Живе своїм життям картина в рамі…

Комунікативному вихованню школярів надається особливе значення, тому що успіх у мовленнєвому розвитку визначає й результативність засвоєння інших шкільних дисциплін, створює передумови для активної й осмисленої участі дітей у суспільному житті, забезпечує необхідними навичками мовного поводження, культурою мовного розвитку.
Уроки зв’язного мовлення є для учнів животворним джерелом, що дає наснагу для прояву фантазії, засобом розумового розвитку, формування естетичних почуттів і моральних принципів.
Мета таких занять – вироблення навичок переказувати текст в усній і письмовій формах, складати повідомлення за побаченим або почутим. Одиницями зв’язного мовлення в умовах школи можна вважати усну відповідь учня на поставлене вчителем запитання, письмовий твір або виклад тощо.
Як приклад автор пропонує з власного досвіду роботу з опису місцевості за картиною в 10 класі. Зокрема йдеться про збагачення й активізацію словника, вправи зі словосполученнями та конструювання речення.


Твір-опис місцевості за картиною з творчим завданням
(Леонід Пироженко «Благословенний край»)

Мета уроку: навчити учнів бачити, чути, відчувати навколишній світ, мріяти, шукати відповіді на запитання нестандартних ситуацій, дивуватися всьому; заохочувати дітей до пошуку нових ідей; формувати комунікативні уміння і навички: розуміти й підтримувати одне одного. Розвивати творчу уяву, фантазію, кмітливість, образне мислення та мовлення школярів. Виховувати доброту, увагу до оточення, щедрість душі, доброзичливість, бажання берегти навколишнє середовище.

Основні терміни та поняття, що вивчаються (уточнюються, закріплюються, узагальнюються) на уроці: пейзаж, опис місцевості, правий, лівий, передній, задній план картини, жанри живопису, фарби та їхні відтінки, використання синонімів та художніх засобів в описах.

Ресурси (демонстраційний, дидактичний, роздавальний матеріал; технічні, мультимедійні засоби): фото художника, картина «Благословенний край», репродукції картин-пейзажів, поезії про природу.

Структура методичної розробки:

Етап мотивації. Навчальна ситуація «Актуалізація знань»: учитель пропонує пригадати знайомі різновиди пейзажу. Уточнити, що з ХVІІ-ХVІІІ ст. цей вид образотворчого мистецтва став самостійним жанром. Виникають зокрема міський, сільський, історичний, морський, фантастичний. За репродукціями Леоніда Пироженка разом з учнями пропонується охарактеризувати кожен вид пейзажу («Московський дворик», «Островок», «Ось моє село», «Ростов Великий», фантастичний пейзаж).

Проблемне завдання: необхідно зробити вступ до теми, пояснити мету уроку. (Сьогодні на уроці будемо говорити про мистецтво живопису, як воно відображає красу рідного краю, про пейзажні роботи та про їх вплив на думки й почуття людей).

Навчальна ситуація «Планування дій»
На уроці зробили екскурс у живопис, згадали один із його жанрів – пейзаж. Уточнили також, якими можуть бути пейзажі – картини, описи природи. Замислилися, як іще можна створити пейзаж? Виявляється – словами! Згадуємо вірш Платона Воронька «Облiтав журавель»:
Облiтав журавель
Сто морів, сто земель,
Облiтав, обходив,
Крила, ноги натрудив.
Ми спитали журавля:
– Де найкращая земля?
Журавель вiдповiдає:
– Краще рiдної немає!

Як ви думаєте, яке відношення ці рядки мають до нашого уроку? (Відповіді учнів).

У придністровської поетеси Галини Васютинської є вірш «Наше Придністров’я». Він також може послужити словесним пейзажем:
Придністров’я – смужечка вузенька
Вздовж Днiстра на картi пролягла.
Розцвiла пiд сонцем, зелененька,
Як частинка миру i тепла.
Край наш гарний, i степи й левади,
Синь рiки, дзвінкий пташиний спів –
Все сприяє доброті громади,
В особистий втілене мотив.

