротам, дітям-інвалідам, дітям із багатодітних сімей, дітям учасників бойових дій по захисту ПМР та воїнів-інтернаціоналістів, дітям, які перебувають під опікою та піклуванням, а також дітям, батьки яких постраждали під час Чорнобильської катастрофи (і прирівняні до них категорії громадян). Пільга в розмірі 50 % надається дітям одиноких батьків, дітям, які одержують пенсію за втратою годувальника, та дітям, батьки яких є інвалідами І та ІІ груп, діти із сімей, у яких двоє дітей навчаються в організаціях додаткової освіти (за другу дитину). Законопроект набуде чинності через 14 днів після підписання його Президентом ПМР та опублікування.
На пленарному засіданні законодавці в другому остаточному читанні підтримали зміни до цьогорічного республіканського бюджету, спрямовані на оптимізацію механізму надання житла дітям-сиротам. Держадміністрації міст і районів зможуть самостійно вирішувати, скільки квартир для дітей-сиріт вони зможуть купити в межах затверджених лімітів. Автором законодавчої ініціативи є Сергій Чебан.

Народний депутат розповів, що приводом для внесення змін став випадок у Кам’янці. «Були звернення з боку кам’янської адміністрації: чи можуть вони за кошти, закладені в бюджеті, купити два житлові приміщення замість одного, не порушуючи при цьому норм житлового законодавства та затверджених сум», – пояснив законодавець.
З 2018 року в Придністров’ї діє держпрограма, спрямована на забезпечення житлом дітей-сиріт. У ній чітко прописано, скільки бюджетних коштів закладається на придбання житла та скільки житлових приміщень планується придбати (купити) в кожному місті та районі щорічно та протягом усього періоду дії держпрограми.

Місцева влада, яка шукає і купує житло сиротам, згідно з чинним законодавством, не мала можливості вносити зміни до планів. Відтепер пропонується змінити механізм. Кам’янська держадміністрація зможе придбати цього року дві квартири замість однієї.

У першому читанні вищий законодавчий орган держави ухвалив зміни до закону «Про соціальний захист інвалідів». Відповідно до чинного законодавства, під час догляду за дитиною-інвалідом непрацюючий працездатний батько має право на одержання щомісячної компенсаційної виплати в розмірі 100 РР МЗП (970 рублів). Завдяки нововведенням, категорії одержувачів можуть бути розширені. Припускається, що право на отримання виплати матимуть також опікуни та піклувальники дітей-інвалідів. Крім того, законодавство пропонує прописати соціальну підтримку інвалідів з дитинства І та ІІ групи після досягнення 18 років, які потребують сторонньої допомоги (на підставі укладання лікувально-профілактичного закладу). Непрацюючим батькам, опікунам, піклувальникам або близьким родичам, які доглядають за такими особами, пропонується забезпечити компенсаційну виплату в розмірі 970 рублів щомісяця.
Під час підготовки законопроекту до розгляду в другому читанні братиметься до уваги економічна ситуація в республіці та можливості республіканського бюджету. Планується, що норми виплати компенсацій набудуть чинності з січня наступного року

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.