Моніторинг цін у Придністров’ї – з трьох джерел

Редакція газети «Гомін» продовжує інформувати своїх читачів про ціни на соціально значущі товари в роздрібній мережі Придністров’я в порівнянні з Молдовою та Україною.

Нагадаємо: команда фахівців Міністерства економічного розвитку робить це з метою оптимізації власної цінової політики. За дорученням Уряду ПМР відбувається щомісячне інформування громадян республіки про результати їхньої роботи.

Пропонуємо ознайомитися з цінами на продукти харчування та паливно-мастильні матеріали в Придністров’ї, Молдові та в Україні. Використовуватимемо дані Міністерства економічного розвитку (МЕР) ПМР станом на 7 липня.

Фахівці Мінекономрозвитку здійснили моніторинг цін на ринках та в магазинах кількох населених пунктів Придністров’я, Молдови та України. Розпочали з аналізу цін на так званий «борщовий набір»: картоплю, капусту, буряк, моркву та цибулю ріпчасту.

Користуючись середніми величинами, вони перевели ціни на товари та послуги з леїв і гривень у придністровські рублі за курсом ПРБ. На 1 рубль у порівнянні з травнем зменшилася ціна на картоплю в ПМР. Тепер вона коштує 6 рублів. У Молдові та Україні ціни на овоч підвищилися. Тепер картопля коштує 9 і 12 рублів відповідно. Якщо порівняти з травнем, на 2 рублі зменшилася ціна на капусту в ПМР та Молдові. Вона коштує 9 рублів. В Україні ціна зросла до 19 рублів. Буряк – 8; 10 та 17 рублів відповідно. На 5 рублів підвищилася вартість моркви в ПМР. Тепер вона доступна по 15 рублів за кілограм. У Молдові та Україні – за 12 та 20 рублів відповідно. Подешевшала цибуля в ПМР. Нині вона коштує 7 рублів. У сусідніх державах – 8 та 12 рублів відповідно. Зроблений аналіз свідчить, що ціни на овочі в Придністров’ї залишаються нижчими, ніж у Молдові та Україні.

З-поміж фруктів фахівці звернули увагу на яблука. Нагадаємо, що у травні в Придністров’ї вони коштували 5 рублів, у Молдові – 9, а в Україні – 6 рублів за кілограм. У нашій республіці ціна не змінилась. У Молдові ж – подорожчали на 1 рубль і реалізуються по 10. В Україні ціна за 1 кілограм яблук збільшилась на 6 рублів і тепер вони коштують 12.

До речі, м’ясо на придністровських ринках, згідно з даними МЕР, також реалізується за цінами нижчими, ніж у Молдові та Україні. Це стосується й яловичини, й свинини та курятини. Причому, незначна різниця в порівнянні з сусідами спостерігається за всіма позиціями як охолодженого, так і замороженого м’яса – від шиї та м’якоті до ребер. Щодо свіжої риби, дані по всіх трьох країнах наведені лише зі свіжого коропа. Риба відповідно коштує 65, 110 та 55 рублів.

Ціни на молочну продукцію в ПМР та у сусідів приблизно однакові. Вартість одного літра пастеризованого молока з жирністю 2,5 % – 13 рублів як у нас, так і в Молдові. В Україні молоко в порівнянні з травнем подешевшало на 3 рублі, й нині воно доступне споживачам по 14 рублів за 1 літр. В усіх трьох державах незначне цінове коливання спостерігається і щодо кефіру, сиру, сметани та курячих яєць.

У Придністров’ї на попередньому рівні залишилася ціна 1 літра рафінованої олії, а становить вона, як і в Молдові, в середньому 39 рублів, в Україні – 37.

Вартість цукру за 1 кг у ПМР та в сусідніх державах однакова – 17 рублів. У порівнянні з травнем подорожчала гречка: в ПМР у середньому вона коштує 35 рублів, у Молдові – 40, в Україні – 37.
У нашій республіці на попередньому рівні залишилася ціна на вермішель вищого ґатунку. Нині її можна придбати за 16 рублів. Цей продукт харчування в Молдові та в Україні коштує 41 і 23 рублі відповідно.

Щодо пального, то ціна бензину АІ-95 підвищилася. Він коштує відповідно: 26,20; 30,42 та 25,00 рублів. Дизпаливо – 26,1; 28,89 та 27,50 рублів.

У серпні наша газета ознайомить своїх читачів з оновленими цінами на продукти харчування
та на паливно-мастильні матеріали в ПМР, Молдові та в Україні

Сергій ЛЕВЧЕНКО.