Діяльність Оперштабу триває

Оперштаб зі сприяння іноземним громадянам продовжує роботу та інформує придністровців щодо ситуації з біженцями, які прибули до Придністров’я з України й тимчасово перебувають на території нашої держави після 24 лютого поточного року.


Станом на 12 вересня зафіксовано понад 48 800 іноземних громадян, які в’їхали до Придністров’я за вказаний період. З них у ПМР зареєструвалися понад 40 600 осіб. Центрами для біженців скористалися 1 885 осіб, на гарячі лінії надійшло 11 799 дзвінків.

Нині в пунктах тимчасового проживання перебуває 158 постояльців, з них – 55 дітей. У республіці створені всі умови, щоб вони добре почувалися, могли навчатися або відвідувати дошкільні установи.

Президент Вадим Красносельський у своєму Телеграм-каналі написав, що всіх біженців – дорослих і дітей, прийняли в Придністров’ї з розумінням. Дорослим дають змогу працювати, а дітям – навчатися. «Дитячі садки відвідують 267 малюків, прибулих з України. Новий навчальний рік у придністровських школах розпочали близько 400 українських школярів. Вони забезпечені підручниками та канцелярським приладдям. Процедура зарахування дітей максимально спрощена, тому що ми розуміємо, в якій ситуації опинилися ці люди», – зазначив Глава держави.

Також Президент уточнив: «У Придністров’ї не ділять учнів на своїх та прибулих. Усі абсолютно рівні у правах. У нас немає поняття тимчасового учня чи слухача. Дитина, зарахована до придністровської школи, незалежно від національності, місця прописки, громадянства батьків, є повноправним учнем, і їй у будь-який момент, коли це буде потрібно, будуть видані відповідні документи з зазначенням періоду навчання та випискою оцінок. Так багато випробувань випало на долю людей, яких прийнято називати біженцями, що ускладнювати їм життя бюрократією вважаю неприпустимим».

Гаряча лінія продовжує приймати дзвінки, але вже не з такою інтенсивністю, як це було раніше. Інколи телефонують окремі прибулі з проханням надати продукти харчування чи іншу допомогу. Наша держава сприяє всім іноземним громадянам, які потребували або нині потребують уваги. Не зазначено жодних нарікань чи скарг з боку біженців. Керівництво ПМР, громадські організації, волонтери роблять усе від них залежне, щоб люди не почувалися незахищеними та безпорадними в ситуації, яка склалася нині.

Оперштаб, який відповідає за вирішення питань, пов’язаних із недопущенням поширення коронавірусу, повідомляє про ситуацію з ковідом.

За повідомленнями на 12 вересня (статистичні дані оновлюються 1 раз на тиждень) у період з 5 по 11 вересня факт інфікування підтвердився у 1 433 осіб; одужали 1 006 пацієнтів; померло – 7.
Усього з початку пандемії захворіли 124 417 осіб, одужали – 120 349 громадян, не перемогли хворобу 2 253 придністровці.

Завантаженість госпіталів

Станом на 12 вересня у стаціонарах лікуються 218 осіб. З них 160 – у Слободзейській Центральній районній лікарні, 8 – у профільному відділенні Дубоссарської лікарні, 4 – в інфекційному відділенні Кам’янської та 24 – у Рибницькій ЦРЛ. До Республіканської клінічної лікарні направили на одужання 22 особи.

Ситуація у школах та дитсадках

Через COVID-19 по республіці на дистанційну форму навчання переведені учні 64 класів тридцяти трьох загальноосвітніх закладів та одна група Слободзейського політехнічного технікуму. Тимчасово залишилися вдома вихованці 19 груп шістнадцяти дитячих садків.

Як порівняти з попереднім тижнем, нині дітей хворіє значно більше.


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото прес-служби Президента.