СПОРТ успішних і вольових людей

Пропаганда здорового способу життя та розвиток фізичної культури є пріоритетом політики керівництва республіки. В Дністровську 14 серпня відбулися змагання з тріатлону «Dnestrovsk Triathlon 2022».


Ініціатором спортивного заходу виступило некомерційне партнерство «Ліга спорту і туризму «Хай-Треїл» за підтримки Адміністрації Президента ПМР.

За словами організатора змагань Ігоря Боагія, на території ПМР вперше турнір із тріатлону був проведений минулого року. Змагання передбачало безперервне послідовне проходження учасниками трьох етапів: плавання, велогонку та біг.

Історія спортивної дисципліни бере свій початок у Франції. У 1920 році там відбулося міряння сил, що нагадувало сучасний тріатлон. Називалося воно «Les Trois Sports» («Три види спорту») і складалися з бігової дистанції на 3 км, велосипедних перегонів на 12 км і перетину вплав каналу Марна. Спортсмени долали усі три етапи без перерви.
Датою появи сучасного тріатлону прийнято вважати 25 вересня 1974 року. Група друзів-спортсменів різної спеціалізації (бігунів, плавців та велосипедистів) організувала спільний клуб і почала тренуватися. Перший чемпіонат з цього виду спорту організували Джек Джонстоун та Дон Санаан. У ньому взяли участь 46 спортсменів.

Змагання з тріатлону завжди розпочинаються з плавання. Зазвичай заплив відбувається трикутним маршрутом (розмітка траси виконується за допомогою буйків і тросів). Будь-яке скорочення траси карається навіть до дискваліфікації. Під час запливу спортсмени можуть користуватися будь-яким стилем плавання. Екіпіруванням на цьому етапі служить спеціальний гідрокостюм для відкритої води.

Наступним етапом тріатлону є велосипедні перегони. Після виходу з води спортсмени перевдягаються у спеціальній транзитній зоні й сідають на велосипеди. На атлетах має бути шолом, який можна буде зняти лише після встановлення велосипеда на спеціальну рампу або відведене для цього місце.
По завершенні велосипедних перегонів спортсмени переходять до бігового етапу. Правилами забороняється перешкоджати одне одному, а за порушення їх попереджають жовтою карткою, за повторним порушенням слідує дискваліфікація.
Ігор Боагій зауважив, що учаснику спортивного заходу обов’язково необхідно мати окуляри для плавання, шапочку, плавки, справний велосипед, велосипедний шолом, кросівки, спортивний одяг (футболку та шорти), буй видає організатор. «Цього року в змаганнях взяли участь 73 спортсмени. Наймолодшому учаснику було 12 років, а найстаршому – 68. Виступала й атлетка з інвалідністю Олександра Ніколюк. Вона стала кращою у своїй віковій категорії», – розповів Ігор Васильович.
Секрет ефективності тріатлону – в поєднанні навантажень: біг розвиває довгі та короткі м’язові волокна, плавання працює над красою та функціональністю верхньої частини тіла, а їзда велосипедом тренує нижню.

Кожне заняття забирає багато енергії, але після нього спортсмени почуваються повними сил. Адаптованість до високих різноманітних навантажень робить людей більш пристосованими та витривалими у вирішенні повсякденних завдань. Що більше енергії вони залишають на тренуванні, то більше її й повернеться. Проте важливо керуватися принципами відповідної програми, яка враховує фізичні дані та стан здоров’я атлета.

Наступним стартом для прихильників здорового способу життя стануть змагання з плавання на відкритій воді, які відбудуться на Дубоссарському водосховищі 10 вересня.
Професіонали та любителі змагатимуться на дистанціях 500 м, 1 500 м та 3 000 м


Олександр ЗАЙЧУК.

Фото: purcari.winerun.md