З днем народження, республіко! (32 роки миру та незалежності)

У Придністров’ї 2 вересня відбулись урочисті заходи, присвячені черговій річниці заснування нашої держави.


Центром святкового дня стала придністровська столиця, де на Меморіалі Слави до могил героїв, які в різні історичні періоди ціною свого життя зберегли мир на придністровській землі, та до Вічного вогню поклали квіти.

На торжествах були присутні: Президент ПМР Вадим Красносельський, Голова Уряду Олександр Розенберг, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, перший Президент Ігор Смирнов, представники міністерств і відомств республіки, жителі Тирасполя.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих.

Учасники урочистої церемонії залишили розсип квітів на могильних плитах та біля постаментів пам’яток меморіального комплексу.

На центральній площі Тирасполя пролунав гімн нашої країни у виконанні оркестру Головного штабу Міністерства оборони ПМР, і над столицею замайоріли державні прапори. Ця урочиста церемонія – обов’язкова складова найважливіших державних заходів.

Полотнища прапорів площею імені засновника міста Олександра Суворова несли одягнені в національні костюми артисти ансамблів «Ватра» та «Виорика». Ці колективи широко відомі не тільки в Придністров’ї, а й у світі, оскільки являють собою різноманіття та багатство придністровської історії та культури. Головні символи держави затвердили 2 вересня 1991 року на IV з’їзді депутатів усіх рівнів. Придністровці, категорично відкинувши румунський триколор, зберегли вірність червоно-зеленому поєднанню кольорів, яким колись пишалася Молдавська РСР. Цей прапор був затверджений як Державний прапор ПМР.

Рота почесної варти представила оновлену програму, присвячену знаменній даті. Військовослужбовці продемонстрували елементи спеціальної стройової підготовки та прийоми зі зброєю. Музичний супровід виступу забезпечив оркестр Головного штабу Збройних сил.

Частину спеціально підготовленої до свята нової програми становило розведення пішої варти. Цей церемоніал проводився ще за часів Івана ІІІ. Дотримувалися яскравої за виконанням традиції й в інші епохи доблесного російського воїнства. Вперше подібний захід відбувся під час коронації імператриці Катерини I.

Новий церемоніал відтворений з урахуванням вікових традицій війська, він об’єднав найкрасивіші елементи воїнських ритуалів, включаючи внесення державних прапорів і штандарта Імператорського полку.

У центрі Тирасполя розгорнулися національні подвір’я. Кожне місто та район представили культурні особливості й традиції своїх жителів, а також товари власного виробництва, веселили та розважали гостей свята.

Вадим Красносельський в інтерв’ю представникам засобів масової інформації розповів про важливість святкової дати: «Республіці 32 роки. Я не пригадую легких часів. Учора на урочистих зборах говорив про те, що таки найважчий час – це був кінець 80-х – початок 90-х. Ці роки пов’язані з розвалом єдиної нашої Батьківщини, Радянського Союзу. Утворення Придністров’я відбувалося у складній ситуації, складних обставинах. Усе це ми пережили, збудували державу, яка живе 32 роки. Нині, звичайно, часи теж не найлегші: пандемія, геополітична катастрофа довкола, яка на нас впливає так чи інакше. Проте ми говоримо про мир». Президент привітав усіх придністровців зі святом, побажав здоров’я та добробуту, а Придністров’ю – миру.

Фото держадміністрації м. Бендери

Святкові заходи відбулись і в інших містах ПМР. У Бендерах біля стели «Місто воїнської слави» відбувся мітинг. Глава державної адміністрації Роман Іванченко наголосив, що Бендери роблять свій вагомий внесок у розвиток Придністров’я, і в цьому є заслуга кожного бендерчанина. «Своєю працею, цілеспрямованістю, енергією та прагненням до творення вони сприяють упорядкуванню та глибокому перетворенню, підвищенню комфорту жителів Бендер, стараються, щоб місто на Дністрі гарнішало, ставало більш затишним», – сказав міський керівник.

Увечері в парку св. Олександра Невського відбувся великий концерт.

Фото держадміністрації м. Слободзея

У Слободзеї за традицією святкового дня заходи розпочалися з покладання квітів загиблим захисникам Придністров’я: до пам’ятника Олександру Гусару та до меморіальної дошки Миколі Остапенку.

Продовжилося свято на Аркадному комплексі, де розташувалися численні виставки. Своїми виробами порадували й місцеві умільці: Сергій Малихін та Віктор Крившенко, а також учасники колективу «Магія творчості».

На головній сцені відбулася офіційна урочиста частина та святковий концерт. Увечері на Аркадній площі для слободзейців виступив оркестр Тираспольського юридичного інституту МВС ПМР під проводом Бориса Балана.

Фото держадміністрації м. Григоріополь

У Григоріополі святкові торжества відкрилися офіційним мітингом. Після церемонії нагородження державними відзнаками центральною площею Захисників Придністров’я пройшов традиційний марш громадських організацій і трудових колективів.

Фото держадміністрації м. Рибниця

Церемонія підняття прапорів та пам’ятний мітинг розпочали святкові події в Рибниці. Глава міста, депутати Верховної та місцевої Рад, керівники підприємств та установ, представники громадських організацій поклали квіти до Меморіалу Слави захисникам Вітчизни, до пам’ятника учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та до Обеліску Слави. Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Фото держадміністрації м. Дубоссари

Урочисті заходи в Дубоссарах відбулися на площі Перемоги. За традицією право підняти прапори ПМР та міста надали почесним громадянам, які зробили особливий внесок у створення та розвиток держави. З 32-ю річницею утворення республіки жителів міста привітало керівництво району. Глава держадміністрації Руслан Чабан зазначив, що у 90-ті роки дубоссарці пліч-о-пліч стали на захист республіки, вони змогли відстояти своє право жити на рідній землі та розмовляти рідною мовою.

Фото держадміністрації м. Кам’янка

Святкування Дня Республіки в Кам’янці розпочалося з покладання квітів до Меморіального Комплексу на міському цвинтарі та до могил кам’янчан, які загинули під час захисту Придністров’я і померли вже в мирний час.

Активісти молодіжного крила територіального відділення Загальнопридністровського народного форуму спільно зі спеціалістами держадміністрації району з молодіжної політики організували й провели в центрі міста патріотичну акцію «Я – придністровець!».

Завершив святкову програму дня салют на центральній площі столиці республіки.


Олександр ЗАЙЧУК.

Фото: government.gospmr.org