Опис природи за картиною

1. Учитель пропонує дітям уважно розглянути картину Леоніда Пироженка «Благословенний край». Він зазначає, що кожного разу, звертаючись до творчості художника, ми переконуємося в багатогранності його таланту. У своїх творах Леонід Андрійович проявляється як тонкий лірик, а іноді його графічні пейзажі вражають величністю і монументальністю образів. Живописні та графічні роботи викликають захоплення колег-професіоналів і шанувальників живопису. Для творчості митця характерна багатогранність тематики творів: серія московських пейзажів, православні пам’ятники Русі, архітектурні пейзажні роботи, натюрморти, замальовки, портрети. Новим змістом осмислював майстер малюнок аквареллю, італійським та графітним олівцем, вугіллям.
2. Складання плану до опису картини
Слово «план» нам давно знайоме. I пейзаж теж має план:
а) правий план (те, що зображено праворуч);
б) лівий план (те, що зображено зліва);
в) передній або перший план (те, що зображено ближче до глядача, в центрі картини);
г) задній або другий план (те, що зображено далі).
3. Осмислення художнього полотна (аналіз картини)
1. Що зображено на картині? Яке враження створює полотно?
2. Давайте разом визначимо тему й основну думку художнього полотна.
3. Що зобразив художник на першому плані картини, на що звертає увагу на другому? На чому художник прагне зосередити нашу увагу?
4. Яка кольорова гама картини? Чому?
5. Яку пору року зобразив Леонід Пироженко на полотні? Це її початок чи кінець? Чи можна визначити час доби?
6. Хто або що зображено на полотні, окрім природи?
7. Описуючи цю картину, що ви хотіли б сказати, які почуття передати, які емоції викликало зображення? Що відчуваєте, коли дивитеся на нього?
8. Як ви назвали б цю картину? (Відповіді учнів). Художник назвав «Благословенний край».

У цій назві автор висловив своє ставлення й найглибші почуття поваги, замилування та любові до рідної землі. Тільки цим можна пояснити велику кількість талановитих людей на наших благодатних просторах. «…Людей одержимих, захоплених до самозабуття своєю професією, закоханих у свою справу. Придністровці – особливий народ: добрий, чуйний, волелюбний, талановитий. Наша республіка тим і відрізняється, що живе в ній не населення, а народ – Народ з великої букви», – так в одному з інтерв’ю Радіо ПМР у 2004 році сказав художник                     Л. Пироженко.

Підготовлені повідомлення учнів

1. Усі, хто знав Леоніда Андрійовича, стверджують, що він був художник від Бога. Його картина «Благословенний край» – це ніби світ, створений Всевишнім у його первозданній чистоті. Постать Ісуса Христа, який благословляє життя на землі, художник розташував у центрі полотна. По обидва боки від нього – стилізовані хмарини утворюють ніби театральну завісу. Гладь річки стелиться перед глядачем, погляд поступово переміщається в глибину, в безкраї простори, де загубилася маленька церква.
На полотні переважають блакитні барви як символ життя. Колірна гама в цілому побудована на тонких переходах, на поєднанні напівтонів, з допомогою яких художник наповнив картину м’яким світлом і прозорим повітрям.
2. Дійсно, від картини досить довго не можна відійти. Майстрові вдалося зобразити чисте повітря теплого літнього ранку, в якому хочеться скупатися й розтанути, розчинитися цілком. Словами важко описати невагому блакить і ажурність повітря. Вабить погляд глибока й водночас прозора синява ранкової річки, п’янить літніми ароматами повітря, ніщо не порушує ідилію безтурботного відпочинку кобили з лошам – ще зовсім тихо і спокійно довкола. За річкою височіє купол невеличкої сільської церкви. Непорушно стоять у тиші напівсонні дерева. І церква, і дерева легкою тінню віддзеркалюються в тихому плесі води.

Серед блакитно-білих, напівпрозорих хмарин Всевишній ніби обіймає всю цю незайману ранкову тишу і все навколо неї. Від білого чистого одягу на Землю ллється світле проміння. І образ Господа здіймається над Всесвітом. Це єдине бачення зображення Бога не за образом і подобою людською, а образ Бога у Всесвіті, всевидящий, пануючий над усім сущим. Здається, безкінечно триватиме цей спокій на Землі.

