У липні в полі густо, а в коморі пусто

Середній місяць літа вимагає від садівників та городників багато зусиль і часу. Крім поливу та догляду за рослинами, слід приділити увагу формуванню, а подекуди й збиранню першого врожаю.

У саду необхідно зайнятися обрізкою плодових дерев. Також не слід забувати про профілактику від хвороб та шкідників. Крім того, можна приділити увагу підготовці грядок під полуницю та вирощуванню посадкового матеріалу.
Настав час збирання ягід малини, вишні, смородини, аґрусу. Не забувайте також поливати та підгодовувати виноград та полоти бур’яни. Розповімо, чим бажано займатися кожного дня до кінця місяця.
23 липня – бажано працювати з наземною частиною рослин. Рекомендується зайнятися посадкою та посівом рослин, а також підживленням і внесенням добрив.
24 липня – день, сприятливий для неактивних робіт у саду та городі. Можна висаджувати та сіяти такі культури, як цибуля, картопля, буряк, бобові, морква, ріпа та редька. У квітнику можна викопувати цибулини та бульби квіткових рослин на зберігання. Рекомендується також зайнятися прополюванням, оранкою та розпушуванням ґрунту.
25 липня – пасивний день. Можна зробити ревізію садових інструментів, щось полагодити чи придбати, зайнятися впорядкуванням саду або збиранням листя та бадилля. Також у саду рекомендується обрізання, щеплення та перещеплення чагарників і дерев. Крім того, займіться боротьбою зі шкідниками та хворобами рослин.
26 липня – фахівці радять працювати в саду та городі. Рекомендується зайнятися посівом та посадкою коренеплодів, цибулинних, бобових, картоплі, а також прополюванням бур’янів та обприскуванням рослин від хвороб та шкідників. У квітнику викопувати квіткові цибулини, бульбоцибулини та бульби на зберігання. У цей день не рекомендується прищипка та пікірування коріння, а також робота з садовим інвентарем.
27 липня – бажано не робити жодних дій, пов’язаних із руйнуванням. Рекомендується зайнятися посівом, посадкою, підживленням рослин, а також удобренням ґрунту. Також можна вносити органічне підживлення під корінь. У цей день не рекомендується пиляти та корчувати дерева, рвати квіти, копати. Утримайтеся також від рясного поливу.
28 липня – молодий місяць. Це найважчий день місячного циклу. У саду рекомендується зайнятися обрізанням дерев і чагарників з метою видалення пошкоджених, хворих та засохлих гілок. Можна також зробити обприскування рослин від шкідників та бур’янів. У цей день не варто робити щеплення, саджати рослини, розпушувати й копати землю, а також працювати з корінням рослин.
29 липня – займіться посадкою та пересадкою рослин, а також обробкою ґрунту. У саду пересаджуйте та саджайте чагарники та дерева. Поливати можна під корінь. Крім того, можна сіяти листові, зелені, баштанні та саджати плодові культури, а також здійснити мінеральне підживлення. Не рекомендується видаляти або вкорочувати пагони дерев і чагарників.
30 липня – день сприятливий для садово-городніх робіт. Рекомендується зайнятися посадкою, пересадкою і посівом плодових культур, які швидко ростуть, таких як: перець, листові овочі, томати, баклажани, кабачки, капуста, гарбуз, боби, кукурудза, огірки, патисони, горох, соняшник і зелень. Сьогодні рослини вимагають рясного поливу.
31 липня – день сприятливий для енергійної роботи в саду та городі: можна садити, сіяти та пересаджувати рослини, а також вносити підгодовування. Можна зайнятися заготівлею живців та щепленням. Рекомендується рясний полив і не рекомендується обрізання рослин.
Якщо вам допомагають наші публікації, напишіть у редакцію. Можливо у вас є якісь свої поради, випробувані часом. Надсилайте. Ми з радістю їх опублікуємо

Христина ЖУРАВЕЛЬ.