Основні напрямки виконання районного бюджету

Дубоссарські депутати ухвалили головний фінансовий документ району на 2018 рік. На сесії міськрайради депутати разом із представниками виконавчої влади змогли досягти консенсусу за багатьма питаннями й накреслити план роботи, направлений на покращення умов життя мешканців міста і району.

Бюджет району, як і раніше, цього року буде спрямований на виконання в першу чергу соціальних завдань: виплата своєчасно й у повному обсязі заробітної плати працівникам бюджетної сфери, соціальної грошової допомоги, забезпечення закладів освіти харчуванням тощо. Відповідальність за здійснення цих напрямків несуть представники органів влади. Цього року також заплановано ремонт і будівництво закладів охорони здоров’я та освіти. У районі, як і в республіці, ці питання вирішуватимуть коштом програм з капіталовкладень, ухвалених на 2018 рік. Напередодні була проведена велика підготовча робота.

Перш ніж представити проект головного фінансового документа на обговорення депутатам, дубоссарська держадміністрація провела громадські слухання. Процес розроблення бюджету району відбувався відкрито, з урахуванням пропозицій та аргументів представників виконавчої та законотворчої гілок влади, громадських організацій, підприємств, жителів.

Таким чином планується, що до казни Дубоссарського району у 2018 році надійде понад 103 мільйони рублів. Понад половину цієї суми складатимуть податкові прибутки. Їх у районі планують отримати більше у порівнянні з минулим роком на 6%. Витрати поточного року передбачаються у розмірі 113 мільйонів рублів, більша частина яких буде спрямована на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери. У проекті бюджету визначені й джерела покриття дефіциту, а це понад 10 мільйонів рублів. Крім того, район отримає і трансферти з республіканської казни для забезпечення соціально захищених статей витрат.

Уперше цього року передбачено більше коштів на ремонт доріг у сільській місцевості, на що буде спрямовано майже півтора мільйона рублів із дорожнього фонду. Понад два мільйони планується витратити на утримання житлового фонду, соціально-культурної сфери та благоустрій міста і району. Вже кілька років у Дубоссарах триває капітальний ремонт покрівель житлових багатоповерхівок — замість м’яких дахів встановлюють шатрові з використанням сучасних матеріалів. Через їх високу вартість збільшувати обсяги поки що не вдається — тільки три-чотири на рік, проте якість їх виготовлення дає гарантію експлуатації на довгий час. Так, цього року нові дахи з’являться на будинках за трьома адресами: Дзержинського, 47, Пушкіна, 6 і Октябрська, 64. У місті з’явиться більше й облаштованих місць для автотранспорту – біля районної поліклініки на вулиці Моргулець, Карла Маркса, Свердлова. Слід зазначити, що під час формування програм рішення ухвалюються непросто. Адже в місті та районі багато справ щодо благоустрою інфраструктури й житлового фонду, які слід негайно вирішувати. Тому тільки в поважній дискусії представникам влади вдається ухвалювати зважені рішення. Глава районної держадміністрації подякував депутатам за конструктивну роботу.

«У республіканському бюджеті сформована програма капітального ремонту об’єктів соціального значення. У Дубоссарському районі заплановано роботи на 17 мільйонів рублів. Ми вирішили, що насамперед відновлення почнемо зі шкіл, дитячих садків і закладів охорони здоров’я», – підкреслив глава Дубоссарської держадміністрації Руслан Чабан.

У 2018 році в Дубоссарському районі почнеться будівництво нового Центру реабілітації для дітей з особливими потребами життєдіяльності, влаштування очисних споруд у селах Дзержинське і Красний Виноградар. Заплановано також будівництво локальної котельні в селі Дубове і передача її на баланс теплопостачальної організації. Глава району також розповів, що у 2018 році в республіці будуть сформовані спеціальні фонди для виконання наказів виборців міських, районних і Верховної рад. У Дубоссарській скарбниці передбачено для цього 430 тисяч рублів.

«Головне – ефективно сформувати й використати ці кошти. На нас чекає велика робота з розроблення цих програм. Крім того, з республіканського бюджету на наш район передбачено ще 300 тисяч рублів. Сподіваюся, що нам удасться виконати накази виборців у великому обсязі», – зазначив Руслан Чабан.

А це означає, що в місцевій казні району з’являться додаткові фінансові джерела, завдяки чому у місті та селах району представники влади зможуть вирішувати наболілі питання, накопичені за десятиріччя через хронічний дефіцит коштів. Тепер є надія, що цього року буде відремонтовано більше доріг, під’їздів, дахів, придворових територій, відновлено дитячі спортивні та ігрові майданчики, на вулицях міста й у селищах стане світліше.

Надія   ПАЄРЄЛІ.