Кам’янчани – призери міжнародних змагань

Гарними результатами вихованці Кам’янської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву зустрічають День фізкультурника – професійне свято, яке співтовариство придністровських спортсменів і тренерів та й чимало прихильників активного способу життя відзначають сьогодні 17 вересня.


Легкоатлети, що тренуються у СДЮШОР, регулярно беруть участь у змаганнях, які відбуваються в нашій республіці та сусідній Молдові. Традиційно високі результати показують метальники. З початку року вони близько 70 разів підіймалися на п’єдестал пошани чемпіонатів ПМР і РМ. Неодноразовими чемпіонами є Олександр Мазур і Денис Кутковецький.

Вони відрізняються в усьому: від віку до зовнішності. Вперше побачивши в секторі для метання Дениса, подумала: як цей худенький першокласник (якого привів на тренування батько – чемпіон Молдови й України, срібний і бронзовий призер Балканських ігор) доб’ється успіху, як підкорить важкі снаряди? Відтоді промайнуло 9 років. Хлопчик значно підріс, наростив м’язи. Вже й не відрізниш його від старшого товариша по тренуваннях.

Утім, Сашко прийшов до спортшколи пізніше. Тренери, що відповідають за підготовку олімпійського резерву, запримітили на стадіоні захопленого футболом і гонками на велосипеді фізично розвиненого семикласника міської середньої школи № 2 і запросили його спробувати себе в метанні. Вже на перших заняттях він показував гарні результати. За чотири роки наполегливих тренувань Олександр пройшов шлях від початківця до легкоатлета, що займається в групі спортивного вдосконалення.

Однак є і те, що ріднить цих хлопців: вони щиро захоплені спортом, а тому готові наполегливо працювати, вдосконалювати свої навички у штовханні ядра та метанні диска. «Сашко та Денис працюють щодня: по декілька годин проводять у секторах для метання, працюючи зі снарядами, та в тренажерному залі, розвиваючи м’язи. Вони вже знають смак перемог і гіркоту поразок. Обидва – кандидати в майстри спорту. Яскраві досягнення на республіканському та регіональному рівнях відкрили перед ними путь на міжнародну арену. І хоча існує думка: головне, мовляв, участь, Олександр і Денис націлені на високі результати. Тому тренуються без вихідних і канікул, уважно вивчають усі прийоми штовхання ядра та метання диска, повністю викладаються у секторах», – розповів про вихованців тренер вищої категорії Василь Лисий. Він очолює викладацьку групу, що готує юнаків до змагань. І заслужено пишається тими перемогами, що здобули О. Мазур і Д. Кутковецький у нинішньому році.

Поклав їм початок Олександр, який виборов у лютому друге місце на чемпіонаті Балканських країн (відбувався в Сербії). У травні О. Мазур і Д. Кутковецький разом виїжджали до Болгарії на міжнародний турнір з легкої атлетики «Молодість». На змаганнях, що зібрали близько 300 атлетів із Румунії, Угорщини, України та Молдови, Сашко знов узяв «срібло». Іще він відновив юнацький рекорд РМ – штовхнув ядро на 18 м 36 см.

Денис, який уперше брав участь у змаганнях за кордоном, трохи не дотягнувся до п’єдесталу, показав 4-й результат у цій же дисципліні.

Потім їхні дороги на деякий час розійшлися. Старший із легкоатлетів дістав путівку на юніорський чемпіонат Європи в Ізраїлі. «Змагання вийшли показними – в них взяли участь 957 атлетів із 48 країн. У секторі для метання диска на одному зі стадіонів Єрусалиму показав результат, який на сантиметр перевищує 53 м, однак це виявилося лише тринадцяте місце. Настільки висока була конкуренція! – пригадав липневі події О. Мазур. – Успішніше вдалося виступити в другій дисципліні: штовхнув ядро на 18 м 40 см. Проте і цього, на жаль, не вистачило для завоювання медалі, але четверте місце в турнірній таблиці – хороший старт у чемпіонаті Європи. До того ж удалося поліпшити свій особистий рекорд».

Молодший із легкоатлетів вирушив до Словаччини на XVI літній Європейський юнацький олімпійський фестиваль і завоював бронзову медаль у штовханні ядра. «Ці змагання – найважливіші для молодих спортсменів із 50 континентальних держав. Для багатьох вони стали першим кроком до Олімпійських ігор. У ході фестивалю чітко дотримується олімпійський протокол: усі спортсмени стають свідками запалювання олімпійського вогню, приносять присягу, беруть участь у параді під час церемонії відкриття та закриття ігор. У нинішньому році понад 2 500 спортсменів змагалися в 10 видах спорту: художній гімнастиці, легкій атлетиці, баскетболі, волейболі, гандболі, дзюдо, велоспорті, плаванні, бадмінтоні, тенісі. Третє місце в такій гострій конкурентній боротьбі – гарний результат», – упевнений Денис. Його перша медаль міжнародного рівня виконана у формі серця, що за задумом організаторів змагань вказує на нерозривний зв’язок людини зі спортом.

У цьому є зерно істини. Захопившись активним способом життя, фізкультурник усього себе присвячує заняттям на стадіоні чи ігровому майданчику, в тренажерному або спортивному залі. Численні години тренувань змінюються напругою всіх сил, фізичних і душевних, без чого немислимі змагання. Перебувати в такому ритмі нелегко, але щиро захоплені спортом люди інакше своє життя не уявляють.

Віце-чемпіон Балканіади О. Мазур уже обрав шлях, яким 40 років тому пройшов тренер, що є для хлопця безперечним авторитетом. Олександр планує вступати на факультет фізичної культури та спорту. Денис Кутковецький, якому в міській середній школі № 1 навчатися ще два роки, над вибором професії поки що не замислювався, але в одному впевнений: спорт у його серці залишиться назавжди.

На фото: юні метальники Денис Кутковецький і Олександр Мазур з наставником – заслуженим тренером ПМР Василем Лисим.


Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.