Чудовий настрій і заряд енергії

Феєричне та яскраве свято порадувало бендерчан напередодні. Для мешканців та гостей міста підготували розважальну програму, наповнену танцями та завзятою музикою.

Сотні придністровців з усіх районів республіки стали учасниками фестивалю «Бендери – танцювальне місто». Гості свята змогли також взяти участь у конкурсах та різних майстер-класах.

Мистецтво танцю – чудовий спосіб передати свої думки, які перевтілюються на сцені у почуття. Це зачаровує глядачів та наповнює життя особливою енергією.
З давніх-давен танець прикрашає життя людини, і немає такого народу, який не пишався б своїми національними танцями. Попри тривалу історію дослідження, мова танцю досі залишається одним із найменш вивчених захоплень. Це один із найдавніших видів мистецтва – скільки існує людство, стільки воно і танцює.

У перекладі з грецької «хореографія» означає «запис руху». Нині зміст цього слова став значно ширшим, і поняття «хореографія» включає все те, що стосується мистецтва танцю. Професійний класичний балет, народні танці, бальні, спортивні – все це хореографія.
Вся різноманітність танцю напередодні була представлена в Бендерській фортеці. З усіх районів республіки з’їхалося 15 колективів – професіоналів і любителів. Парк Олександра Невського поділили на кілька тематичних зон. Так, на локації «Зверопой» розгорнулася концертно-ігрова програма для дітей, де кожен відчув себе водночас і глядачем, і артистом. Плац перетворився на великий танцювальний зал із планетарієм. Там були показані різні майстер-класи народних, сучасних, класичних та оригінальних видів танцю для всіх охочих.
Ближче до виставкової зали розмістився Summer Food Zone та караоке, але не класичне вокальне, а танцювальне. У ньому взяли участь дорослі й діти. «Є локації з майстер-класами танцювальними, також є у нас танцювальне караоке (люди не співають, а танцюють), хоча принцип той самий: рухи показують на екрані, люди мають їх швидко підхоплювати та повторювати. Це досить жваво й весело, і навіть дощ не завадив нам провести цей танцювальний фестиваль», – розповів Дмитро Доброхотов, режисер Палацу культури імені Павла Ткаченка.

Учасниками фестивалю стали колективи з різних куточків Придністров’я. До цієї події вони готувалися ретельно, у кожного було своє унікальне вбрання, яке запам’ятається глядачам надовго. «Настрій бойовий, приготували найкрутішу постановку, готували дуже довго, на підготовку знадобилось 10 тренувань. Є невелике хвилювання, але я вже звикла. Це звичайна справа, коли виходиш на сцену, то про все забуваєш і розчиняєшся в танці», – зазначила учасниця танцювального колективу «Екшн» Анастасія Цуркан.

Фестиваль «Бендери – танцювальне місто» став чудовим майданчиком для розкриття талантів, адже проявили себе всі! «Ми хотіли зробити велике танцювальне свято, насамперед для того, щоб колективи з міст Придністров’я та сіл, які не мають змоги постійно виступати в Тирасполі й Бендерах, могли з’єднатися з цією сценою, з нашими глядачами та показати свою майстерність. Тобто це такий симбіоз: і концерт, і майстер-клас, і насамперед урок для тих, хто приїхав сюди, урок того, що немає нічого недосяжного, а танці – це такий вид мистецтва, в якому може реалізувати себе кожен. Тому ми наголошуємо на всіх наших робочих локаціях, що людина і танець повинні йти по життю разом», – зазначив Дмитро Доброхотов.

Свято танцю припало до душі придністровцям будь-якого віку, недарма ж на фестиваль приходили цілими родинами, щоб відпочити та розслабитися. «Ми спробували організувати цей фестиваль у різних напрямках, на жаль, охопили не всі. Наступного року ми плануємо зробити цей захід різноманітнішим, уже з конкурсною програмою, з призовими місцями та з запрошеними колективами з сусідніх держав. Сьогодні ми представили сучасний танцювальний напрямок – і народний, і не тільки. Тобто, глядач має вибір, має на що подивитися і чим насолодитися», – підкреслив Дмитро Доброхотов.
Усі танцювальні колективи були відзначені дипломами лауреатів та пам’ятними призами. Головною ж нагородою цього свята став чудовий настрій і заряд енергії на довгий час

Оксана КРУК.

Фото IA «Новости Приднестровья».