Популяризація футболу – на високому рівні

За півгодини спортивний куточок у парку села Рашків перетворився до невпізнання. Вигоріле за довгу засуху футбольне поле розкреслили вздовж і поперек різнокольорові стрічки, утворивши 12 майданчиків, на кожному з них з’явилися яскраві м’ячі й оригінальний спортінвентар. Завершальним штрихом став банер з написом «Відкрита школа розважального футболу».


Завдяки цьому міжнародному проекту, організованому УЄФА (Cоюзом європейських футбольних асоціацій), діти з різних країн залучаються до однієї з найяскравіших командних ігор. «Кам’янка приєдналася до «Відкритої школи розважального футболу» у 2015 році. Колектив спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву, приділяючи увагу розвитку масового спорту, подав заявку на участь у проекті, цілі якого співзвучні нашим.

Відтоді двічі проводили футбольний фестиваль, в якому взяли участь майже 400 дітей віком від 6 до 12 років із міста і сіл, – розповів директор СДЮШОР Юрій Греков. – Торік на наших заходах побували представники оргкомітету, які відзначили, що популяризація футболу організована на гідному рівні, на постійній основі й не обмежується тільки періодом акції. Результатом такої високої оцінки стало запрошення приєднатися до проекту і нинішнього року».

Тренери СДЮШОР і вчителі фізкультури загальноосвітніх шкіл району влітку побували на стажуванні у Вадул-луй-Воде, де на теоретичних і практичних заняттях пройшли спеціальну підготовку, одержали спортивне устаткування, необхідне для роботи з дітьми, екіпіровку й інвентар для гравців-початківців. Озброєні новими знаннями щодо стратегії й тактики гри, практичними навичками її ведення, вони знов організували школу футболу в себе вдома.

Протягом тижня близько 200 дітей із Кам’янки, Катеринівки, Рашкова та Хрустової вчилися не тільки володіти м’ячем. Вони швидко перезнайомилися одне з одним, охоче спілкувалися, а командні види спорту здружили їх ще більше. На другий день занять хлопчики та дівчатка, вирушаючи на стадіон, уже були заряджені позитивним настроєм.

Потрібно відзначити, що організатори проекту впевнені: футбольний світ – для всіх. Тому у відкритій школі організовані змішані команди, в яких є порівну хлопчиків і дівчаток. Іще в цей особливий світ запрошують особливих дітей, для яких складена інклюзивна програма, що дає можливість спробувати себе в естафетах, конкурсах, цікавих іграх.

Дружною командою вийшли на спортмайданчик учні початкових класів із Катеринівки. «Нині в нашій школі за програмою Фонду капвкладень ремонтують дах і спортзал. Тому всі уроки фізкультури проводимо на сільському стадіоні, переобладнаному цього року завдяки ініціативі селян, які розробили проект і виграли грант. Тут же встановлені нові турніки, на баскетбольних щитах – нові корзини, на футбольному полі та волейбольних майданчиках – нові сітки.

Заняття організовані цікаво, але для ігрових видів спорту, особливо футболу, в класах замало учнів. Тому повноцінні знання про правила гри, про її прийоми діти здобули саме у «Відкритій школі розважального футболу», – розповіла вчитель фізичної культури Катеринівської середньої школи Ірина Апроцька.

Тим часом учасники проекту розім’ялися, зробили під ритмічну мелодію декілька вправ на всі групи м’язів і в супроводі вожатих розійшлися по 12 майданчиках. На кожному з них запланована своя тема: розважальні та рухливі ігри, вправи з м’ячами.

Одна з локацій навіть була присвячена правилам поведінки на вулиці, вдома й у школі. Тут у цікавій формі доступною мовою обговорювали шкоду паління та алкоголю, закріплювали навики дотримання правил дорожнього руху. Переходячи з одного майданчика на інший, діти за методом кругового тренування освоювали різні стрибки й кидки, способи ведення та передачі м’яча. Після цих вправ – грали у футбол.

Першокласнику Сашкові фестиваль надзвичайно сподобався. «Вдома він робить вправи на турніку і з гантелями, віджимається та виконує інші комплекси, що розвивають фізичну форму. Усе це завдяки прикладу старшого брата.

Микита вступив до Училища олімпійського резерву. Там він досяг чимало успіхів і на канікулах привіз додому медалі та грамоти за перемоги в змаганнях. На молодшого це справило сильне враження, і тепер він теж захоплений спортом», – розповіла рашківчанка Ярославна Вишник.

Залучення дітей до здорового способу життя – одне з завдань «Відкритої школи розважального футболу». Головна ж мета – розвиток найбільш масового з ігрових видів спорту. Завдяки проекту, її вдається втілити в життя. «Після минулорічного фестивалю було чимало охочих записатися в Кам’янську СДЮШОР, – зазначив тренер відділення футболу Микола Буруян. – На сьогодні до цього виду спорту залучилося дві групи, які об’єднують дітей від 8 до 15 років, і триває набір до третьої – для малят.

Сподіваюся, що учасники проекту, які на тиждень занурилися у світ футболу, не захочуть із ним розлучитися. Ми з радістю приймемо їх у спортшколу, де не тільки здійснюється підготовка резерву для великого футболу, а, перш за все, формуються здорові й активні особистості».


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.