Липень косить і жне, довго спати не дає

Другий місяць літа – дуже плідний для дачників і садівників. Саме тепер активно прополюють і удобрюють город, прибирають бур’яни, проріджують червневі посадки. Багато овочів і фруктів дозрівають у липні й радують нас свіжими плодами.


Місячний посівний календар підкаже, які дні вважаються родючими та вдалими для посівних робіт, а коли краще нічого не садити й не сіяти.

1-3 липня – несприятливі для посівів, посадок і пересадок. Можна збирати урожай, прополювати й рихлити землю, вносити добрива. Не завадить влаштувати боротьбу зі шкідниками, хворобами та комахами.
4-5 липня – дні пасинкування томатів, укорінення вусів полуниці, поливу і підживлення. Фахівці радять пересаджувати й обрізати рослини та рясно їх поливати. Для любителів багаторічних квітів саме тепер час їх саджати. Хороші дні для внесення мінеральних та органічних добрив.
6-7 липня – можна сіяти огірки та цвітну капусту на розсаду, саджати пізню картоплю.
8-9 липня – дуже вдалі дні. Можна садити й пересаджувати будь-які овочі та зелень, посадити однорічні, багаторічні й бульбоцибулинні квіти. Однак рани на рослинах у ці дні довго гояться, тому не рекомендується їх обрізати й пасинкувати.
10-11 липня – сприятливий час для посадки всіх видів зелені й салатів, спаржі, селери. Спробуйте покосити газон та зайнятися боротьбою зі шкідниками та бур’янами. Поливати слід дуже помірно. Не рекомендується викопувати картоплю і садити цибулинні квіти.
12 – 14 липня – дні повного місяця, тому фахівці рекомендують дати рослинам відпочинок.
Настали дуже спекотні дні. Мало того, що майже всі рослини доводиться поливати, так ще й робити це потрібно або в дуже ранні години, або пізно ввечері. І навіть якщо місячний календар садівника на липень 2022 радить поливати рослини у певні дні, поливи в посуху деяких овочів доведеться проводити щоранку, а то і вранці та ввечері.

Якщо краплинний полив у вас лише в планах, то ситуацію частково врятує мульчування. Кількість поливів замульчованих грядок у рази менша, ніж «звичайних». Але мульча нікому з неба на голову не падає, її теж треба заготовити. Бур’яни після прополювання, до речі, цілком згодяться для цієї справи. Може, не так гарно, як кора чи тирса, зате завжди під рукою.
Садові роботи лише цим не обмежуються. У липні можна продовжувати засівати культури на місці невдалих сходів або грядки, що звільняються після ранніх культур, висаджувати в теплиці овочі «другої хвилі», продовжувати посадки саджанців із закритою кореневою системою. До речі, в середині літа можна навіть посадити картоплю. Вас це зацікавило? Ми зможемо запропонувати окрему статтю, в якій розповімо, навіщо саджати картоплю влітку. Пишіть нам, може, й ви самі щось порадите нашим читачам. Ми обов’язково опублікуємо ваші поради в газеті

Христина ЖУРАВЕЛЬ.
Фото: admnkz.info