«Світ рівних можливостей» у Придністров’ї

Як його створюють у нашій республіці? Відповідь знає керівник благодійного фонду з однойменною назвою – Дмитро Кузук. Нещодавно організація виграла 300 тисяч рублів. Це один із шести соціальних проектів-переможців на гранти Президента – «Формула інклюзії».


Центр адаптивного спорту нині розташовується в центральній частині Бендер. Ще недавно параспортсмени приходили на заняття в підвальне приміщення, яке ніяк не було пристосоване для людей з інвалідністю. Завдяки підтримці Президента та ініціативі керівника благодійного фонду «Світ рівних можливостей», був відкритий Центр, який приймає не лише людей із різними особливостями – тут також активно розвивають інклюзію. Сюди приходять діти та дорослі. «Я приходжу щодня: в понеділок у нас теніс, у вівторок – бочча, в середу – теніс, у четвер – бочча, в п’ятницю – знову теніс. У суботу та неділю, якщо є ігри на республіку, – збираємося, і тренер на машині нас розвозить», – розповів параспортсмен Олександр Нікітін.
У цьому Центрі виростили не одного гідного параспортсмена. Наприклад, Кирило Верба – президентський стипендіат, володар кубків та медалей, переможець та призер у змаганнях з настільного тенісу. Любов до спорту та прагнення до перемоги Кирилу прищепили саме в цьому Центрі.
«У нас тепер щомісяця організовують змагання з настільного тенісу. Переможцю вручаємо Кубок, він перехідний. Наступного місяця знову будуть змагання і цей Кубок знайде, можливо, нового володаря. Проте головний приз –коробка шоколадних цукерок. Наші спортсмени готові серйозно виборювати солодкі нагороди. Решті учасників ми вручаємо заохочувальні призи – по звичайній цукерці. Це означає, що тут панує справжній змагальний дух. Ми вчимо боротися в спорті та в житті, не шукати легких шляхів і потурань», – розповів директор благодійного фонду «Світ рівних можливостей».

Організація, якою керує Дмитро Іванович уже 11 років, підтримує особливих людей з усього Придністров’я. Нині у Фонду новий ступінь досягнення – проект «Формула інклюзії». «Ідея стосується не тільки нашого центру, а взагалі системи освіти, спрямована на різні форми соціальної інтеграції людей з інвалідністю, щоб змінити соціальну сферу», – зазначив ентузіаст і новатор Дмитро Кузук.

Грант Президента становить 300 тисяч рублів. Роботу розпочнуть з інтерактивних уроків для школярів, до речі, програма вже готова. У рамках проекту дітей у школах навчатимуть спілкуватися з особливими людьми. Такі уроки вже практикували в Бендерах, Кам’янці, Рибниці, на черзі Дубоссари. «Це інтерактивний урок, в якому вони також беруть участь. Я даю їм можливість не просто дізнатися про людей з інвалідністю. Наприклад, заплющити очі та спробувати щось зробити або поспілкуватися, порозумітися жестовою мовою. З одного боку, це весело, проте, коли ми починаємо аналізувати, розбирати це, ми розуміємо, що це досить складно. Якщо ти хочеш щось комусь сказати, але не можеш через свої особливості, то як ми, люди без інвалідності, можемо допомогти стати рівним із нами», – пояснив керівник фонду.

Арт-терапія стала ще одним напрямом діяльності Центру адаптивного спорту. Головне тут – це тренування, оскільки вони допомагають людям з особливостями здоров’я більше рухатися, почуватися сильними. Частину гранту використають на нове спортивне устаткування.
«Ми хочемо купити професійний стіл для настільного тенісу, оскільки проводимо різноманітні заходи в Центрі: спартакіади, турніри. Нам потрібна акустика: звучатиме музика, де ми зможемо проводити заходи на велику аудиторію. Іще потрібне обладнання для тренажерного залу, а також хочемо провести Інтернет для необхідної роботи. Ми культивуємо різні види діяльності для хлопців та дівчат різного віку», – поділився планами Дмитро Кузук.

У перспективі організація планує також більше співпрацювати з корекційними установами за тією ж формулою інклюзії, щоб кожну особливу людину включити в життя нашого суспільства


Марія КРАВЕЦЬ.

Фото IA «Новости Приднестровья».