На порозі весни

У полях ще лежить сніг, а у трудівників аграрного сектора вже закінчилися недовгі зимові «канікули». Розпочався важливий для галузі етап підготовки техніки до польових робіт.

У календарі наших предків-землеробів для нинішньої пори навіть назва існувала – «Починки». Це був рубіж між зимою та весною, традиційний час для ремонту сільськогосподарського реманенту. За старих часів у селян існувала приказка: «В Починки дед встает чуть свет – чинит сбрую летнюю да соху столетнюю».

Одвічна мудрість пращурів і нині актуальна у хліборобів, які прагнуть досягти гарних результатів. У найбільшій агрофірмі району – «Кам’янському колосі» – підготовка сільськогосподарської техніки до польових робіт наближається до завершення. Як повідомив головний інженер Олег Штирба, щоб якісно відремонтувати машинно-тракторний парк підприємства, придбали всі необхідні запчастини. На ці цілі виділено близько 1,5 мільйона рублів. Сума значна, але витрата окупиться сторицею, якщо під час найвідповідальніших кампаній – посівної та збиральної, коли кожна година на рахунку, вдасться уникнути простою техніки через поломки.

Сільгоспагрегати в «Кам’янському колосі» найсучасніші, більшість із них обладнана бортовими комп’ютерами, тому в обслуговуванні вимагає особливої уваги. Механізатори на підприємстві – це люди з профільною освітою та великим практичним досвідом, а тому справа йде на лад. Два десятки тракторів уже готові до виходу в поле. Відповідальні механізатори заздалегідь провели скрупульозний техогляд, виявили всі слабкі місця та ретельно усунули неполадки. Тепер вони  готують до весняних робіт культиватори, сівалки та інший сільгоспреманент. А попереду ще ремонт зернозбиральних комбайнів. З усіма підготовчими роботами механізатори планують упоратися до початку березня.

Тільки-но розпогодиться, в «Кам’янському колосі» розпочнуть підживлення озимини. Пшеницею та рапсом у господарстві засіяли понад 4 300 гектарів. І техніка, необхідна для обробки цієї чималої площі, вже готова вийти в поле. Додатково до трьох агрегатів для внесення мінеральних добрив у поточному році придбали ще один – із шириною захвату до 36 метрів. Тепер за добу можна буде  підживити близько 700 гектарів посівів.

Працівники «Кам’янського колоса» планують засіяти ще понад 1500 гектарів ріллі. Крім традиційних соняшнику та кукурудзи, в цьому році колектив планує вирощувати льон. Відповідальність і господарський підхід до справи, яким сільгосппідприємство славиться в районі, дають надію на гарний урожай усіх культур.

Тетяна   ГРИЦЮК.