Пам’ять жива у добрих справах

У Бендерах підбили підсумки патріотичної акції «30 добрих справ». Упродовж двох місяців старшокласники та студенти надавали посильну допомогу захисникам Придністров’я та їхнім родинам, зокрема вдовам загиблих героїв.

Близько 250 осіб з середини квітня надавали допомогу в побуті та господарстві, допомагали в ремонті, облагороджували рідне місто та стали учасниками безлічі патріотичних заходів. Акцію присвятили 30-й річниці відбиття широкомасштабної агресії Республіки Молдова проти Придністров’я.
«30 добрих справ» – це унікальна акція, яка об’єднала сотні учнів бендерських шкіл та студентів навчальних закладів. Вона спрямована насамперед на допомогу захисникам Придністров’я та їхнім родинам. За майже два місяці молодь встигла зробити не одну добру справу, у кожну з яких юні бендерчани спробували вкласти свою душу.
Так склалося, що багато захисників та вдов загиблих героїв потребують допомоги в простих речах – побуті або в господарстві: десь город почистити, сміття прибрати, ремонт зробити, доглянути за деревами. «Хлопці та дівчата також брали участь у збиранні сухостою, надавали адресну допомогу, наприклад, Марії Павленко, яка в 1992 році розвозила з козаками пошиті жінками бронежилети для наших захисників. Також допомогли Олександру Лободі, який відстоював незалежність нашого народу в 1992-му. Він потрапив у полон, не з чуток знає, як там поводилися з придністровцями. Він ділився з юнаками сумними спогадами, а вони працювали на його дачній ділянці в Меренештах, розчистили всю територію.

Дуже важливо проводити такі патріотичні заходи, адже вони сприяють збереженню зв’язку поколінь. Молодь має пам’ятати та знати, якою ціною відстоювали нашу незалежність. Діти з великою повагою ставляться до наших захисників, для них дуже важливо чути історії про ті події від людей, які особисто брали участь у захисті своєї Батьківщини», –розповіла керівник міської ради старшокласників «Онікс» м. Бендери Ганна Главацька.

В акції «30 добрих справ» взяли участь близько 250 учнів із різних шкіл Бендер. Ініціатором такого заходу стала міська рада старшокласників «Онікс». Г. Главацька зізнається, що за час проведення акції до них приєдналося дуже багато добровольців. «Головною мотивацією була допомога тим людям, які нас захищали. Працювало і сарафанне радіо, діти передавали інформацію одне одному. Наша організація створена давно й функціонує в Бендерах уже не перший рік. Акція розпочиналася з 20 осіб, а нині нас уже 250. Молодь з великою повагою ставиться до наших захисників. І для них це дуже важливо. Гадаю, що ця акція без дати й терміну. Ми також будемо працювати в цьому напрямку та надавати допомогу нашим захисникам», – зазначила керівник міської ради старшокласників «Онікс».
Марія Горчак цього року закінчила Бендерську загальноосвітню школу № 11. У міській раді старшокласників випускниця перебуває вже давно. Акція «30 добрих справ» стала для неї особливою. «Кожна людина сама приходить до цієї організації, добровільно, тут ті, хто хоче допомагати людям. Дуже важливо пам’ятати наших захисників, берегти нашу пам’ять про героїв, тих, хто подарував нам майбутнє», – розповіла М. Горчак.
У Палаці культури ім. Павла Ткаченка найактивніших учасників акції напередодні відзначили спеціальними нагородами. Крім того, вшановували переможців та призерів конкурсу соціально значущого плаката «Між минулим та майбутнім» і літературного конкурсу «Забуттю не підлягає»

Марія КРАВЕЦЬ.

Фото IA»Новости Приднестровья».