Тільки незалежність і тільки визнання!

У переддень 32-ї річниці з дня утворення ПМР, 1 вересня 2022 року, в Палаці Республіки за традицією відбулися урочисті збори та святковий концерт, присвячені цій знаменній даті.


Участь у святкуванні взяли: Президент ПМР Вадим Красносельський, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, Голова Уряду Олександр Розенберг, керівники міністерств і відомств, депутати всіх рівнів, глави держадміністрацій міст і районів Придністров’я, представники громадських організацій та духовенства, громадяни республіки.

У фойє організатори події розмістили виставку полотен заслуженого художника ПМР Сергія Панова «Придністров’я мальовниче»: картини з фондів Придністровського державного художнього музею та особистої колекції автора. Тут цінителі прекрасного могли побачити й вироби народної творчості, виконані вихованцями ПДЮТ столиці, фахівцями Тираспольського Будинку народних традицій і ремесел, індивідуальними підприємцями, словом, усіма тими, хто зберігає і розвиває це мистецтво, таке значуще і знакове для багатонаціональної країни.

Розпочалися торжества з перегляду документального кінофільму про створення, становлення і розвиток нашої держави, її сьогодення. Потім перед присутніми виступив Вадим Красносельський. Перш за все, він закликав усіх вшанувати хвилиною мовчання захисників Придністров’я, які не дожили до 32-річчя Придністровської Молдавської Республіки, незалежність якої вибороли. Президент висловив подяку засновникам ПМР і всім, хто відстоює її незалежність та добробут у наші дні.

Глава держави у своєму виступі особливу увагу приділив безглуздості міркувань про надання республіці якогось особливого політичного статусу і наголосив, що дійсність Придністров’я – це його незалежність, а його майбутнє – міжнародне визнання. «Ми мусили самі себе захищати, – сказав Президент. – Тому саме народ Придністров’я створив і органи внутрішніх справ, і прокуратуру, й армію, юстицію та суди для власного захисту. Це не штучне утворення, це наш щит, а державність – форма нашого виживання в сучасних умовах.

Ми живемо волею народу. Деякі політики говорять про якийсь спеціальний статус. Я не сприймаю формулювання спеціального статусу. Це все – профанація. Це все – спроба прийти сюди й відібрати землі, підприємства, народне господарство. Народ нікого цікавити не буде. Отже, тільки незалежність, і тільки визнання!»

Говорив він про геноцид придністровського народу, позначивши його чотири ознаки: «Перша ознака – це виведення народу, що проживає на певній території, в нашому випадку – придністровського народу, за рамки правового поля, за рамки захисту. Так, ця ознака геноциду була, і підтверджувальні факти – вбивство наших депутатів Верховної Ради, районних депутатів. Їхні родичі, які зверталися за захистом до правоохоронних органів Молдови, як правило, діставали відмову в реєстрації заяви про злочин. Друга особливість – мова. Ви прекрасно розумієте, що декларація про незалежність написана однією мовою – румунською. «Ні!» іншим мовам. Третя ознака – створення нестерпних економічних умов. Четверта властивість – терористичні атаки та безпосереднє вторгнення, спрямоване на знищення придністровців. Повного складу геноциду немає. Ми, захисники Придністров’я і Росія, не дали завершити, довести умисел до кінця. Ми, захисники Придністров’я, зупинили геноцид придністровського народу».

Вадим Миколайович підкреслив, що у придністровців не було іншого виходу, крім створення своєї держави. Він також зазначив, що спробу геноциду по суті покривав Європейський суд з прав людини, який навідріз відмовився розглядати позови родичів загиблих придністровців. На додаток суд виправдав терориста Ілашку та інших учасників терористичної групи «Бужор». Молдова і досі не дала оцінку своїм воєнним злочинам проти Придністров’я.

«Дякую всьому придністровському народові за розуміння і витримку», – підбив підсумок Президент.

У ході урочистих зборів оголосили численні вітальні телеграми, що надійшли на адресу керівництва нашої країни та її громадян з нагоди Дня Республіки від керівників братніх держав Арцах (Нагірного Карабаху) і Південної Осетії, закордонних політиків, громадських діячів і парламентаріїв.

По завершенні урочистих зборів придністровські майстри мистецтв виступили з великим святковим концертом. Відкрив його Державний симфонічний оркестр і Придністровський державний хор зі спільною музичною композицією «Придністровці серцем ми». Особливий відгук у глядачів викликала пісня «Встанем», присвячена пам’яті загиблих героїв, захисників Батьківщини.

У цей святковий день зі сцени звучали кращі твори, улюблені всіма оркестрові, інструментальні, хорові й хореографічні композиції та сольні номери у виконанні державних колективів, Придністровського державного ансамблю танцю і народної музики «Виорика», державного колективу «Ліберті», студії народного танцю «Надія», танцювального центру «Експресія», а також іменитих придністровських вокалістів. Виконували соло народні артисти Придністров’я Юрій Гуров і Віра Лапенкова, заслужені артисти нашої республіки Петро Бургілє та Валерій Окоман, відмінний працівник культури ПМР Микола Лупан, інші солісти. Сюрпризом для присутніх стали спільні авторські номери державних колективів, підготовлені спеціально до цього дня. Завершився святковий концерт запальною хореографічною композицією артистів балету «Виорика».


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото прес-служби Президента.