Оплачуйте одним натисканням пальця

У другій половині 2021 року Міністерство цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій приступило до створення в республіці державної інформаційної системи «Електронні платежі» (ДIС «ЕП»).

Тестування проекту велося в таких відомствах Тирасполя, як ЗАГС, Реєстраційна палата і Міністерство фінансів. Навесні поточного року ДІС «ЕП» була запущена в дію.
На сьогодні серед міністерств, відомств і організацій республіки, підключених до ДІС «ЕП», є Тираспольська, Дубоссарська, Слободзейська і Григоріопольська держадміністрації, Міністерство юстиції, Міністерство фінансів, Державний митний комітет, Міністерство внутрішніх справ, державної безпеки, Міністерство сільського господарства і природних ресурсів, Міністерство економічного розвитку. Звичайно, не самі, а з підпорядкованими їм структурами.
Простіше кажучи, ДІС «ЕП» почала працювати в тих органах державної влади та тих держустановах, де більшості придністровців необхідно замовити довідки.
А оскільки довідки нам, так уже повелося, здавна доводиться брати практично у всіх відомствах і установах, то за цією системою стоять дуже великі перспективи.
Нагадаємо, придністровцям, які здійснюють оплату за допомогою державної інформаційної системи «Електронні платежі», більше не потрібно надавати квитанцію про оплату в органи державної влади – інформація про зроблені платежі відразу ж надходить у систему і скорочує час операції. Для зручності користувачів системи Мінцифрою розроблений і функціонує сайт – https://epay.gospmr.org/. На цьому електронному ресурсі будь-хто може ознайомитися з можливостями сервісу і контактами техпідтримки системи. Крім того, організації, що надають населенню платні послуги, можуть завантажити з цього сайту необхідне програмне забезпечення та інструкції щодо його використання.
Система зручна і для громадян, яким не потрібно спеціально завантажувати будь-які додатки, щоб скористатися новою формою оплати. Досить оплатити держпослугу будь-яким зручним способом. «Мені здається, це дуже зручно, тому що не треба бігти в найближчий банк, стояти в чергах, перечікувати технічні перерви, – поділилася своєю думкою з журналістами жителька столиці Ірина Доносіян, яка нещодавно почала займатися підприємницькою діяльністю. – Система дуже економить час, тому що платежі проводяться швидко і якісно. Гадаю, що цією формою платежів необхідно користуватися всім, а нашій державі потрібно всіляко її розвивати та вдосконалювати».
Студентка ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Валерія говорила з захопленням в голосі: «Дуже чудово, що тепер у Придністров’ї є така платіжна система. Радує також і те, що більшість людей сьогодні крокують у ногу з часом і цю систему використовують. Сподіваюся, в недалекому майбутньому у ДІС «ЕП» стане ще більше функцій. Ця форма оплати платежів дуже швидко розвивається. Я чула, що зовсім скоро ми будемо оплачувати рахунки мало не одним пальцем руки».

Про те, що ця інформаційна система, створена для оплати держпослуг через банківські онлайн-сервіси (мобільний платіж, онлайн-банк і POS-термінали), відразу ж прижилася в ПМР, свідчать «вперті» факти. За три місяці роботи через неї пройшли 6 000 рахунків з оплати державних послуг. На основі статистичних даних, представлених виконавчими органами, складено рейтинг держустанов, які активно використовують новий вид сервісу. На першому місці в рейтингу Державна служба реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції ПМР. В їх активі – понад 2 000
сплачених новою формою оплати рахунків. На другому – відділ ЗАГС Слободзейського району та міста Слободзея (900 оплачених такою формою рахунків). На третьому місці опинилися територіальні податкові інспекції Міністерства фінансів (850 рахунків).

Не можна не сказати, що нові інформаційні технології взагалі та ДІС «ЕП» зокрема є ефективним інструментом для боротьби з корупцією. Головна причина, що сприяє корупції, – слабка інформованість громадян про свої права та обов’язки представників держорганів, а також недостатній контроль і відсутність належної звітності про діяльність державних органів. Впровадження ДІС «ЕП», спрямованої на контроль з корупцією, цю проблему вирішує.
«Основна мета цифровізації держпослуг – спростити доступ громадян до необхідних послуг і виключити необхідність відвідування органів державної влади. Це економія ресурсів, сил і часу. Ми враховуємо тенденції та потреби громадян, наших користувачів, тому продовжуємо роботу з переведення нових послуг у цифру, а також проводимо оптимізацію частини послуг, вже розміщених на нашому порталі», – зазначив міністр цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій Сергій Бабенко

Олександр ПЕТРЕНКО.