Фазенда «Садки»: відпочинок на природі з користю для здоров’я

У результаті реформування сільськогосподарської галузі в Придністров’ї на місці колгоспів і радгоспів виникли не тільки крупні агропідприємства, а і невеличкі селянсько-фермерські господарства (СФГ).


Рашківчанин Віктор Музика заснував своє СФГ у 1998 році на території одного з найменших сіл Кам’янщини. До революції ці землі належали місцевому поміщику. За радянських часів тут розташовувалися овочівницька і садівнича бригади, тож і назву населений пункт дістав відповідну – Садки.

Віктор Олексійович розгорнув підприємницьку діяльність зі створення розсадника. Розчистив покинуту після банкрутства колгоспу ділянку землі – невелику, адже обробляти її доводилося дідівським способом – кіньми. Почав із вирощування саджанців плодових і лісових дерев і кущів. На кошти, виручені від їх реалізації, поступово розширював виробництво. Незабаром зміг купити трактор, нехай і старенький, але він суттєво полегшив роботу…

Минули роки. На чотирьох гектарах Віктора Музики вже був не тільки розсадник, а і плодоносний сад, і ягідні плантації. «Першою з’явилася смородина, потім малина й ожина. Її розведення започаткували 5 саджанців, привезених із виставки, – згадує Олена Музика, головна помічниця батька в агробізнесі. – Нині на плантації вже 7 сортів ожини, зокрема 2 ремонтантних, які дають декілька урожаїв за сезон. Випробували чимало різних технологій вирощування ягід, поки не виробили свою, відповідну для нашої місцевості, з урахуванням складу ґрунту, характеристики якості води та погодних умов. Один із методів –тунельний. Ця ожина зростає не просто неба, а у високих теплицях, захищена від капризів природи: зайвої вологи, пекучого сонця та раптових заморозків, що значно подовжує термін збору урожаю».

Технологією, засвоєною у 2019 році, сім’я Музики охоче ділиться з придністровськими виробниками ягід. Семінари в теплиці площею 700 м2 – не рідкість. Часто звертаються до Віктора Олексійовича за порадою і садівники. Адже його багатолітні насадження дають прекрасний урожай абрикосів, слив, яблук. Окрім уже згаданих десертних ягід, на ринках республіки В. Музика реалізує чорну смородину, аґрус, садову суницю. Іще – саджанці не тільки плодових дерев і ягідників, а й декоративних рослин: лаванди, туї, ялівцю, ялин, самшиту. Ця продукція користується попитом не лише в Придністров’ї, а і в сусідній Молдові.

Уже маючи свій сад, Віктор Олексійович задумався про створення суміжного виробництва – пасіки. Дерева та кущі, що зацвітають одні за іншими, розташовані поблизу фермерські поля, різнотрав’я Дністровської долини та лісів, що обрамляють село, – все вимагало запилення. І Віктор Музика, який в Українській сільгоспакадемії здобув спеціальність зоотехніка-бджоляра, взявся за розведення бджіл. На сьогодні в нього –понад 50 вуликів, з яких пасічник тричі за сезон викачує високоякісний мед. Особливого аромату додають йому лаванда та шавлія, спеціально культивовані фермером.

Не тільки цим золотим запасом славиться господарство Музики. Ще в роки навчання в Києві Віктор Олексійович твердо засвоїв: продукти бджільництва активно використовуються в лікуванні. От і побудував він будиночок апітерапії. У ньому чотири лежанки, під кожною – по два вулики. «Учені дійшли висновку: мікровібрації та мікрохвилі, що створюються бджолами, сприятливо впливають на організм людини. Важливу роль відіграє і той факт, що повітря довкола вуликів насичене іонами, які вбивають інфекції та мікроби, а ще – пилком, нектаром і прополісом. Тому сон над вуликами відновлює роботу серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту, оздоровлює дихальні шляхи, заспокоює нервову систему. Він корисний для людей різного віку. На думку учених, 10 сеансів аероапітерапії (кожен тривалістю півтори години) досить для відновлення біополя людини», – розповів Віктор Музика про оздоровлення з застосуванням бджіл і продуктів бджільництва.

Апітерапія дала СФГ «Садки» імпульс для розвитку в новому, здавалося б, зовсім несподіваному напрямі. Сюди – на саму околицю Кам’янського району – приїжджають люди, щоб відпочити від міської метушні та шуму. Тут можна помилуватися мальовничими краєвидами: лісом, який підступає до Садків, гірською грядою, що немов на варті села стоїть, вигинами Дністра.

Та й територія СФГ копіткими стараннями Віктора Музики тепер має гарний вигляд. Дбайливий господар облаштував свої угіддя (які спочатку жартома, а потім і серйозно став називати фазендою) з умінням професійного ландшафтного дизайнера: джерела, доглянуті клумби й оригінальні зелені насадження. Серед усієї цієї природної краси – романтичні альтанки для двох і затишні павільйони для великих компаній. Гості можуть приготувати шашлик та іншу їжу на мангалі. Для дітей є різноманітні гойдалки. Особлива гордість господаря – озера. Вони рукотворні, розташовані так, щоб прикрасити ландшафт. У літню пору в них можна купатися, а для любителів водних прогулянок є навіть катамаран.

Вода стала не тільки джерелом натхнення під час створення неповторного дизайну агропансіону, а і ще одним чинником оздоровлення туристів. У японській лазні офуро знімається напруга м’язів, збільшується рухливість зв’язок і суглобів, відбувається глибоке очищення шкіри, підвищуються імунітет й опірність організму різним видам захворювань, підвищуються життєвий тонус і працездатність.
«Мені дуже сподобалося тут. Японська лазня з відварами з квіток липи, лаванди та інших цілющих трав –це дуже приємний і спокійний відпочинок, який супроводжується ароматерапією. Вода в чані поступово нагрівається до 38 градусів. Поруч іще один чан із проточною джерельною водою –для загартування організму. Під час процедури, яка займає близько двох годин, подається трав’яний чай із медом. Вважається, що офуро відновлює сили та допомагає досягти гармонії тіла і духу», – поділився враженнями Октавіан Бодареу.

Фазенду «Садки» з задоволенням відвідують туристи не тільки з Придністров’я та Молдови, а й з Росії, України, Білорусії, Німеччини, Італії, Польщі, Чехії, Словаччини, Боснії та Герцеговини, Ізраїлю, Туреччини, Австралії. Для всіх гостей Віктор Музика – професіонал, захоплений і відданий своїй справі – проводить екскурсію, під час якої розповідає про користь ягід і меду, про розведення рослин і життя бджіл, про методи лікування, вживані тут. Завершується насичений враженнями день у дивному за красою місці дегустацією домашніх лікерів і варення з ягід і фруктів, вирощених на фазенді, різних видів меду й ароматного трав’яного чаю з м’яти, листя смородини, ожини та шавлії.
У планах сім’ї підприємців – подальший розвиток екотуризму. Щоб втілити в життя всі ідеї, належить ще багато потрудитися, але вони цього не бояться. Фазенда давно стала їхньою улюбленою справою, тому приносить радість самим господарям і їхнім гостям


Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.