Календар городника та садівника на вересень

Звичайно, наших читачів, які регулярно знайомляться з порадами фахівців на сторінках газети «Гомін» та використовують їх для роботи в саду та на городі, лінивими не назвеш.


Хто цілий рік байдикує, той навіть у вересні голодує

Вони ж бо знають, що в цей час на городі можна збирати столові коренеплоди, а в другій половині місяця – зайнятися посадкою озимого часнику, тоді він встигне зміцнитися до заморозків. Хто має теплиці, той вважає за доцільне посадити салат, руколу та редис. До 20 вересня бажано встигнути висадити багаторічні сорти цибулі.

Пропонуємо переглянути поради на поточний тиждень. 
18 вересня – не рекомендовані будь-які активні дії. Радимо краще знищувати бур’яни та різних шкідників, а також приділити увагу органічним прикореневим підживленням. У квітнику можна зрізати квіти, призначені для тривалого зберігання, викопувати квіткові цибулини та бульби на зберігання, поприбиратися в саду. У цей день не рекомендується прищипка та пікірування рослин.

19 вересня – день буде сприятливим для роботи з надземною частиною рослин. Рекомендуємо збирати плоди, які дозрівають у землі, такі як морква, буряк, картопля, редиска та ріпа. Можна також проріджувати сходи, прополювати, обприскувати культури від шкідників та вносити добрива в ґрунт. У саду проведіть обрізку дерев, щеплення та перещеплення. У квітнику можна викопувати квіткові цибулини на зберігання. У цей день не рекомендований рясний полив.

20 вересня – бажано працювати з наземною частиною рослин. Можна підживлювати та вносити добрива, а також збирати урожай на тривале зберігання. У саду продовжуйте ті ж роботи, що і минулого дня.

21 вересня – день сприятливий для пасивних дій у саду та городі. На грядках можна зайнятися прополкою, оранням та розпушуванням. Рекомендується також вносити органічні підживлення та обприскувати рослини від шкідників та хвороб. У квітнику займіться викопуванням квіткових цибулин та бульб для тривалого зберігання. Також рекомендується сушити плоди, трави та коріння лікарських рослин. Приділіть увагу впорядкуванню саду. У цей день не доцільно працювати з корінням, а також прищипування та пікіровка. Утримайтеся від рясного поливу.

22 вересня – пасивний день. Можна зробити огляд та ревізію садових інструментів та інвентаря. Рекомендуємо активізувати боротьбу зі шкідниками та хворобами рослин. У саду можна обрізати, щепити та перещеплювати чагарники та дерева, а також збирати листя та бадилля. Рясний полив цього дня не рекомендується.

23 вересня – рекомендуємо прополювання бур’янів та обприскування рослин від хвороб і шкідників. У квітнику можна зрізати квіти, викопувати квіткові цибулини, бульбоцибулини та бульби на зберігання. Сприятливий час для збирання врожаю на тривале зберігання. У саду займіться обрізанням, щепленням та перещепленням рослин. У цей день не слід прищипувати та пікірувати рослини, а також працювати з садовим інвентарем.

24 вересня – спокійний день, коли неприпустимі будь-які дії, пов’язані з руйнуванням. Рекомендується підживлювати рослини, а також удобрювати ґрунт. Можливе й органічне кореневе підгодовування. Також можна сушити овочі та фрукти, готувати варення та консервувати. Цього дня не слід пиляти та корчувати дерева, рвати квіти та рослини, а також копати. Крім того, утримайтеся від рясного поливу.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото з вiдкритих джерел.