Вадим Красносельський зустрівся з воїнами-інтернаціоналістами

Напередодні 29-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану Президент ПМР Вадим Красносельський в Будинку офіційних прийомів 13 лютого зустрівся з воїнами-інтернаціоналістами. Такі зустрічі вже стали традиційними.

На початку зустрічі Президент визначив роль радянського воїна-інтернаціоналіста під час несення служби в Республіці Афганістан як дуже важливу. «Тоді абсолютно не зрозуміло було багатьом, навіщо  Радянському Союзу треба було стільки часу воювати в Афганістані. Але тепер, після відомих подій, можна з упевненістю сказати, що тоді радянські воїни-інтернаціоналісти виконували в Афганістані миротворчу місію. Якби не наші солдати, Близький Схід палахкотів би вже багато років», – зазначив Вадим Красносельський.

У свою чергу голова Придністровської асоціації ветеранів війни в Афганістані Ігор Буга подякував Главі держави за увагу, яка надається ветеранам бойових дій: «Минулого року, завдяки підтримці Президента і Верховної Ради, було прийнято низку важливих законопроектів, які значно знизили градус соціальної напруженості серед ветеранів, значно посилили систему соціального захисту. Переконаний, що наша співпраця і робота на благо республіки тільки посилюватимуться».

Також народний депутат розповів, що під час військових дій в Афганістані загинуло 54 придністровці, а в 1992 році багато воїнів-інтернаціоналістів стали на захист ПМР. У мирний час пішли з життя близько 300 ветеранів.

Ветерани-афганці поділилися з Вадимом Красносельським проблемами, які їх турбують. Важливим для них залишається питання медичної допомоги, особливо протезування. Присутня на зустрічі міністр із соціального захисту і праці Олена Куліченко розповіла, що нині на обліку в міністерстві перебувають шестеро ветеранів-афганців, з яких троє пройшли протезування у 2016 – 2017 роках, ще троє – цього року. «Проблем із протезуванням нині немає. Є домовленість з Абхазьким реабілітаційним центром, з Московським протезно-ортопедичним центром. Плануємо також працювати з підприємством в Одесі», – розповіла міністр.

Вадим Красносельський додав, що, незважаючи на досить високий рівень медичної допомоги, яку надають закордонні центри, необхідно надавати послуги з протезування на території нашої республіки. Як зазначила Олена Куліченко, найближчим часом така майстерня, завдяки домовленості з Міністерством праці та соціального захисту РФ, буде відкрита в нашій республіці.

Актуальним для нашої держави є і зовнішньополітичне питання. На думку Президента пріоритетом для нас залишається розвиток відносин з Росією, однак республіка хоче мати добросусідські відносини з Молдовою та Україною.

Говорили під час зустрічі й про можливість пільгового кредитування інвалідів – ветеранів війни в Афганістані нарівні з інвалідами – захисниками Придністров’я. На сьогодні таке кредитування здійснюється за ставкою 14% річних, з яких на плечі інвалідів лягає тільки 4% виплат, а решту навантаження на себе бере держава.

Ще одна пропозиція, яку підтримав Президент, стосувалося внесення до списку осіб, звільнених від сплати ввізного мита на автомобіль, ветеранів усіх інтернаціональних війн (Ангола, Мозамбік, Ефіопія, Куба) нарівні з учасниками бойових дій під час захисту ПМР, воїнами-афганцями та учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Учасники зустрічі також обговорили перспективи створення в Тирасполі музею, присвяченого війні в Афганістані.

На завершення Вадим Красносельський висловив подяку воїнам-інтернаціоналістам за активну громадянську позицію. Він запевнив, що виконавча і законодавча гілки влади готові допомагати їм у вирішенні питань, які їх турбують.

Цього дня ряд воїнів-інтернаціоналістів був відзначений державними нагородами. Так, Володимир Кравченко був нагороджений орденом Пошани, Олександр Сєдих  – орденом «Трудова Слава», Юрій Чорний – медаллю «За трудову доблесть», Юрій Ангел – медаллю «За відзнаку в праці».

Володимир   ДАНИЛОВ.
Фото прес-служби Президента