ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА під час СПАЛЮВАННЯ СМІТТЯ

На землях загального користування населених пунктів забороняється розводити багаття, використовувати відкритий вогонь поза спеціально відведеними та обладнаними для цього місцями, а також спалювати сміття, траву, листя та інші відходи, матеріали чи вироби, крім місць і (або) способів, установлених органами місцевого самоврядування.

Використання відкритого вогню припустиме тільки у спеціально обладнаних місцях за умови виконання таких вимог:

1. Місце використання відкритого вогню повинно бути виконане у вигляді котловану (ями, рову) не менш ніж 0,3 м глибиною, не більш ніж 1 м у діаметрі, або майданчика з міцно встановленою на ній металевою ємністю (наприклад, бочка, бак, мангал) чи ємністю, виконаною з інших негорючих матеріалів, що виключають можливість поширення полум’я і випадання горючих матеріалів за межі вогнища горіння, місткістю не більш ніж 1 м3.

2. Місце використання відкритого вогню повинно розташовуватися на відстані не менш ніж 50 м від найближчого об’єкта (будівлі, споруди), 100 м – від хвойного лісу чи хвойних дерев і молодняку, що окремо ростуть, і 30 м – від листяного лісу або невеликих груп листяних дерев.

3. Забороняється використовувати протипожежні відстані між будівлями, спорудами для розведення багать і спалювання відходів і тари.

4. Територія навколо місця використання відкритого вогню повинна бути очищена в радіусі 10 м від сухостійних дерев, сухої трави, хмизу, порубкових залишків, інших займистих матеріалів і відокремлена протипожежною мінералізованою смугою завширшки не менш ніж 4 м.

5. Особа, яка використовує відкритий вогонь, повинна бути забезпечена первинними засобами пожежогасіння для локалізації та ліквідації горіння, а також мобільним засобом зв’язку для виклику підрозділу пожежної охорони.

6. Ємність, призначена для спалювання сміття, повинна використовуватися з металевим листом, розмір якого дозволить повністю закрити її зверху.

7. Протягом усього періоду використання відкритого вогню до припинення процесу тління повинен здійснюватися контроль нерозповсюдження горіння (тління) за межі осередкової зони.

8. Після використання відкритого вогню місце осередку горіння має бути засипане землею (піском) або залите водою до повного припинення горіння (тління).

Порушення правил пожежної безпеки в Придністровській Молдавській Республіці загрожує притягненням до адміністративної відповідальності відповідно до ст. 20.5 КоАП ПМР і накладенням штрафу в розмірі від 15 (276 руб. ПМР) до 40 (736 руб. ПМР) РР МЗП

Олександр АНТIНЕСКУЛ, інспектор відділення ДПН СВПЧ-1 з охорони м. Тирасполь.
Фото: hozvo.ru