Сірничок малий, а біда велика

Для дорослих небезпека сірників у руках дітей очевидна. Однак, як донести цей факт до них самих?

СКОРИСТАЙТЕСЯ НАШИМИ ПОРАДАМИ

Приблизно кожна шоста – восьма пожежа спалахує з вини дітей, через пустощі з вогнем.
1. Не майте вдома сірників або тримайте їх у місцях, недоступних для дитини. Те ж стосується свічок і запальничок. Використовуйте газову плиту з автоматичним або електрозапалюванням, спеціальну запальничку для плит.

2. Якщо ваша дитина вдома не має справи з сірниками, це зовсім не означає, що вона їх ніде і ніколи не побачить. Тому покажіть їй сірники, розкажіть про небезпеку, почитайте відповідні книги, покажіть мультфільми.
Мультфільми про небезпеку ігор з вогнем: Аркадій Паровозов «Сірники», «Діти й сірники».
Твори про небезпеку ігор з вогнем: Корній Чуковський «Плутанина», Сергій Михалков «Дядя Стьопа», Самуїл Маршак «Котячий будинок», Борис Житков «Пожежа», Михайло Пегов «Вогнеборці. Історія пожежної охорони».

3. Поясніть дитині, що, під час відключення електрики, слід використовувати не сірники чи свічки, а ліхтарик або телефон з підсвічуванням; у разі задимлення або пожежі не можна ховатися (наприклад, під стіл, ліжко, або в шафу), а необхідно якомога швидше вибиратися з квартири чи будинку; якщо спалах тільки почався, то його легко загасити водою, або, накривши товстою ковдрою, покривалом, або ж закидати піском.

4. Для дітей, які вже здатні користуватися телефоном, варто намалювати плакат із телефонами виклику пожежних, а також із вашою адресою, розмістивши його, на видному місці.
У ВИПАДКУ ПОЖЕЖI ДЗВОНIТЬ ТЕЛЕФОНОМ – 101

5. Школярів застережіть розводити багаття в лісі та на дачі без дорослих, розкажіть про можливі матеріальні наслідки, а також трагедії та каліцтва, що виникають через ігри з патронами, порохом, аерозольними балончиками, піротехнічними виробами, банками з-під фарби та іншими предметами з невідомим вмістом.

6. Розкажіть дітям про серйозні пожежі, які спалахують через ігри з підпаленим папером або предметами, скинутими з балкона, що випадково потрапили у відкриті кватирки.
Теж важливо! Якщо в результаті пожежі, що виникла з вини дітей, завдано матеріальної шкоди, батьки несуть за це відповідальність у встановленому законом порядку.

7. Не залишайте дітей вдома самих, коли топляться печі, запалені гасові лампи чи свічки, ніколи не замикайте їх так, щоб вони самостійно не змогли вибратися на вулицю