БОРОТЬБА з агресивним алергеном ТРИВАЄ

Фахівці Мінсільгоспприроди вживають заходів щодо виявлення амброзії полинолистої.

З 16 травня до 14 червня 2022 року таких контрольних заходів на землях сільгосппризначення та державного резервного фонду було 324. Експерти Мінсільгоспприроди у Слободзейському районі обстежили 22 земельних ділянки, у Григоріопольському – 109, у Рибницькому – 68, у Кам’янському – 80, у Дубоссарському – 33, у Тирасполі – 9, у Бендерах – 3.

Перевірки виявили п’ять випадків, коли землекористувачі нічого не зробили для усунення можливостей зростання шкідливої для здоров’я людей рослини. Цей бур’ян, дійсно, захоплює погано оброблені поля, городи, сади, занедбані газони, а в період цвітіння його пилок викликає сильну алергічну реакцію у людей. Державні інспектори склали протоколи про адміністративні правопорушення та направили їх до адмінкомісії при міністерстві.

Працює й «гаряча» телефонна лінія «Стоп, амброзія!» – (533) 2 67 24. Крім того, на електронну адресу fito-pmr@mail.ru надійшло 17 повідомлень від громадян про виявлені осередки амброзії. Фахівці міністерства вживають оперативних заходів щодо встановлення землекористувачів, на чиїх земельних ділянках виявлено карантинний бур’ян, і дають вказівки до його негайного знищення.

Довідково: контрольні (наглядові) заходи щодо виявлення амброзії полинолистої проводяться відповідно до Розпорядження Президента ПМР від 6 травня 2022 року № 118рп «Про проведення позапланових заходів з контролю (нагляду)» і на підставі Наказу Міністерства сільського господарства і природних ресурсів ПМР від 13 травня 2022 року № 145 «Про проведення обстежень земельних ділянок на предмет дотримання орендарями й землекористувачами заходів з боротьби, своєчасної ліквідації осередків зростання та запобігання поширенню карантинного бур’яну амброзії полинолистої».

У Мінсільгоспі ПМР 23 червня цього року відбулося перше засідання адмінкомісії. Прес-служба відомства повідомляє про результати її роботи. За несвоєчасну боротьбу з амброзією в.о. заступника міністра з природних ресурсів Ігор Паламарчук виніс постанову про притягнення до адмі ністративної відповідальності 16 голів селянсько-фермерських господарств і двох керівників організацій.
Усім порушникам призначено покарання в межах санкції статті 10.1 Кодексу ПМР «Про адміністративні правопорушення»: накладення адміністративного штрафу на громадян у розмірі від 10 до 25 РР МЗП, що становить 184–460 рублів; на посадових осіб – від 25 до 60 РР МЗП, що становить від 460–1 104 рублів.

Нагадаємо про основні способи боротьби з бур’яном: оскільки амброзія полинолиста розмножується тільки насінням, тому слід не допускати її цвітіння. На присадибних ділянках та клумбах необхідно виривати амброзію: що менша рослина, то легше вирвати її з корінням – це найефективніший спосіб боротьби з нею.
На земельних ділянках підприємств, установ та організацій, на територіях населених пунктів та територіях, прилеглих до присадибних ділянок громадян, найбільш розповсюдженим методом боротьби є скошування, яке повинно бути системним упродовж тривалого часу.
Для боротьби з амброзією поза межами населених пунктів можливе використання спеціальних хімікатів – гербіцидів

Ганна ЛАЗАРЕНКО.
Фото: lic.org.ua