Iндивідуальна робота

Словниково-стилістична підготовка. Гра «Мовний аукціон». За її умовами, все, що зображене на картині, вважається для гравців об’єктами опису. Щоб визначити, хто найбільш уважний, упродовж двох хвилин потрібно записати якомога більше назв об’єктів, зображених на картині. (Наприклад: стежки, дерева, трава, кущі, церква, купол церкви, небо, хмари, тіні дерев, коні, кобилиця і лоша, сільський краєвид, поле).

Робота в групах. Гра «Лінгвоживопис». Тепер учасники повинні змалювати названі об’єкти, а їхніми пензлями та фарбами мають бути слова рідної мови. (Учні пропонують варіанти, кращі записують у зошити.)

I група
Річка – широка, тиха, спокійна, звивиста, як стрічечка, чиста, прозора, блакитна тощо.
Дерева – високі, стрункі, низенькі, розлогі, посохлі, буйнолисті, поодинокі.
Постать Iсуса – світлий образ, ставна фігура, білий, легкий одяг, білі шати (простирадла), простерті руки, парить (летить) над землею, понад річкою.
II група
Кущі – низенькі, прибережні, придорожні, темно-зелені, густі.
Квіти – польові, маленькі, дрібні, білуваті, високорослі, невибагливі.
Небо – блакитне, ясне, сонячне, високе, прозоре, безхмарне, дощове, низьке.
Хмари – білі, густі, кучеряві, пишні, блакитні, сині, дощові, навислі, низькі.
III група
Тінь – густа, довга, коротка, чітка, прозора, спокійна, вказує на час доби.
Кобилиця і лоша – втомлена, спокійна, смирна, висока, біла, струнка, пасеться; темне, чорне, струнке, прудке, смирне, доглянуте, спокійне, молоде.
Задній план по центру – сільський пейзаж, спокійна, тиха погода, без вітру; біла церква, двох’ярусний купол церкви; стрункі дерева, густі кущі, тиха вода, світлі хмаринки, лінія горизонту.

Підготовчі вправи

Дібрати синоніми до слів:
а) пейзаж (краєвид, ландшафт, панорама, картина);
б) автор картини (майстер пензля, художник, співець природи);
в) намалював (відтворив, передав, показав, зобразив, розкрив).

Дібрати художні засоби для опису (епітети, порівняння, синоніми), записати їх у зошити.
Понад землею пливуть прозорі хмаринки, ніби вкривають її легким сонячним простирадлом.

Стрункі тополі, немов свічки.

Білі хмарки, неначе вітрила по морю, жваво біжать блакитним небесним простором, пливе ставна постать Ісуса Христа, хранителя нашого краю.

Практична робота

Колективне складання плану твору-опису природи (усно)
1. Що зображено на картині?
2. Що виніс художник на перший план художнього полотна?
3. На що він звертає увагу на другому плані?
4. Яка кольорова гама картини? Чому?
5. Яку пору року відтворив Л. Пироженко на полотні? Чи можна визначити час доби?
6. Хто зображений на тлі природи?
7. Які почуття, емоції та думки викликає зображення?

Самостійна робота учнів (в чернетках)
1. Складання письмового твору-опису в художньому стилі за картиною Леоніда Пироженка «Благословенний край».
2. Редагування твору-опису природи за картиною.

Підсумки уроку

1. Сьогодні на уроці …
2. Мені сподобалося …
3. Необхідно попрацювати …
4. Мене зацікавило …
5. Хотів би більше дізнатися про …

Домашнє завдання

1. Дібрати та систематизувати матеріал для твору-опису місцевості за картиною.
2. Написати твір-опис за картиною Леоніда Пироженка «Благословенний край» із використанням художніх засобів виразності.

Комунікативно-пізнавальна спрямованість навчання є основою нових програм, тобто на перше місце ставиться навчання мові як засобу спілкування, навчання мовної діяльності. Отже, комунікативна орієнтація дає практичне уявлення про мову як найважливіший засіб навчання, привчає уважно слухати, адекватно сприймати мову, коректувати своє висловлення з урахуванням ситуації й цілей спілкування.

Урок мови це насамперед урок розвитку мовлення й мислення учнів


Ніна ШУЛЯК, учитель української мови та літератури МОЗ «ТСШГК № 18».

Фото автора.