Екологічна акція на Кургані Слави

На Дубоссарському Кургані Слави активісти Загальнопридністровського народного форуму (ЗНФ) організували екологічну акцію, щоб урятувати молоді деревця від посухи. Крім дерев, юнаки та дівчата полляли декоративні кущі та квіти. Подія відбулася за підтримки держадміністрації міста.


Нинішнє літо в Придністров’ї видалося спекотним і посушливим. Про це сигналізує і річка Дністер, яка вже побила антирекорд 1994 року, коли рівень води в ній був на 1 метр нижчий за середній. Тоді теж була сильна посуха, як і цього літа. Трохи рятують ситуацію невисокі нічні температури, але відсутність опадів загрожує не лише посівам, а й молодим саджанцям із нерозвиненою кореневою системою.

Проблему молодих дерев, які дубоссарці висадили кілька років тому на Кургані Слави, виявили активісти Загальнопридністровського народного форуму під час проведення спортивної акції. Вона полягає в тому, що кожного ранку молоді люди сідають на велосипеди та об’їжджають місто і район. Активісти завжди вибирають різні маршрути, але не коротші за 30 км. Під час таких велопробігів учасники не тільки фізичну форму покращують, а й виявляють проблеми, які потребують уваги та розв’язання. Так було й цього разу.

Глава державної адміністрації Руслан Чабан та його заступник із соціальних питань Наталія Кравець підтримали молодь і самі взяли безпосередню участь в акції. До них також приєдналися молодіжне крило та жінки Дубоссарського відділення ЗНФ, громадська організація «ОДИВ», ветерани Республіканської гвардії, Дубоссарське відділення Союзу молдаван Придністров’я, колективи Центру реабілітації, УНО, представники спортивної школи веслування та велоспорту.

Воду до Кургану Слави доставили спецавтомобілем з цистерною. З огляду на участь в акції старшого покоління, захід набув ще й виховного характеру. Підлітки та молоді спортивні хлопці на конкретному прикладі побачили й відчули необхідність і важливість таких, здавалося б, простих дій, як спільна праця, догляд за рослинами в посушливу пору року.

Природа ж відповість людині за своєчасну вологу, турботу та догляд. Через кілька років ці деревця піднімуть тінисті крони в небесну височінь і віддячать своїм рятівникам благодатною прохолодою у спекотний літній день


Дмитро АКIНIН.
 Фото з сайту держадміністрації м. Дубоссари.