Державна підтримка підприємців в умовах кризи

Торгово-промислова палата (ТПП) Придністров’я нещодавно провела відеоконференцію, під час якої йшлося про заходи держпідтримки підприємств. Подія, організована в рамках проекту «Функціонування бізнес-школи», зібрала близько ста учасників.

Обговорювали новий закон «Про заходи державної підтримки суб’єктів економічної діяльності ПМР у зв’язку з негативними наслідками зовнішніх факторів». Нагадаємо, що він набув чинності на початку червня поточного року і діятиме до 31 грудня.

Директор Державної податкової служби (ДПС) Євген Кошелєв довів до відома слухачів, які податкові преференції та пільги вже існують, а також про їх практичне застосування.

Відстрочення сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів

Як пояснив доповідач, перша й основна пільга, яку надає Міністерство фінансів за заявою платників податків, – це відстрочення (розстрочення) щодо сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів до бюджету. У рамках законодавства вказані пільги надаються в межах поточного фінансового року, тобто до 31 грудня 2022 року включно, без нарахування відсотків на суму зазначених відстрочок або розстрочок.

За словами Євгена Кошелєва, у цьому й полягає відмінність від чинного Закону «Про основи податкової системи», оскільки в ньому обмежений термін відстрочення (розстрочення) – 3 місяці зі стягненням відсотків за користування наданою послугою.

Відповідальними за надання зазначених пільг є Мінфін та держадміністрації на місцях. Важлива особливість – держадміністрації наділені законними повноваженнями щодо надання відстрочок, у тому числі в районах, які є дотаційними. Щодо механізму користування пільгами тут важливим критерієм є наявність негативних зовнішніх факторів, які перешкоджають своєчасній сплаті податків.

«Ці фактори мають бути документально підтверджені під час звернення організації на адресу Мінфіну або до держадміністрації міста чи району. Наприклад, це може бути невиконання зовнішнім контрагентом умов за договором, через що в організації виникає касовий розрив в отриманні валютної виручки або невиконання інших контрактних зобов’язань із постачання сировини, матеріалів, продукції тощо», – пояснив голова ДПС.

Далі схема роботи така: організація звертається з пакетом необхідних документів на адресу уповноваженого органу (Мінфіну чи ДА), подані матеріали розглядаються упродовж трьох днів, і за підсумками приймається рішення про надання відстрочки (розстрочення) або відмова, якщо підстави для цього відсутні.

Порядок надання зазначених пільг уже затверджений постановою Уряду.

Про незастосування заходів відповідальності за порушення термінів надання фінансової чи податкової звітності

Як повідомив керівник Державної податкової служби, у рамках базового законодавства Мінфін пропонує держпослугу щодо надання відстрочки здачі податкової та фінансової звітності за наявності об’єктивних обставин. Інформацію про відповідну послугу розміщено також на Порталі держпослуг.

На практиці цей пункт застосовується у випадку, якщо в організації, наприклад, змінюється кадровий склад чи посадові особи перебувають на стаціонарному лікуванні тощо.

«Нині, коли звітність подається в електронній формі, трапляється, що в організації вийшов з ладу системний блок, на якому зберігається вся інформація бухобліку. Даний факт необхідно документально підтвердити, й це може бути підставою для надання відстрочки здачі звітності. Ми закликаємо не доводити до такої ситуації, а якщо вона вже трапилася, то пропонуємо заздалегідь звертатися на адресу Мінфіну з проханням про продовження термінів здачі звітності», – акцентував доповідач.

Авансова оплата екологічних платежів

На конференції йшлося й про такий захід держпідтримки, як можливість сплати екологічних платежів у вигляді авансових платежів за І, ІІ та ІІІ квартал поточного року в розмірі 1/4 від суми податку, розрахованого за 2021 рік, із застосуванням індексів інфляції за чинний період.

Необхідно повідомити територіальний підрозділ екологічного контролю та охорони навколишнього середовища про форму авансової оплати.

Додаткові заходи

Це, наприклад, можливість для підприємців, які працюють у рамках патентної системи оподаткування, на період з 1 квітня 2022-го до кінця року реалізувати товари за зразками та каталогами, зокрема у вигляді поштових відправлень, через телефонний зв’язок та комп’ютерні мережі.

Йдеться про дистанційні послуги, що надаються поза стаціонарними об’єктами торгівлі. У базовому законі про патентну систему оподаткування існують обмеження щодо такого способу торгівлі. Разом з тим, враховуючи, що необхідно надати ширший спектр можливостей для бізнесу, цю норму запроваджено як антикризову. Вона ж застосовувалася і під час пандемійних обмежень.

Звільнення від єдиного соціального та прибуткового податку

Окремо Євген Кошелєв зупинився на полегшенні, за якого виплати за простій, що не залежить від роботодавців та працівників, звільняються від оподаткування єдиним соціальним і прибутковим податком. Ця норма діє щодо трудових договорів чи договорів цивільно-правового характеру, які були укладені станом на 1 березня 2022 року, якщо співробітника прийняли пізніше, то ця норма не застосовується.

Пільги для іноземних громадян та осіб без громадянства, які прибули з України й тимчасово перебувають у ПМР

Держава подбала й про іноземних громадян та осіб без громадянства, які прибули з території України на тимчасове проживання в ПМР. У поточному році з 1 червня до 31 грудня включно під час визначення податкової бази зазначені особи мають право на одержання податкового відрахування в розмірі прожиткового мінімуму працездатного населення, розрахованого за попередній місяць, за який провадиться нарахування заробітної плати.

За повідомленням Євгена Кошелєва, на практиці трапляються випадки, коли з території України прибувають не лише іноземні громадяни, а й громадяни нашої республіки, які тривалий час живуть і працюють на території України. Вони мають придністровське громадянство, проте без прописки в ПМР вони не є резидентами.

«Прибуваючи в республіку та влаштовуючись на роботу, вони автоматично не мають права на відрахування. У зв’язку з цим ми розробили проект закону, за умови ухвалення якого зазначеним громадянам буде надане право на це стандартне відрахування. Проте є момент, який слід врахувати, – так само, як і для резидентів ПМР, зазначене вирахування не надається платникам податків, щомісячний дохід яких перевищує 5 прожиткових мінімумів працездатного населення», – резюмував заступник міністра фінансів – директор ДПС.

Оперативно, злагоджено та ефективно

На тлі кризових явищ останніх місяців і ТПП, і СПАПП досить швидко відреагували на запити бізнесу. Наприклад, ТПП, крім зроблених висновків про настання форс-мажору, допомогла деяким підприємствам, які втратили звичні логістичні ланцюжки, знайти альтернативних постачальників.

Спілка промисловців, аграріїв та підприємців Придністров’я, у свою чергу, оперативно зібрала антикризові пропозиції підприємств, які в результаті й лягли в основу ухваленого закону.

Учасники конференції зійшлися на думці, що за нинішніх умов знадобиться адресна держпідтримка окремих економічних суб’єктів, і важливо, щоб вона була своєчасною.

Iрина МАСЛОВА.