Не губіть природу – майбутнє своїх дітей

Нинішнього літа придністровські метеорологи вже котрий тиждень поспіль відзначають аномальне підвищення температури до + 33 градусів за Цельсієм і вище. Така ситуація досить шкідливо впливає на наше довкілля і загрожує небезпечним становищем. Під пильний контроль узято ситуацію щодо поводження з вогнем.


У республіці запровадили особливий протипожежний режим. Причиною тому є сильна спека і посуха. Порівняно з минулим роком кількість пожеж зросла у 4 рази. Крім шкоди для екології, такі великі загоряння завдають великих фінансових збитків.

Ситуацію могли б виправити дощі. Однак прогнозовані опади були зовсім несуттєвими для того, щоб зменшити оберти спекотного літа. Поточний місяць став найбільш посушливим за всю історію спостережень Придністровського гідрометцентру. Отже нині слід дотримуватися деяких обмежувальних та дисциплінарних вимог і заходів.

Важливо пам’ятати, що категорично заборонено наступне: кидати недопалки чи сірники, підпалювати суху траву, стерню, сміття, неналежним чином використовувати предмети з позначкою «Вогненебезпечно!», розпалювати багаття та розкладати мангал.

На останньому пункті варто зупинитися докладніше. Кінець липня та серпень – це сезон відпусток і відпочинку на свіжому повітрі. Багато хто вибирається великими компаніями на мальовничу природу, влаштовує галасливі пікніки й готує їжу на багатті.

Недбале ставлення до правил безпеки та відсутність належної культури поведінки призводять до того, що полум’я починає розгорятися та нищити все навколо. Виникає ситуація, коли відпочивальники самотужки вже не можуть його погасити. Саме за безвідповідальне ставлення до природи, за недбалість, халатність та байдужість такі «аматори» природи понесуть покарання у вигляді штрафів: для громадян – до 3 000 рублів, для посадових осіб – до 5 500, для IП – до 9 200, для юридичних осіб – до 22 100 рублів.

За дотриманням порядку слідкуватимуть спеціально уповноважені співробітники МВС у регулярних протипожежних рейдах.

Виявляйте акуратність під час відвідування місць відпочинку, лісопосадок та популярних прибережних зон. Відмовтеся від розведення багать у цей складний для всіх нас час


Надія САМСОНОВА.

Фото: rchuv.ru